• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kamila Rouzmeri Šand: Žena o kojoj se malo zna, a o kojoj priča ceo svet

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moderna verzija romanse En Bolejn i kralja Henrija VIII, ali sa srećnim krajem

  • 1
Consort Camilla Kraljica Kamila Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Žena koja je bila omražena od celog sveta, okarakterisana kao "najgora ljubavnica koja je ikad živela", Kamila Rouzmeri Šand sutra će poneti zvanično titulu kraljice, ali i dalje se o njoj ne zna mnogo. Naime, ona nikada ne daje intervjue, niti u javnosti pokazuje nešto više osim dobrih dela i ljubavi prema konjima.

Hajde da malo dublje upoznamo ovu personu koja je "ukrala" Čarlsovo srce davno pre nego što je upoznao pokojnu Ledi Dajanu.

Detinjstvo i odrastanje

Rođena je u južnom Londonu, u izuzetno bogatoj porodici, kao najstarija od troje dece, a vekovima vuče "veze" sa plemićkom lozom. Naime, njena pretkinja Alis Kepel bila je, ironično, ljubavnica kralja Edvarda VII.  Detinjstvo je provela "magično", u toplom domu, okružena mnoštvom prijatelja i životinja.

Nakon uspešno završenog školovanja u Švajcarskoj, Kamila je 1965. debitovala u "društvu", oficijalno se upoznajući sa kraljicom Elizabetom.

Zabranjena ljubav

Ona i Čarls upoznali su se 1971. i "instant" se zavoleli, stoga se svi i dalje pitamo zašto se njome nije oženio odmah? Pa, to je duga priča. Da li zbog nedovoljno dobrog plemićkog statusa, fizičkog izgleda koji nije "odgovarao" jednoj princezi? Ne, ako ćemo verovati tvrdnjama autora knjige "Čarls i Kamila: Portret ljubavne afere", koji je kao razlog naveo činjenicu da Kamila nije bila nevina.

Prince princ Čarls Charles i  Camilla Kamila Parker Foto: David Cole / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naime, ona je upoznala Endrua Parkera 1966. s kojim je bila verena, te, kada je Čarls želeo da se oženi njom 1972. godine, bilo mu je zabranjeno. Kamila se udala za Endrua godinu dana kasnije i podarila mu je dvoje dece.

No, ona i Čarls ostali su javni ljubavnici, koji se, po navodima knjige, nisu libili da se ljube na plesnom podijumu pred svima, uključujuči i Endrua. Nešto poput famozne En Bolejn i kralja Henrija VIII.

Čarls je oženio Dajanu 1981. i glasno tvrdio da nikada ništa nije imao sa Kamilom. 

Princeza Dajana, princ Carls, vencanje Foto: Profimedia

Omražena figura, opravdano ili ne?

Godine 1993. isplivali su izrazito eksplicitni snimci razgovora između princa i Kamile, navodno snimljenog 1989.

1995. Dajana je dala svoj najčuveniji intervju govoreći:

- Ja sam od početka znala da su oni zaljubljeni, koliko god je on to poricao. Nas je u braku uvek bilo troje. 

Kamile se iste godine razvela od Endrua, a naredne godine usledio je i razvod princeze Dajane i Čarlsa.

Kraljevska ljubavnica je postala toliko omražena da je apsolutno svaki tabloid u zemlji a i u svetu, pisao o njoj u pežorativu. Javnost je bila toliko ogorčena i naklonjena princezi Dajani, da, kako prenosi "Theguardian.com", možemo slobodno da tvrdimo, u nekom drugom veku, ova žena bila bi kamenovana.

Njen automobil gađali su kriškama hleba svaki put kad bi prošla pored palate. Nakon smrti Dajane, mržnja se samo povećala.

Godine 2005. Čarls i Kamila izašli su u javnost kao par i to simbolično, na njen rođendan, a njegovi sinovi izrazito su bili protiv ideje o braku.

Princ Hari je prošle godine ovako govorio:

- Ja sam video nekog ko je želeo da se uda za instituciju, da dobije status, priznanje, titulu. Ali ultimativno, on voli tu ženu i uvek ju je voleo, tako da smo mu Vilijam i ja poželeli svako dobro.

Nameće se pitanje da li je ova žena zaista zaslužila svu mržnju i uvrede koje je decenijama dostojanstveno trpela, sve zarad ljubavi koja je unesrećila više ljudi, kao i da li krivca treba da tražimo u pogrešnom sistemu monarhije ili u moralnim vrednostima pojedinaca?

Kako god se okrene, ova ljubav odolela je svim ovozemaljskim silama i na kraju balade "srce želi - ono što želi".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Miki

    5. maj 2023. | 19:54

    SKLONITE OVU KAMILU ZAUVEK!!!

    Podelite komentar