• 0

Vreme čitanja: oko 10 min.

Britni Spirs: Život devojke koja je oduševila ceo svet 13 godina nije bio u njenim rukama

Vreme čitanja: oko 10 min.

Godine 2007. Spirs je dospela na naslovne strane zbog veoma javnog nervnog sloma, što ju je dovelo do toga da privremeno izgubi primarno starateljstvo nad svojim dečacima. Takođe je stavljena pod zakonski nadzor u februaru 2008, što je njenom ocu, Džejmiju Spirsu, dalo kontrolu nad njenim finansijama i njenom privatnošću

  • 0
Britni Spirs Foto: Shutterstock

Karijera i privatni život Britni Spirs tokom godina praćeni su nizom uspona i padova.

Spirs, koja je odrasla u Kentvudu, u Luizijani, prvi put je pokazala svoje vokalne veštine na pevačkom takmičenju "Star Search" sa 10 godina 1992. Nakon što je bila u "Klubu Mikija Mausa", potpisala je ugovor sa "Jive Records" 1997. godine.

Kako su se Britnini singlovi, uključujući "Baby One More Time" i "Oops!… I Did It Again", popeli na top-liste, započela je vezu Džastinom Timberlejkom i svet je postao još više zainteresovan za pop zvezdu.

Kako je popularnost pevačice nastavila da raste, raslo je i interesovanje za njen lični život. Spirs se udala za svog rezervnog plesača Kevina Federlajna u oktobru 2004. nakon burne romanse. Njih dvoje su kasnije dočekali sinove Šona Prestona i Džejdena Džejmsa.

Spirs je 2007. godine dospela na naslovne strane zbog veoma javnog nervnog sloma, što ju je dovelo do toga da privremeno izgubi primarno starateljstvo nad svojim dečacima. Takođe je stavljena pod zakonski nadzor u februaru 2008, što je njenom ocu, Džejmiju Spirsu, dalo kontrolu nad njenim finansijama i njenom privatnošću.

Rađanje pop-princeze 

Kada je imala osam godina, ona i njena majka otputovale su u Atlantu na audiciju za šou "The All New Mickey Mouse Club", ali je odbijena jer je bila premlada.

Međutim, agent za talente iz Njujorka po imenu Nensi Karson bila je impresionirana njenim glasom i predložila joj je da se upiše u njujoršku školu profesionalnih izvođačkih umetnosti.

Britni se 1992. godina prvi put pojavila na televiziji u programu "Star Search" kao takmičarka pevajući pesmu "I Don’t Care" i odnela pobedu. Takođe se pojavila u nekoliko televizijskih reklama. U decembru je imala drugu audiciju za šestu sezonu serije "The All New Mickey Mouse Club" i konačno je primljena, zajedno sa Kristinom Agilerom, Rajanom Goslingom i budućim dečkom Džastinom Timberlejkom.

Krajem 1998. izdavačka kuća "Jive Records" objavila je debitantski singl Britni Spirs pod nazivom "Baby One More Time" uz muzički spot u kojem se ona, sa samo 16 godina, pojavljuje kako peva i pleše u učionici. Ovaj singl je bio ogroman uspeh, dostigavši prvo mesto u preko 20 zemalja, što je Britni učinilo jednom od retkih ženskih izvođača kojima je debitantski singl dostigao broj jedan na Billboard Hot 100.

U januaru 1999. objavila je svoj debi album "Baby One More Time", na kojem su se nalazili sve sami hitovi koji su dominirali top-listama.

Britni Spirs je nominovana za Gremija za najboljeg novog izvođača 2000. Izgubila je, što ju je povredilo, uglavnom zbog toga što je toliko želela da zadovolji svoje roditelje.

- Moja mama je toliko želela da pobedim. I moj tata - rekla je za "Rolling Stone".

- Osećala sam se nekako tužno što sam ih izneverila. A onda sam razgovarala sa njima, a oni su se zabrinuli za mene. Moja mama je rekla: "Dušo, manje bi me bilo briga hoćeš li pobediti ili ne. Volim te".

Da je bila opterećena tempom, uspehom i njegovim konstantnim održavanjem dokazuje i kako je gledala na rad.

U njenom intervjuu za "Rolling Stone" iz 2000. godine otkriveno je da je Britni Spirs imala samo "jedan sat predviđene tišine" za sebe svakog dana. Deo njenog javnog sloma, rekao je prijatelj pevačice za isti magazin 2008. godine, proistekao je iz toga što nikada nije imala vremena da sazna ko je ona.

- Godinama su svi manipulisali Britni... Ako ona nije htela da izađe iz kombija, predstavnici izdavačke kuće bi mi došli i rekli: "Molim te, razgovaraj sa Britni, uveri se da ona nastupa, a mi ćemo te odvesti u šoping".

Još jedan anonimni prijatelj je primetio da čak i kada je bilo diskusija o tome da se Spirs odustane, "mašina bi uvek pobedila".

- Trebalo bi da uzmem šest meseci pauze, ali verovatno neću. Pauza znači biti van očiju javnosti i ne videti svoje lice na TV-u, jer mi je muka od sebe - rekla je Britni 2002. za "Rolling Stone".

Ljubavne priče koje su obeležile njen život

Britni Spirs i Džastin Timberlejk su bili najmoćniji par 2000. godine, Međutim, nakon što su se rastali, Timberlejk je iskoristio svoj spot za pesmu "Cry Me A River" da nagovesti da ga je prevarila, što je ona demantovala za "People".

Timberlejk je takođe govorio o njihovom seksualnom životu i nekoliko puta javno omalovažavao Spirs. Advokat porodice Spirs otkrio je 2012. da je njena porodica primetila da je Britni postala depresivna i ljuta nakon što su se ona i Timberlejk rastali i da je to vodilo u sve lošije stanje.

Nakon Timberlejka, Spirs se udala za prijatelja iz detinjstva Džejsona Aleksandera u decembru 2003. godine. Brak je trajao 55 sati nakon kojih je ona poništila zajednicu. Aleksandar je kasnije rekao za "ABC News" da je, uprkos tome što su oboje navodno bili u alkoholisanom stanju u vreme njihovog improvizovanog venčanja u Las Vegasu, verovao da su stvarno zaljubljeni jedno u drugo.

Britni Spirs je 2005. imala buran brak sa plesačem Kevinom Federlajnom, sa kojim deli sinove Šona Prestona i Džejdena Džejmsa. Međutim, kraj braka bio je traumatičan za oboje. Izvori su rekli za "Rolling Stone" da je počela da izlazi sa Federlajnom jer je on bio rezervni plesač bivšem Džastinu Timberlejku, a ona je želela da mu se inati.

Izdanje je takođe objavilo da ju je Federlajn ohrabrio da otpusti većinu svog tima, uključujući mamu Lin i dugogodišnjeg menadžera Larija Rudolfa.

Prijatelj je za "Rolling Stone" rekao da ju je Federlajn često ostavljao zbog svojih prijatelja, zbog čega se osećala napušteno i usamljeno. Navodno se okrenula žurkama kako bi se izborila sa svojom tugom, za koju je prijatelj rekao da je okrivila postporođajnu depresiju. Spirs je podnela zahtev za razvod od Federlajna u novembru 2006.

Spirs je u svom dokumentarcu u novembru 2008 rekla: "Mislim da sam se udala iz pogrešnih razloga. Učinila sam to samo zato što... za samo, kao, ideju svega".

Spirs i Federlajn su se upustili u bitku za starateljstvo nad svojim sinovima nakon razlaza. "Rolling Stone" je izvestio da je u skladu sa predbračnim ugovorom bivšeg para, Federlajn dobio milion dolara od Spirs, plus 20.000 dolara mesečno kao alimentaciju za dečake (koja je povećana u septembru 2018.).

Britni Spirs Foto: Shutterstock

Godina koja je predodredila narednih 13

U februaru 2007. godine, Spirs je obrijala glavu, što su zabeležili paparaci. Spirs se prijavila u centar za rehabilitaciju u Malibuu, otišla nakon manje od 24 sata, a zatim se ponovo prijavila i ostala mesec dana. Po izlasku je za svoje ponašanje okrivila menadžera koji je pokušavao da je kontroliše zbog ponašanja nakon razvoda.

U narednim mesecima, Spirs se upustila u vezu sa paparacom Adnanom Galibom, što je dovelo do niza rizičnog ponašanja koji je uključivao udar parkiranog automobila i vožnju bez važeće kalifornijske vozačke dozvole.

U septembru 2007. pokušala je da se vrati u javnost na dodeli MTV muzičkih nagrada, a mesec dana kasnije izgubila je starateljstvo nad svojim sinovima od Federlajna.

U januaru 2008, Spirs je učestvovala u onome što je opisano kao "skoro tročasovni sukob oko starateljstva" u koji su bili uključeni njeni mladi sinovi, dok je navodno bila "pod uticajem nepoznate supstance". Uklonjena je iz svog doma i hospitalizovana na prisilnom psihijatrijskom pritvoru, a zatim puštena.

Izvor blizak Britni rekao je za "E! News" da je njen propali brak ostavio bolan trag u životu.

- Toliko je radila, a ipak nije imala šta da pokaže. Bez muža, bez pristupa svojoj deci, narušen odnos sa porodicom i bez mogućnosti da donosi odluke o svom životu. Osećala se bezvredno.

Borba za prevlast nad sopstvenim životom

Starateljstvo koje je podrazumevalo potpuno kontrolu nad Britninim životom je počelo 2008. godine, usred zabrinutosti zbog njenog mentalnog zdravlja i potencijalne zloupotrebe supstanci, kada je sudija u Kaliforniji dao nadzor nad njenim ličnim životom i finansijama njenom ocu, Džejmsu P. Spirsu. Tada je bila lišena autonomije i nad sopstvenim telom što se odrazilo i na mogućnost začeća. Nasilno joj je stavljena spirala, kao stalna metoda kontracepcije.

Njen otac i menadžer Džodi Mongomeri tada preuzimaju ulogu njenih staratelja.

Ovo je značilo da je Britni bila hospitalizovana, naređen je konstantan psihijatriski nadzor, a njenim starateljima po zakonu sledovala je naknada od preko milion dolara godišnje. U SAD starateljstvo nad punoletnom osobom podrazumeva i svu moguću kontrolu njenih finansija, ali i na slobodnu volju - kako se na kraju ispostavilo.

Ovo se učinilo tačnim s obzirom na nemogućnost da se sama kreće bilo gde izvan kuće, da vozi auto, snima pesme i neautorizovano daje intervjue. 

Britni Spirs Foto: Shutterstock

Pokret #FreeBritney, koji je na društvenim mrežama pokrenula mala grupa fanova, 2019. bučno je demonstrirao u vreme sudskih rasprava u ovom slučaju, opisanom u dokumentarnom filmu "Framing Britney Spears", objavljenog u februaru 2021. Fanovi su pisali peticije i osnovali pokret jer su shvatili da nešto nije u redu. Iz digitalne revolucije pokret je prerastao u pravu armiju koja je pravila proteste i na sve načine ukazivala na probleme i nekvalitet pevačicinog života.

Posle 13 godina, pop-ikona Britni Spirs napokon je bila rešena da progovori o nasilju koje je doživljavala od strane svoje porodice, prvenstveno svog oca, a potom i terapeuta.

U dvedesetčetvorominutnom obraćanju sutkinji Brendi Peni, rekla je da želi nazad svoju slobodu, da želi da se uda i da rodi dete. Da želi da tuži svoju porodicu zbog načina na koji su je tretirali svih ovih godina, kao svoje vlasništvo i mašinu za pravljenje novca, a sve to pod izgovorom da ona nije u stanju da se brine sama o sebi.

Britni Spirs se u oktobru 2021. godine zahvalila obožavaocima koji su bili uz nju tokom duge kampanje za okončanje višegodišnjeg starateljstva njenog oca nad njom.

Pevačica se na društvenoj mreži "Tviter" obratila svojoj publici direktno, prvi put nakon presude koja je onemogućila Britninom ocu Džejmiju nadzor nad njenom imovinom vrednom 60 miliona dolara.

- Nemam reči zbog vas i vaše upornosti da me oslobodite starateljtva. Moj život sada ide u tom smeru.

- Plakala sam sinoć dva sata jer su moji obožavaoci najbolji i to znam - napisala je pevačica.

Udaja i želja za potomstvom

Pevačica Britni Spirs se udala za verenika Sema Ašgarija sedam meseci pošto je sud ukinuo legalno starateljstvo nad njom.

Britni Spirs i Sem Ašgari su napokon sklopili brak, 9. juna 2022, a svadba se sastojala od intimne ceremonije i prijema u njihovoj kući u Los Anđelesu. Za ovu priliku cela kuća bila je prekrivena roze ružinim laticama.

Kao i na svakom venčanju slavnih ličnosti, sem venčanice mlada je imala i još nekoliko svečanih toaleta, a za Britnin izgled tokom cele večeri, kao i za venčanicu, pobrinula se modna kuća "Versače".

Za svoj poseban dan, Spirs je nosila belu svilenu haljinu, koja je imala portretni dekolte, bisernu dugmad na leđima, dubok šlic i još duži šlep. Italijanskoj modnoj kući je trebalo više od 700 sati da haljinu ručno napravi. Preko nje išao je veo od svilenog tila sa ukrasima od svilenog satena, a Britni je dobar deo venčane ceremonije provela u belim satenskim salonkama. Britni voli čokere, pa ih se nije odrekla ni na dan svog venčanja.

Par se obratio dizajnerki nakita Stefani Gotlib kako bi im napravila burme po meri. Spirs se odlučila za dva platinasta prstena sa dijamantima, a priča se da je sveukupan nakit koji je nosila brojao 62 karata.

Pre svadbe u aprilu 2022 godine.  je odjeknula vest koju je sama Britni objavila na svom "Instagramu", a tiče se njene trudnoće. Pevačica je trudnoću sa partnerom Semom Asgarijem obelodanila pred 40 miliona pratilaca na Instagramu. Ova 40-godišnjakinja, koja ima dva sina tinejdžera, takođe je otkrila da je patila od depresije tokom prethodne trudnoće.

Nažalost, u maju je objavila da je izgubila bebu.

Britni Spirs objavila je na "Instagramu" da je njena trudnoća poprimila tragičan obrt i da više ne očekuje bebu.

- Sa ogromnim bolom objavljujemo da smo izgubili našu bebu, naše čudo tokom ranih meseci trudnoće. Ovo je užasan trenutak za svakog roditelja. Možda je trebalo da sačekamo sa objavom trudnoće, ali bili smo previše ubuđeni. Ljubav koju osećamo jedni za druge je naša snaga. Nastavićemo da radimo na proširenju naše lepe porodice. Zahvalni smo za svu vašu podršku. Molimo za privatnost u ovom teškom trenutku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona