• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ela Ficdžerald: Kraljica džeza koju je podržavala Merilin Monro, a sa Sinatrom zaradila milion dolara

Vreme čitanja: oko 7 min.

Hrabra i odvažna žena koristila je svoj glas ne samo da zabavlja publiku, već i da promeni nepravedno stanje u društvu

  • 0
Ela Ficdžerald

Foto: Rolf Zieger / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Kraljica džeza" i "Prva dama pesme", kako su je nazivali, Ela Džejn Ficdžerald obeležila je 20. vek kada je u pitanju muzika, ali i borba za jednaki rasni tretman i rodna prava.

Ona je bila prva tamnoputa žena koja se probila u tada vrlo okrutnoj i diskriminišućoj industriji, a rođena je na današnji dan 1917. godine.

Detinjstvo i ulazak u svet pevanja

Rođena je u Virdžiniji, kao ćerka Vlijama i Temperens. Početkom 1920-ih, Elina majka i njen novi partner, portugalski imigrant po imenu Žozef da Silva, preselili su se u Njujork.

Ova mlada dama bila je fenomenalna učenica koja se zanimala za ples, te je tako na odmorima i pauzama za ručak stalno izvodila perfomanse za svoje vršnjake. Njeni prvi susreti sa muzikom desili su se zahvaljujući religiji, odnosno redovnim porodičnim posetama crkvi. Ela je potom odrastala uz džez snimke Luisa Armstronga, Binga Krosbija i Bozvel sestre.

- Moja majka je donela kući jednu od ploča i ja sam se zaljubila u nju. Toliko sam se trudila da zvučim baš kao oni - izjavila je jednom prilikom.

Pevačica je 1923. ostala bez majke, te je bila primorana da živi sa očuhom, koji ju je navodno zlostavljao, pa je ovaj period vezan za prvu traumu koja je sa sobom donela posledice poput popuštanja u školi i loših ocena. Kao tinejdžerka, zaposlila se u bordelu i počela da "sarađuje" sa mafijom. Nakon hapšenja, prebačena je u popravnu školu za devojčice.

Pre nego što je debitovala u pozorištu na jednoj od večeri organizovanih za amatere, Ficdžeraldova je preživljavala pevajući na ulici.

Iako je briljirala na svom prvom nastupu, te kao nagradu dobila sedam dana kontinuiranog angažmana, upravnik pozorišta je to odbio, zbog, kako je navedeno, njenog "raščupanog izgleda". Ali, kosmička pravda je brza, pa je samo tri godine kasnije dobila priliku da nastupa u Harlemskoj operi zajedno sa Tini Bradšav.

Tada je upoznala Čik Veba, koji se isto dvoumio da potpišu ugovor uprkos neospornom talentu kom je svedočio, zbog njenog "mršavog i neurednog izgleda".

Na kraju, čarobni glas je presudio i Ela je snimila nekoliko hit pesama, a numera "A Tisket, A Tasket" donela joj je priznanje javnosti i postala najprodavanija ploča decenije. Nakon što je Veb preminuo, ona je preuzela njegov orkestar i preimenovala ga u "Ella and her famous Orchestra", a u periodu od 1935. do 1942. snimili su više od 150 pesama.

Ela Ficdžerald

Foto: Wikimedia Commons

Sa nestankom ere svinga i opadanjem potražnje bendova, dogodila se velika promena u džez muzici. U tom periodu Ficdžeraldova je počela da uključuje "scat" pevanje kao glavni deo svog repertoara.

- Samo sam pokušala da uradim svojim glasom ono što sam čula da rade horne u bendu - isticala je.

Njen snimak iz 1945. godine, "Flying Home", "The New York Times" je opisao kao "jednu od najuticajnijih vokalnih džez ploča decenije".

Tamo gde su drugi pevači, pre svega Luis Armstrong, pokušali sličnu improvizaciju, niko pre gospođice Ficdžerald nije koristio tu tehniku sa takvom zaslepljujućom inventivnošću. Tada su i javnost i kritičari počeli da smatraju Elu vodećim džez vokalom.

Nesebična pomoć Merilin Monro

Ficdžeraldova je napravila svoju prvu turneju po Australiji u julu 1954, koja je bila veliki hit kod publike i postavila novi rekord za Australiju, ali nažalost, uzdrmana incidentom rasne diskriminacije - diva je propustila prva dva koncerta u Sidneju.

Naime, ona, pijanista Džon Luis, njena rođaka Džordžijana Henri i menadžer Norman Granc imali su karte u prvoj klasi, ali im je osoblje naredilo da napuste avion nakon što su se već ukrcali i odbijen im je zahtev da preuzmu svoj prtljag i odeću.

Iako se u izveštaju savremene australijske štampe citira portparol australijskog "Pan-Ama" koji "negira da je incident zasnovan na rasi", Ficdžerald, Henri, Luis i Granc podneli su građansku tužbu za rasnu diskriminaciju, a Ela je naknadno tokom jednog televizijskog pojavljivanja 1970. potvrdila da su dobili parnicu i naknadu za pretrpljeni stres.

Pedesete su bile velika prekretnica za ovu divu, koja je rekla sledeće:

- Došla sam do tačke da moj repertoar nije više bio tražen, prosto, nisam imala gde da nastupam. Tada je Norman producirao "Ella Fitzgerald sings the Cole Porter" i to je bila velika prekretnica u mojoj karijeri, ali i životu.

Ela, prijateljica tada najveće dive Holivuda, Merilin Monro, dobila je svoj prvi nastup u Holivudu upravo zahvaljujući ovoj fatalnoj plavuši, odnosno njenom lobiranju kod gazde kluba. Taj nastup vinuo ju je u sam vrh pevačke elite.

Serija albuma "Song Book" postala je pevačicino najcenjenije komercijalno uspešno delo i verovatno najznačajniji doprinos američkoj kulturi. "Njujork tajms" je 1996. napisao:

- Ovi albumi su bili među prvim pop pločama koje su posvetile tako ozbiljnu pažnju lirici i zato su ključni u rangiranju pop zvuka među ozbiljne žanrove muzike.

Ficdžeraldova je bila na turnejama 40 do 45 nedelja godišnje, širom sveta, sve pod instrumentalnom palicom Normana Ganca, koji joj je pomogao da učvrsti svoju poziciju kao najbolji svetski džez izvođač.

"Ella in Berlin" je i dalje jedan od njenih najprodavanijih albuma, a uključuje izvedbu „Mack the Knife” - nagrađenu Gremijem, u kojoj ona zaboravlja stihove, ali improvizuje da bi to nadoknadila.

Šezdesetih, pevačica je polako počela da se priklanja drugačijem zvuku i publici koja nije bila fiksirana isključivo na džez pop muziku.

Za Capitol je snimila "Brighten the Corner" - album himni, "Ella Fitzgerald's Christmas" - album tradicionalnih božićnih pesama, "Misti Blue" - kantri i zapadnjački album, i "30 Ella" - seriju od šest mešavina.

Ela Ficdžerald

Foto: VOTAVA / AFP / Profimedia

Najveću čast zabeležila je nastupima sa Frenk Sinatrom, koji ju je, kako prenose izvori, obožavao. Oni su snimili i zajednički album, ali on nikad nije ugledao svetlost dana.

Tokom nastupa u Las Vegasu zaradili su milion dolara za dve nedelje.

- Frenk ju je obožavao, čak joj je ustupio svoj garderober jer ju je menadžment diskriminisao, da li zbog rase ili zbog pola, ne zna se - prenosi "The New York Times".

Tokom svoje duge karijere osvojila je čak 14 Gremija, uključujući i onog za životno delo 1967. godine.

Zbog problema sa zdravljem, poslednji album snimila je 1991, a javne nastupe prekinula je dve godine kasnije, prenosi "Wikipedia".

Privatan život

Ela je na ludi kamen stala dva puta, a nagađa se da joj nije promakla ni "treća sreća", iako čvrsti dokazi za to ne postoje.

Njen prvi brak desio se 1941. godine sa Benijem Kornegajem, osuđenim dilerom droge, a samo godinu dana kasnije par se razišao.

Basistu Reja Brauna upoznala je 1946, a godinu dana kasnije razmenili su bračne zavete. Par je usvojio dete, koje je na svet donela Elina mlađa sestra Frensis.

Ela i Rej su se razveli 1953. godine, zbog pritiska u karijeri koji su oboje u to vreme doživljavali, ali su nastavili da nastupaju zajedno.

Četiri godine posle razvoda od Reja šuškalo se da se tamnoputa diva tajno udala za Tora Ejnara Larsena, mladog Norvežanina iz Osla, ali je, navodno, brak brzo okončan pošto je mladoženja završio u zatvoru.

O Elinom privatnom životu se ne zna mnogo, jer se uvek "držala po strani".

- Kada je došla u bend, bila je posvećena svojoj muzici, usamljena devojka iz Njujorka - rekao je trubač Mario Bauza.

Tokom dodele nagrada, Ela je prokomentarisala sledeće:

- Ne želim mnogo da pričam jer uvek kažem pogrešnu stvar, zato pevam, samo pevam.

Ipak, ova hrabra žena je pored pevanja, i te kako koristila svoj glas u važne svrhe.

Naime, bila je aktivistkinja za građanska prava i koristila svoj uticaj da razbije rasne barijere širom nacije. Njeno zalaganje donelo joj je nagradu Nacionalne Federalne asocijacije za unapređenje pravde obojenih ljudi.

Ona je bila prvi performer koji je ukinuo "crna" i "bela" sedišta koja su bila normalno zastupljena kod svih izvođača.

Njen menadžer Norman otkazivao bi svaki nastup gde su odbijali da je plate dovoljno zbog rase ili pola.

"Krstaški borac za ljudska prava" bila je titula koju je zasluženo ponela.

Ela Ficdžerald dobila je najviše civilno odlikovanje od američke vlade - predsedničku medalju slobode.

Osnovala je i podržala rad bezbroj humanitarnih fondacija za one kojima je pomoć bila neophodna.

- Nije važno odakle dolaziš, već gde ideš. Uzimajući u obzir da imam fanove ne samo moje muzike, već i onog za šta se zalažem, to je ono što se računa i što čini sve vrednim truda - govorila je.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona