• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Život Ketrin Zite Džons: Ljubav veka, bipolarni poremećaj i orden britanske kraljevske porodice

Vreme čitanja: oko 5 min.

Oskarovka Ketrin Zita Džons, "najlepša žena sveta" kako su je nazivali, hrabro se bori sa bipolarnim poremećajem i tragičnom dijagnozom svog muža Majkla Daglasa

  • 0
Catherine Zeta Jones Foto: RUNE HELLESTAD / UPI / Profimedia

Fatalnu crnku neobične lepote svet je primetio kasnih devedesetih, kada je postala miljenica muškog roda i predmet "govorkanja" ženskog.

Naizgled samo lepo lice, Ketrin Zita Džons je ubrzo dokazala da je zlatnog kova; žena ogromnog glumačkog umeća, neko ko se sam izborio za svoj uspeh, bez ijednog skandala na putu ka istom.

Iako više puta proglašavana "najlepšom ženom sveta", ona je takođe dobitnica Oskara, Zlatnog globusa, Tonija i mnogih drugih prestižnih nagrada.

Veliki filantrop i glasnogovornik "onih čiji se glas ne čuje", odana jednom muškarcu već 25 godina, ova holivudska diva se dostojanstveno bori sa svim nedaćama koje je snalaze u životu.

- Za mene je glamur snaga i samopouzdanje. Glamur je dramatičan, crno-beo. Moraš biti jak - pričala je glumica, a prenosi "Brainyquotes".

Odrastanje i svet glume 

Ketrin Zita Džons rođena je kao srednje dete vlasnika fabrike slatkiša Dejvida i njegove supruge krojačice Patrišije.

Iako je porodica bila skromnog porekla, kada je Ketrin imala četiri godine, dobili su 100.000 evra igrajući bingo i tako joj platili redovne časove baleta i privatnu školu. Odmalena se pojavljivala u pozorišnim predstavama, a sa devet godina postala je nacionalna šampionka u step plesu.

Sa 15 godina preselila se u London, gde je samostalno nastavila obrazovanje, dok se istovremeno prijavljivala na razne audicije.

- Bila sam izrazito hiperaktivno dete, niko nije razumeo odakle mi sva ta energija. Oduvek sam znala da želim da budem u pozorištu. Odbrojavala sam dane da odem u London i krenem da glumim. Balet obožavam. Danas u svojoj teretani imam baletski bar uz koji vežbam sat vremena dnevno. Sve moje ljubavi iz detinjstva gajim i dalje - pričala je diva.

Kada je postala punoletna, napravila je uspeh nastupajući uz "English National Opera" trupu, a godinu dana kasnije snimila je prvi film "1001 nights".

Iako su se snimanja nizala, reakcije nisu bile povoljne, svaki glumičin film ili serija bili su kritikovani, a njen život u Velikoj Britaniji pomno praćen.

- Samo su govorili o tome sa kim se zabavljam. Videli su me kao lepo lice i bujno poprsje, ništa više. Zato sam odlučila da se preselim u Ameriku i počnem iznova - isticala je Zita Džons.

A onda je 1998. usledio veliki proboj na svetsko tržište. Kultno lice filma Stiven Spilberg  primetio ju je i unajmio za ulogu prelepe Izabele u filmu "Maska Zoroa". Tada je Ketrin zaigrala sa Entoni Hopkinsom i Antonijom Banderasom. Film je postao blokbaster i ušao u anale kinematografije.

Ketrin je za ovu ulogu učila španski akcenat, klasičan ples, jahanje i mačevanje. Nosila je izrazito teške korsete iako su se scene snimale u vreloj pustinji, no kako navodi, "bilo je vredno svega".

- "Zoro" mi je promenio život. Taj film mi je dao novi nacionalni identitet. Ljudi su mi se godinama obraćali na španskom, nisu imali pojma da sam iz Engleske, takav impakt je imala ta uloga - kroz smeh se prisećala diva.

Ketrin Zita Džons, Catherine Zeta-Jones, 1994 Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Godinu dana kasnije glumila je u kultnoj akciji sa Šonom Konerijem, pod nazivom "Entrapment", što je smatrala ispunjenjem sna.

- Kada sam otišla na audiciju, razmišljala sam: "I da ne dobijem ulogu, makar sam provela dan sa Šonom Konerijem" - prisećala se.

Od tada diva nije prestala da blista rame uz rame sa najboljim glumcima Holivuda, a posebno se istakla u filmu "Traffic" za koji je osvojila SAG nagradu i nominaciju za Zlatnog globusa.

Potom je 2002. imala maestralnu izvedbu u mjuziklu "Čikago", za koju je dobila prvog Oskara i BAFTA nagradu.

Od filmskih hitova ranih dvehiljaditih takođe treba izdvojiti "Intolerable cruelty" sa Džordžom Klunijem, "Ocean's 11" sa Džordžom i Bredom Pitom, drugi deo "Zoro" filma, "Terminal" sa Tomom Henksom, "No reservations"...

A onda je usledila duža pauza. Naime, Ketrin se uželela pozorišta i na neko vreme se povukla sa velikog platna. To je, čini se, bila plodonosna odluka.

Čim je 2009. zakoračila na daske Brodveja i odigrala "A little night music", osvojila je prvog Tonija - najveću čast koja se dodeljuje pozorišnim glumcima.

Prošle godine zarobila je srca širom sveta igrajući Mortišu Adams u "Netfliksovom" najvećem hitu "Wednesday".

Ljubav koja traje 25 godina i teške borbe koje je prate

Magazini "People" i "Esquire" više puta su je proglašavali najlepšom ženom ove planete, te je Ketrin bila vrlo poželjna "nevesta", no, ona je uživala u svojoj slobodi.

- Volim da pijem, volim intimne odnose i volim da psujem - govorila je.

A onda je, davne 1998, njeno srce osvojio čuveni holivudski glumac Majkl Daglas. Iako je bio oženjen i čitavih dvadeset i pet godina stariji od nje, uspeo je u svojim namerama. 

Par se venčao samo godinu dana kasnije, a čitava ceremonija koštala je neverovatnih 1,5 miliona dolara. U braku su dobili dvoje dece.

- Neverovatno sam srećna što sam upoznala Majkla. Ne holivudsku ikonu Majkla Daglasa, već Majkla - ljubav mog života. Duboko verujem da nam je bilo suđeno. Zaljubila sam se u njega na prvi pogled i to nikada nije prestalo. A, ako me pitate koja je formula za dugoročan brak, mislim da tajna leži u odvojenim kupatilima - navodi Ketrin.

76 Kanski filmski festival Kan film festival parovi Foto: Tanjug/AP

No, par se nakratko razišao 2013. jer se Majkl borio sa rakom grla već par godina, a Ketrin sa bipolarnim poremećajem. Navodno su njihove dijagnoze izazivale međusobni stres, te su odlučili da naprave pauzu.

- Užasava me razvod. Nikad se neću razvesti, nikad. Živeli smo jedno vreme odvojeno zbog našeg zdravlja, a sada smo jači nego ikada - istakla je glumica.

Diva je hrabro izašla u javnost sa dijagnozom bipolarnog poremećaja tip II, 2011. godine, i dva puta se samostalno hospitalizovala.

- Nisam osoba koja deli svoj privatan život sa javnošću, ali ako je samo jedna osoba benefitovala od mog priznanja, onda je bilo vredno. Tu zver je moguće kontrolisati. Želim da otklonim stigmu, da bi svi oni koji pate u tišini mogli da potraže pomoć - poručila je Zita Džons.

Monarhija Ujedinjenog Kraljevstva imenovala ju je za komandanta, dodelivši joj "Orden britanske imperije" 2010. godine zbog njenog filmskog i dobrotvornog rada. A 2019. godine njen rodni grad Svonsi dodelio joj je "Orden slobode".

Ova pedesettrogodišnja filmska ikona pokroviteljka je više fondova, sa naglaskom na borbu protiv side u Africi, kao i ambasador Nacionalnog društva za sprečavanje okrutnosti nad decom, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona