• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Sintija Nikson je oličenje Mirande Hobs: Od zvezde Brodveja do kandidature za gradonačelnicu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Glumica koja je tumačila lik odvažne i neustrašive advokatice u TV seriji "Seks i grad" izgleda da nije morala mnogo da se trudi oko uloge - i u privatnom životu je jaka, samostalna, nezavisna, nesalomiva i izrazito feministički nastrojena žena koja veruje da granice postoje da bi bile srušene

  • 0
Cynthia Nixon, Sintija Nikson Foto: Arturo Holmes / Getty images / Profimedia

Kao što smo već pominjali, "Seks i grad" nije bila obična priča o ženama, njihovim ljubavima i problemima. Ova kultna serija je obeležila jednu eru kao kulturološki feministički fenomen, sociološki pokret za rodnu jednakost i slobodno izražavanje žena na tabu teme o kojima se ranije samo šaputalo.

Ovo televizijsko remek-delo podstaklo je mnogo kontroverze, prvenstveno zbog dva lika - Samante Džons, koju je glumila Kim Katral, žene koja je uživala "slobode muškarca", i Mirande Hobs koju je maestralno odigrala Sintija Nikson. Preambiciozna advokatica dostigla je status moći jednak muškim partnerima u firmi i odlučno odbijala da zavisi od muškarca.

Pisali smo o Sari Džesiki Parker, Kim Katral, Kristin Dejvis i detaljno vam dočarali njihove živote koji se podosta razlikuju od likova koje su igrale, a sad je na red došao poslednji član "čuvene četvorke" - Sintija Nikson.

A kakva je stvarna Sintija Nikson? Pa, vrlo slična liku koji ju je proslavio. Možda u tome leži razlog vanserijski dobro odigrane uloge.

Odrastanje i svet glume 

Nikson je rođena na Menhetnu, kao jedino dete radio-novinara Voltera Elmera Niksona i glumice En Elizabet. Roditelji su joj se razveli kada je napunila šest godina jer je, kako navodi, "otac često bio nezaposlen, a majka glavni hranitelj porodice".

Od osme godine počela je da se bavi glumom i pojavljuje na malim ekranima. Diplomirala je englesku književnost.


- Teško je kada idete u školu gde su sva deca bogatih i slavnih roditelja, i stalno slušate pitanja: "A čime se bave tvoji tata i mama?". Mislim, ja sam zahvalna na svom životu, većina glumaca koji počnu kao deca ili tinejdžeri završe karijeru do 18. ili 21. godine - pričala je Sintija, a prenosi "Brainyquotes".

Niksonova je dete pozorišta, zanat je učila "na daskama koje život znače". Osamdesetih godina bila je apsolutna zvezda Brodveja, gde je odigrala mnoštvo predstava od kojih su se izdvojile "Romeo and Juliet", "Philadelphia story" i The Heidi Chronicles".

Svoju buduću koleginicu Saru Džesiku Parker upoznala je tokom pozorišne turneje pošto su bile članice iste trupe, 1996, samo dve godine pre nego što je otpočelo snimanje serije "Seks i grad".

Uloga Mirande Hobs donela joj je tri Emija i status dive.

Serija Seks i grad Serija "Seks i grad"; Foto: Profimedia/Visual movies

Sintija se nakon završetka serije vratila u pozorište i odglumila bezvremensku ulogu u predstavi "Rabbit Hole" koja je osvojila Pulicerovu nagradu, a njoj donela Toni nagradu. U filmskoj adaptaciji glavnu ulogu glumila je Nikol Kidman.

Godine 2009. diva je osvojila prvog Gremija za "Best spoken world album", a 2012. glumila je u još jednoj predstavi nagrađenoj Pulicerom pod nazivom "Wit" koja joj je zaradila još jednog Tonija.

Druge uloge vredne pominjanja igrala je u "Netfliksovom" hitu "Ratched", kao i u serijama "Killing Reagan" i "A quiet passion".

"Izlazak iz ormara" i rak dojke

Od 1988. do 2003. godine Sintija je bila u vezi sa školskim nastavnikom Denijem Mozesom sa kojim ima dvoje dece.

Nakon razilaženja sa dugogodišnjim partnerom, 2004. godine počela je javno da se zabavlja sa aktivistkinjom Kristin Marinoni koja je 2011. rodila sina i podelila roditeljstvo nad njim sa slavnom glumicom. Venčale su se godinu dana pošto je dečak došao na svet.

Sintija Nikson i Kristin Marinoni Christine Marinoni, Cynthia Nixon Foto: Profimedia/

- Ne osećam da sam se promenila, jer nikada nisam potiskivala taj deo sebe. Ceo život sam bila sa muškarcima, ali sam se uvek identifikovala kao osoba koja voli oba pola, samo se nisam zaljubila u ženu. Ali sada kada jesam, nije mi čudno. Ja sam samo žena zaljubljena u drugu ženu. I nikada nisam bila srećnija - isticala je glumica.

Pre 15 godina borila se sa rakom dojke, koji je njena majka pobedila čak tri puta, a postala je heroina kada je ubedila direktora najpopularnije televizije "NBC" da emituje specijal u kom govori o raku dojke i pronalaženju leka, i to u udarnom terminu. Jednostavno, sve što bi zacrtala, uspevala je i da ostvari, baš kao i lik koji je tumačila u kultnoj TV seriji koju svi volimo. 

Kandidatura za gradonačelnicu

Nikson je dugogodišnji zagovornik javnog obrazovanja; ona je portparol njujorške "Alijanse za kvalitetno obrazovanje", organizacije koja se zalaže za jednakost između javnog i privatnog obrazovanje, prenosi "Wikipedia".

Takođe, glumica je veliki borac za LGBT prava i zdravlje žena.

Aktivno je vodila kampanju Bila de Blazia za gradonačelnika Njujorka 2013. koji joj je "javno zahvalio na pobedi" i nazvao je "arhitektom svega što njegova politika jeste".

Potom se par godina kasnije, 2018. i sama kandidovala, te iako je tesno vodila bitku sa Endrjuom Kuomom, nažalost, nije pobedila na izborima. 

- Ovo je samo početak, dokle god Njujork ostaje jedna od najnepravdenijih država kada je u pitanju rodna jednakost, ja ću nastaviti da se borim. I na kraju, svi mi ćemo pobediti - govorila je Sintija, a prenosi "HelloGiggles". 

Jedan od manje poznatih razloga njene neustrašive borbe jeste činjenica da se sin kojeg je dobila sa partnerkom Kristin izjašnjava kao transrodna osoba. Ne sumnjamo da će ova odvažna žena koja se godinama zalaže "da se reč manjina čuje" nastaviti da diže glas u ime svih onih koje politika uporno pokušava "da utiša".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tamara Klarić za Ona.rs: "Ako promeniš samo jedan život, promenio si svet zauvek"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona