• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Glumica sa "zlatnim presekom": Holivudska zvezda Mišel Fajfer u mladosti je ščepana u kandže kulta

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ona je oličenje jedne od najuspešnijih holivudskih zvezda tokom 1980-ih i 1990-ih godina, kao i jedna od  najpopularnijih "fem fatal" tog doba

  • 0
Michelle Pfeiffer, Mišel Fajfer Mišel Fajfer; Foto: Profimedia/ZUMAPRESS.com/MEGA /The Mega Agency

Mišel Fajfer je američka glumica i jedna od najlepših žena na svetu, čija karijera traje više od četiri decenije.

Ona je oličenje jedne od najuspešnijih holivudskih zvezda tokom 1980-ih i 1990-ih godina, kao i jedna od  najpopularnijih "fem fatal" tog doba.

Dobitnica je raznih priznanja, od Zlatnog globusa do filmske nagrade Britanske akademije i Emija. Oskara nikad nije dobila, ali je osvojila tri nominacije. Godine 2007. dobila je svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Gangsta's Paradise Mišel Fajfer u spotu "Gangsta's Paradise" / Printskrin: YouTube/Tommy Boy

Slučajna glumica

Mišel Mari Fajfer rođena je 29. aprila 1958. u Santa Ani, u Kaliforniji, kao drugo od četvoro dece domaćice Done Džin i radnika Ričarda Fajfera. Ima starijeg brata Rika i dve mlađe sestre, Didi koja je takođe postala glumica i Lori.

Njeno poreklo je veoma kolorično. Po ocu deda bio je Nemac, a baka "miks" engleskog, velškog, francuskog, irskog i holandskog porekla. Deda po majci bio je švajcarsko-nemačko-italijanskog porekla, a baka po majci Šveđanka.

Nakon završene srednje škole Mišel je radila u supermarketu i pohađala Golden Vest Koledž. U mlađim danima pobedila je na takmičenju lepote okruga Orindž 1978. godine, a iste godine je učestvovala i na takmičenju za mis Kalifornije, završivši na šestom mestu.

Nakon učešća na ovim takmičenjima, stekla je glumačkog agenta i počela da ide na audicije za televiziju i filmove. U nekom trenutku odlučila se da završi obuku za sudskog stenografa, ali se ipak okrenula glumačkoj karijeri.

Fajferova je debitovala 1978. godine u epizodi poznate serije "Fantasy Island". Snimila je nekoliko niskobudžetnih i prilično neuspešnih filmova, pa čak i reklama za sapun, pre nego što je upisala časove glume na Beverli Hilsu. Svoju prvu veliku filmsku ulogu dobila je u filmu "Brilijantin 2" (1982).

Michelle Pfeiffer, Mišel Fajfer, Cat womanžena mačka Mišel Fajfer kao Žena-mačka (1992) / Foto: Profimedia/The Hollywood Archive/Hollywood Archive

Veliki napredak

Nastavak hit mjuzikla Brilijantin iz 1978. pokazao se komercijalno i kritički razočaravajućim, ali je pomogao Mišelinoj karijeri da je upozna šira publika. Uskoro je snimila čuveni "Scarface" (1983) u kome je glumila pored moćnog Al Paćina.

Tokom narednih nekoliko godina, Fajfer je odigrala različite uloge, među kojima se ističu filmovi kao što su "Veštice iz Istvika", iz 1987. gde je glumila sa Šer i Suzan Sarandon. Za istorijsku dramu "Opasne veze" (1988), gde je glumila zajedno sa Džonom Malkovičem i Glen Klouz, dobila je prvu nominaciju za Oskara.

Dve godine kasnije, dobila je još jednu nominaciju za Oskara za ulogu pevačice u filmu "The Fabulous Baker Boys". Iz tog perioda legendaran je i njen kostim negativke Žene-mačke, u filmu "Povratak Betmena". Uz niz romatničnih komedija koje je delila sa Džordžom Klunijem i Robertom Redfordom, holivudska glumica se oprobala i u filmovima Marina Skorsezea.

Selektivna u pogledu svog rada, Fajfer je glumila i u hororima i u dramama pored najčuvenijih holivudskih glumaca, kao što su Harison Ford, Džek Nikolson i mnogi drugi. Ali je iznenada odlučila da se povuče.

Mišel Fajfer, Michelle Pfeiffer Foto: Tanjug/AP

Povratak na platno

Nakon nekoliko godina odsustva, Mišel Fajfer se 2007. vraća na veliko platno u duhovitom nastupu u hit mjuziklu "Lak za kosu", u kom su glumili Džon Travolta, Kristofer Voken i Niki Blonski.

Usledilo je par manje uspešnih filmova sa Robertom de Nirom, Eštonom Kučerom i Džoni Depom, da bi 2017. ponovo glumila sa De Nirom u "Čarobnjaku laži", o zloglasnom idejnom tvorcu Ponzijeve šeme Berniju Medofu. Ulogom Medofove žene Rut, Fajferova je za dobila nominaciju za Zlatni globus.

Njene poslednje uloge uglavnom su bile u filmovima o Marvelovim junacima.

Scarface, Elvira Hancock and Tony Montana, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Skarfejs, Al Paćino , Mišel Fajfer Foto: Profimedia/UNIVERSAL PICTURES / Entertainment Pictures

Kult i afera sa Džonom Malkovičem

Njen privatni život je u bukvalnom smislu - privatan. Mediji je opisuju kao "filmsku zvezdu koja ne hoda okolo, osećajući se kao filmska zvezda", što koristi njenoj sposobnosti da igra autentične likove, a da ne dozvoli da njena slava utiče na njen talenat. Ona sama je poznata po tome da ne voli da daje intervjue, i da samu sebe naziva "najgorom sagovornicom ikada".

Ono što se zna je da je ubrzo nakon što je sa 20 godina došla u Holivud, Fajferovu prihvatio naizgled prijateljski par koji je vodio metafizički i vegetarijanski kult. Prema pisanju Vikipedije, pomogli su joj da prestane da pije, puši i da se drogira. Vremenom su preuzeli kontrolu nad celim njenim životom, a veliki deo njenog novca otišao je toj grupi.

- Isprali su mi mozak - rekla je u jednom intervjuu za britanski Telegraf i priznala:

- Dala sam im ogromnu količinu novca.

Na časovima glume u Los Anđelesu, upoznala je budućeg glumca Pitera Hortona sa kojim se venčala u Santa Monici 1981. godine. Njihov brak se raspao nakon što je 1988. Fajferova imala aferu sa glumcem Džonom Malkovičem, kolegom iz filma "Opasne veze", koji je u to vreme bio u braku sa Glen Hedli. Fajferova i Horton su odlučili da se razdvoje 1988, a dve godine kasnije su se razveli.

Mišel Fajfer, FRENCH EXIT Printskrin: YT/Sony Pictures Classics

Bračne vode

Fajferova je imala i trogodišnju vezu sa glumcem i producentom Fišerom Stivensom, a 1993. godine se udala za čuvenog televizijskog pisca i producenta Dejvida E. Kelija. Pre nego što je uopšte upoznala Kelija, Fajferova je ušla u postupak usvajanja i u martu 1993. usvojila je novorođenu ćerkicu Klaudiju Rouz, koja je krštena na dan venčanja Fajferove i Kelija.

Godine 1994. glumica je rodila sina Džona Henrija Kelija II, nazvanog po svom dedi i Fajferovom tastu, treneru hokejaške Kuće slavnih Sjedinjenih Država Džonu Henriju "Džeku" Keliju.

Fajfer je dugo opisivana kao jedna od najlepših žena na svetu. Godine 2001. plastični hirurg Stephen R. Markuart proglasio je Fajferovu za najlepše lice u Holivudu, nakon čega je dobila nadimak "zlatni presek". Naime, poznati hirurg je tvrdio da se njeno lice pridržava matematičke formule u kojoj je određen idealni racio u kojem su usta osobe 1,618 puta šira od nosa. Pritom mediji su u nekoliko publikacija komentarisali njenu sposobnost da fizički stari polako.

Iako je i jedna od najtalentovanijih svetskih glumica, Mišel se dostojno borila da ubedi reditelje da je dožive dalje od njene neverovatne lepote. Aktivno je tražila izazovne uloge u kojima fizička lepota nije bila suštinska sve dok se nije dokazala kao redak talenat.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona