• 1

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jugoslovenka koja je rekla "ne" Kristijanu Dioru: Život legendarne manekenke Tamare Bakić

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od skupih krpica, najbolje joj je stajao večni uspeh

  • 1
Tamara Bakić Foto: ATA images

Tamara Bakić je legenda jugoslovenskog manekenstva i smatrana je prvom damom ove profesije u Jugoslaviji.

Karijeru je gradila sigurno, prizemljeno, a uspeh koji je stekla nadilazi svaku skromnost. Tačnije, zadlužuje film.

 Iz mračnih logorskih podruma do šampionke Srbije

Tamara je rođena 1934. godine u Somboru, gde je odrastala u velikoj porodici. Sombor je grad kome se Tamara često vraćala, pogotovo kako bi obišla kuću, iz koje je povukla sve ono najbolje što su joj njeni najbliži ponudili. Posebno je pričala o Njani, kako su svi nazivali njenu baku, zbog koje su svi bili bliski i veoma složni.

Jednom prilikom je baku i porodicu opisala kao najlepšu uspomenu, ali mađarski logor u Bačkoj Palanci kao najstrašniju, navodi "011.info".

- Po izlasku iz logora smo se uputili u Beograd, gde smo se smestili kod mamine prijateljice. Tu smo dočekali oslobođenje. I danas mi je u sećanje urezana slika koju sam prvu videla po izlasku iz podruma na ulicu - neopisivo slavlje ljudi iznad kojih su visile pokidane žice, a okolo pustoš od pokidanih stabala - govorila je Tamara.

Sloboda ih je vratila u Sombor, gde je još neotkrivena lepotica upisala gimnaziju. Sa drugaricom iz detinjstva priključivala se raznim akcijama čišćenja grada od ruševina, a ubrzo su se zajedno u putile na odbojku i plivanje. Tada se prvi put čulo za Tamaru i njenu titulu šampionke Srbije u plivanju.

Po ugledu na očevu pravnu karijeru, želela je da krene njegovim stopama. Ti putevi su je vratili u Beograd, gde je upisala Pravni fakultet.

Životna pista od Pravnog fakulteta do dizajnerskih revija

Zamišljajući sebe kao uspešnu pravnicu, Tamara je tada imala zacrtan, željeni život. Međutim, sudbina je to malo drugačije zamislila i uputila joj poziv koji joj je promenio sve. Naime, prijateljica njene majke, Dara Spasojević bila je poznata krojačica, koja je angažovana na pripremama za skori Sajam mode, uputivši Tamari poziv da se probno prošeta po pisti.

Dara je imala zamisao nekih kreacija i tragala je za savršenom devojkom koja bi ih nosila. Putujući često do Pariza, tačno je shvatila kakvu devojku traži, a u tu viziju se Tamara dobro uklapala.

- Za razliku od drugih devojaka koje su se doterale od glave do pete, ja sam došla onako kako se oblačim svaki dan, u ravnoj suknji do kolena i džemperiću. I odabrana sam - navodi ona, prenosi "Superzena.b92.net".

Za devojku u suknji i džemperiću, beogradski Sajam mode te godine nije bio samo premijerni "catwalk". Bio je i prvi u celoj SFRJ, sa legendarnim Kristijanom Diorom kao predvodnikom svetskih dizajnera.

Beograd je tog dana bio prestonica svetske mode, a Tamara je zapala za oko i kreatorima van Jugoslavije.

Ovaj događaj predstavljao je tačku koja je nesuđenu pravnicu lansirala u svet svetske mode. Ubrzo su stizali pozivi raznih velikih dizajnera, a sa hodom i lepotom modela imala je pravu turneju šetajući pistama Jugoslavije, Budimpešte, Moskve, Varšave, Pariza, Sankt Peterburga, Teherana i Njujorka.

Shvatila je kojim se svetskim šinama kreće njena slava, kada je reviju ispratio Iv Sen Loran. Ubrzo se mlada Somborka sprijateljila se sa ikonama poput Paka Rabana, Brižit Bardo, Serža Ginzbura, Entoni Hopkinsa, ispijajući u međuvremenu šampanjac sa Kristijanom Diorom.

Manekenstvo za tadašnji svet nije bila prava profesija, jer ne postoji penzija, niti brojanje radnog staža. Zbog toga se mnogi nisu usuđivali da se time ozbiljno bavE. Tamara je zato htela da ohrabri mlade i osnovala je Udruženje manekena 1967. godine, koje im je nudilo bolje honorare, ali i veći ugled.

Dan kada je žena odbila "Dior"

Ova Somborka je živela život koji bi svaka devojka poželela. Ali, Tamara je na sve gledala prizemljeno i "normalno".  Bila je muza mnogim dizajnerima, ali je umela i da kaže pokoje odlučno "ne".

Tako je odgovorila i velikoj modnoj kući "Dior", koja joj je ponudila da ostane u Parizu krajem '60-ih godina. Isti odgovor je ponovila na ponudu mesta organizatora u njujorškoj modnoj agenciji.

- I danas se svi čude kako sam mogla da odbijem ponude modnih agencija iz Njujorka ili da kažem "ne" velikom dizajneru Dioru. Ne mogu da shvate da je to bilo u vreme kada se u Jugoslaviji živelo svetski, a ceo svet nam je bio na dlanu. Mi smo zahvaljujući gostovanjima u inostranstvu donosili neke novitete koje smo tamo videli. Ne mislim samo na modu, nego na svakodnevni život. Tako sam bila slobodna da jednom predstavniku gradskih vlasti, posle povratka iz Pariza, predložim da se u srpskoj prestonici otvori dragstor. Tako je Beograd dobio prvi dragstor u Nušićevoj ulici - razjasnila je ona.

Svoju karijeru je gradila uspešnih pet decenija, tokom kojih je prkosila stereotipima.

Imala godine koje su se mogle samo nagađati

Ono što je krasilo Tamaru jeste i tajnovitost koju ima njeno telo, jer je vešto krilo svoje godine. Tome svedoči njen rad i pojavljivanje na pistama i u magazinima u njenim kasnijim godinama.

Kada su je pitali koja je tajna i kojim se dijetama vodi, prvo što su očekivali je stroga disciplina. Te predrasude i očekivane odgovore prekinula je ova uspešna dama, govoreći da nema šta se ne sme naći na trpezi. Osim što ni sama nije slepo robovala stereotipima, saveznika je pronašla i u svom sportskom duhu.

Sa njenim imenom je na noge stala i jugoslovenska modna industrija. Udruženje manekena ostalo je aktivno, a Tamari pripada zasluga i za to što je izborila poštovanje i ugled budućih ikona mode. Da nije sve u glamuru i lepoti, svedočila je svojom prefinjenošću i šarmom.

U 82. godini bila je zvezda revije Bate Spasojevića u Njujorku.

Decembra 2021. je preminula u Beogradu u 87. godini, ostavljajući za sobom svedočanstvo o istinskoj lepoti.

- Jedino što iz mode ne izlazi jeste lepo vaspitanje - izdvojila je kao poruku mladima Tamara, žena koja je pomerila granice.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spoj sajber kriminala i manekenstva - predstavljamo vam Anastasiju Despotović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • 28. jun 2023. | 04:03

    Ovo je kao sinonim za lepo … pitam se za koga

    Podelite komentar