• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sara Bernar: Od ozloglašene lažljivice koja spava u mrtvačkom kovčegu do "božanske Sare"

Vreme čitanja: oko 4 min.

Životni put najpoznatije francuske glumice 19. veka obilovao je usponima i padovima, poslovnim debaklima i velikim uspesima, skandalima, buntom i burnim avanturama

  • 0

Da je rođena u 21. veku, Sara Bernar (1844 - 1923) verovatno bi započela karijeru kao starleta ili influenserka i ubrzo je valorizovala milionskim kontom.

Do prvog zarađenog miliona kroz njen život bi prošetala armija najzgodnijih i najuticajnijih muškaraca današnjice, iako bi u trenucima kad se zatvori u svoja “četiri zida” maštala o tome da život posveti Bogu i provede ga u molitvama iza zidina nekog manastira.

Danas, s vremenske distance od skoro dva veka, može se reći da je Sara Bernar bila među prvim glumicama čiji bi život mogao da bude opisan jednom rečju - estrada. Ali, isto tako, Sara je i prototip žene koja se lavovski borila kroz život koji su joj u početku krojili drugi dok, slikovito rečeno, nije uzela makaze u svoje ruke i nastavila da ga prepravlja - nekad vrlo uspešno, nekad nespretno, pa i skandalozno, trudeći se da pogrešne rezove sakrije daleko od javnosti.

Da li je u tome uspevala?

Nekad jeste, nekad nije.

Upravo zato je i ostala upamćena kao jedna od najkontroverznijih slavnih ličnosti 19. veka i glumica koja je intrigirala kako ljubitelje umetnosti, tako i svet koji se sablažnjavao nad greškama koje su činili drugi, ne videvši “balvan u svom oku”.

Detinjstvo

Rođena je u Parizu, u vanbračnoj vezi holandske kurtizane i nekog od njenih mnogobrojnih partnera. Da bi nastavila sa poslom koji je odabrala, majka je malenu Saru najpre dala u pansion, a kasnije u samostan.

Devojčica je bila je veoma osetljivog zdravlja i imala je samo jednu želju - da postane monahinja. Sa tom idejom nije se složio jedan od partnera njene majke, polubrat Naopleona III; procenio je da bi Sara trebalo da bude glumica, pa ju je upisao na Pariski konzervatorijum, gde je učila glumu i muziku.

Tinejdžersko doba i prva ljubav

Kao petnaestogodišnjakinja odabrala je da spava u mrtvačkom kovčegu. Tvrdila je da će na taj način bolje “ući u likove” koje je tumačila; nikome, naravno, nije padalo na pamet da se tinejdžerka na taj način bori protiv surovog načina života koji joj je bio nametnut od najranijeg detinjstva.

Sari se nije dopao nastavni metod na Pariskom konzervatorijumu, ali gluma jeste. Primljena je u Nacionalnu pozorišnu trupu, ali je kritičari nisu zapazili. Godinu dana kasnije ostala je bez posla, jer je ošamarila stariju glumicu koja je bila gruba prema njenoj mlađoj sestri, piše "Britannica".

Kad je imala 19 godina, zaposlila se u drugom pozorištu, dobila ulogu ruske princeze i intenzivno počela da preispituje svoj talenat za glumu. U isto vreme se i zaljubila u belgijskog plemića čija je porodica bila striktno protiv te, kako su smatrali, skandalozne veze.

Sara nije davala ni pet para za mišljenje roditelja njenog izabranika. Rodila je sina Morisa kad je imala 20 godina, ali veza sa belgijskim plemićem nije potrajala.

Karijera

Imala je svega 24 godine kad je napravila prvi ozbiljniji uspeh u glumačkim vodama. Dve godine ranije potpisala je ugovor sa pariskim “Odeon teatrom”, kom je bila verna sve do nemačko-pruskog rata; pozorišne kostime Sara je zamenila uniformom medicinske sestre koja je brinula o ranjenicima.

Na koncu 19. veka preuzela je pozorište koje je preimenovala u “Pozorište Sara Bernar” i otvorila sezonu glavnom ulogom u predstavi “La Toska”. Usledili su “Fedra”, “Dalila”, “Patron Benik”, “Samarijanac”, “Dama s kamelijama”...

Ipak, najveću pažnju Sara Bernar je izazvala kad je odigrala ulogu Hamleta u istoimenoj Šekspirovoj drami; Hamlet joj je otvorio vrata svetske slave.

Da je imala onoliko sreće u životu koliko ju je publika obožavala, Sara bi dočekala duboku starost pucajući od zdravlja. Ali, sudbina je htela drugačije; godine 1905. “zaradila” je ozbiljnu povredu noge na sceni. Deceniju kasnije Sara je ostala bez noge, ali ju je zamenila protezom i trudila se da tome ne daje na značaju. Nastavila je da glumi kao i pre nesreće.

Čudakinja koja je volela životinje

Pored opčinjenosti glumom, Sara Bernar bila je veliki zaljubljenik u slikarstvo i vajarstvo. Osim toga, obožavala je životinje; gajila je pse, mačke, kornjače, ptice i kameleone, a u vlasništvu je imala i jednog lava.

Ostalo je upamćeno da je molila svog lekara da joj prišije tigrov rep; bila je duboko razočarana kad joj je lekar objasnio da je tako nešto nemoguće.

Ljubavni život

Popularnost koju je stekla kao glumica Sari nije donela mir na emotivnom planu. Posle kraha veze sa ocem njenog jedinog deteta iskušavala je ljubavnu sreću sa brojnim udvaračima.

Šuškalo se da su kroz njen život u ulozi ljubavnika prošli slavni pisac Viktor Igo, glumac Lu Telegen, slikar Alfons Muha, princ od Velsa Edvard VII… Na “ludi kamen” stala je samo jednom, sa Žakom Damalom; ostala je udovica, jer je Žak preminuo od zavisnosti od morfijuma.

Uvek željna izazova, pokušala je da zavede i Nikolu Teslu, ali u tome nije imala uspeha. Sara nije dozvolila da joj to uruši samopouzdanje; gde god bi išla, nosila bi kofer pun ljubavnih pisama koja je dobijala od muškaraca, a onda bi ta pisma rasipala po krevetu kako bi se podsetila koliko je fatalna po muški svet.

Aleksandar Dima sin ju je voleo i mrzeo u isto vreme. Prozvao ju je ozloglašenom lažljivicom i iako je taj epitet nadživeo i njega i Saru, francuska glumica ostala je upamćena po nadimku "božanstvena Sara" zbog zlatnog glasa i neospornog talenta.

Sara Bernar dobila je zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Milena Pavlović Barili: Srpska Frida Kalo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona