• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetlana jahtama udahnjuje dušu i osvaja svetske nagrade: "Mašta je opet postala stvarnost"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novosađanka koja se bavi dizajniranjem enterijera jahti zablistala je na prestižnom sajmu u Italiji, gde je projekat njenog tima po drugi put ovenčan priznanjem

  • 0
Katamaran Salt and Water, nagrađeni projekat u Italiji, Svetlana Mojic Dzakula Foto-kolaž: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

Kad je počinjala da se bavi dizajniranjem enterijera jahti, Svetlana Mojić Džakula iz Novog Sada maštala je da rešenja koja bude osmislila budu ovenčana nagradama na najpoznatijim sajmovima u nautičkom sektoru.

Danas se vlasnica studija za dizajn enterijera jahti “Salt & Water” može pohvaliti velikim uspehom - za 20 godina čak dva puta je dobila prestižnu internacionalnu nagradu za dizajn jahti “Milenium Yacht Award”.

Prvi put, nagradu je dobila je 2015. godine, a drugi put 16. marta ove godine za projekat “Otvoreni katamaran”. Nagrada se svake godine dodeljuje u okviru SEATEC-a, Sajma tehnologije, tehnike i komponenti u nautičkom sektoru, jedinom ovakvom događaju na Mediteranu.

- Projekat “Otvorenog katamarana” nastao je u saradnji dizajnersko-arhitektonskog studija iz Novog Sada “Salt & Water doo” i brodoinženjerskog studija “Okus mora doo” - kaže Svetlana Mojić Džakula za Ona.rs.

- Sam koncept luksuznog katamarana za dnevne obilaske ostrva Jadranskog mora osmislilo je brodogradilište “Colnago Marine”, koje je zaduženo i za izgradnju istog.

Pre osam godina, Svetlanin studio odneo je pobedu u Italiji sa projektom plutajućeg hotela sa katamaranima apartmanima u kategoriji koja se dodeljuje dizajnerima jahti na početku karijere. Interesantno je da je za ovih 20 godina koliko se dodeljuje nagrada, “Salt & Water” jedini studio koji je ovu nagradu osvojio dva puta.

- Meni je izuzetna čast što smo dobili ovu nagradu, jer su Italijani u samom vrhu industrije jahti, a pre svega su poznati po svom dizajnu. Zato sam na ovu nagradu posebno ponosna. Dok sam studirala, maštala sam da “Milenium Yacht Award” jednog dana osvoji neki od mojih projekata. Nisam očekivala da će se to dva puta desiti - iskrena je Svetlana.

Otkriva da je razlog prijavljivanja projekta “Otvoreni katamaran” činjenica da je reč o potpuno drugačijem konceptu od onog koji se može sresti na primorju.

- Ideja je da plovilo za dnevne ture ne služi samo kao prevozno sredstvo, već da se uživa u svakom trenutku boravka na njemu. Većina ljudi nema mogućnost da doživi boravak na jahti i zato nam je bio cilj da dobrim dizajnerskim rešenjem ovo omogućimo mnogo većem broju ljudi. Centralni motiv je šank, a ceo prostor je u futurističkog dizajna i površine se nastavljaju i pretapaju jedna u drugu - navodi Svetlana.

Dodaje da je sa Srđanom Đakovićem, vlasnikom “Okusa mora”, ovo drugo plovilo koje zajedno projektuju, te da su oba puta izbor načinili klijenti.

Nagrada u Italiji nije jedini razlog za radost “devojke iz ravnice” i njenog tima. U decembru 2022. stiglo je još jedno veliko priznanje - “Cruise Ship Interior Awards 2022 - Best Spa or Fitness Space”, za dizajn enterijera rečnog kruzera. Projekat je, navodi Svetlana, razvijan u saradnji sa holandskim brodogradilištem Vahali koje se nalazi u Sremskoj Mitrovici. To je, ujedno, i jedini rečni kruzer koji se takmičio u konkurenciji sa deset puta većim plovilima, morskim kruzerima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona