• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tereza Rasel: Glumica raskošne lepote najdražu ulogu odigrala je daleko od kamera

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iako se može pohvaliti velikim talentom, glumica koja je svrstana u 100 najprivlačnijih žena u istoriji filma imala je veliki otpor prema umetnosti koja joj je obeležila život

  • 0
Tereza Rasel, Theresa Lynn Russell Foto: Twentieth century fox film corpo / Christophel Collection / Profimedia

Na današnji dan 1957. godine rođena je Tereza Rasel, glumica koja je osvanula na listi 100 najprivlačnijih zvezda u istoriji filma.

Iako nikada nije htela da bude glumica, život je za nju imao drugačije planove.

Detinjstvo u siromaštvu i burna mladost

Tek što je napunila pet godina, iz rodnog San Dijega preselila se u Burbank. Naime, njeni roditelji su se razveli, pa je malena Tereza krenula sa majkom koja se preudala.

Odrastala je uz petoro mlađe braće i sestara u veoma teškim materijalnim uslovima. Terezina porodica bila je veoma siromašna, pa su se majka i očuh dovijali da prehrane decu tako što su dobijali bonove za namirnice.

Kako je navedeno na sajtu "TheFamousPeople", Tereza je napustila srednju školu kad je imala 16 godina i preselila se kod 12 godina starijeg dečka. Godinu dana kasnije opredelila se za glumu - upisala je “Institut Li Strazberg“ u Zapadnom Holivudu.

Dotad je već imala iskustvo pred objektivom, jer je kao dvanaestogodišnjakinja započela karijeru modela. Ipak, htela je da se okuša pred filmskim kamerama, iako je u početku imala otpor prema glumicama.

- Devojčice koje su snimale reklame bile su pretenciozne i užasne. Odbijala sam da budem glumica zbog njih, tako šmrcavih - govorila je Tereza, prisećajući se prvih dana upoznavanja sa glumom u Holivudu.

Talenat koji niko nije mogao da ospori

Koliko god je sreća nije pratila u detinjstvu, toliko ju je htela u poslu. Fotograf Piter Daglas upoznao ju je sa filmskim producentom Semom Špigelom, po čijoj preporuci je dobila debitantsku ulogu u drami “Poslednji tajkun”. Imala je svega 19 godina kad je delila set sa slavnim Robertom de Nirom.

Dve godine kasnije dobija ulogu u američkoj kriminalističkoj drami “Provalnik na slobodi” u kojoj glumi zajedno sa Dastinom Hofmanom.

Tereza Rasel, Theresa Lynn Russell Foto: First Artists / Entertainment Pictures / Profimedia

Koliko je publika bila opčinjena njenim izgledom, toliko kritičarima nije bila interesantna sve do 1980. godine, kad je “Loš trenutak”, psihološki triler u kom je igrala, izazvao burne reakcije. Ipak, dok su se oko filma “lomila koplja”, dotle Terezin talenat niko nije osporavao - naprotiv. Tad je izbila u prvi plan i postala glumačko ime na koje se ozbiljno može računati.

“Loš trenutak” bio je prvi od šest filmova u kojima se Tereza pojavila, a koje je režirao njen potonji suprug, kontroverzni reditelj Nikolas Rog. Potom su se nizali “Eureka”, “Beznačajnost”, “Arija”, “Put 29” i “Hladni raj”.

Publika je pamti i po ulozi serijskog ubice u trileru “Crna udovica”, kao i po roli Sare Tejlor, majke Elizabet Tejlor u biografskom televizijskom filmu “Liz i Dik” iz 2012. godine.

Porodični život

Filmski časopis “Empire” uvrstio je Terezu Rasel na listu 100 najprivlačnijih zvezda u istoriji filma.

Ona, pak, sebe nije doživljavala na taj način. Smatrala je da je njena najvažnija uloga daleko od filmskih i televizijskih kamera - uloga majke.

Tereza Rasel, Theresa Lynn Russell Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

- Ponekad dobijam lepe uloge i poželim da ih odigram, ali na kraju ipak odbijem, jer shvatam da bi me snimanje odvojilo od supruga i dece - govorila je Tereza, a prenosi Imdb.

Tereza Rasel rodila je dvojicu sinova sa Nikolasom Rogom - Stejtena (1983) i Maksimilijana (1985). Njihov brak, sklopljen godinu dana po rođenju mlađeg sina, uprkos velikoj ljubavi i Terezinom žrtvovanju, nije opstao.

Ipak, o razvodu i novim inspiracijama na emotivnom planu nije želela da govori.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona