• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Isidora Žebeljan, najmlađi član SANU: Cenjena u svetu, umrla prerano, a mogla je još mnogo da pruži

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naša cenjena kompozitorka talenat za muziku je pokazivala odmalena

  • 1
Isidora Žebeljan Foto: tanjug/Rade Prelić

Isidora Žebeljan je bila srpska kompozitorka, profesor Fakulteta muzičke umetnosti, član Nacionalnog saveta za kulturu, naš najmlađi akademik i naš najviše izvođeni kompozitor u inostranstvu.

Detinjstvo je provela u Beogradu, prvo kao podstanar, a onda su roditelji prešli u stan na Petlovo brdo, gde je i bila najveći deo svog života. U jednom intervjuu je otkrila šta je to što ju je vezalo da ostane u rodnom gradu.

- Život u Beogradu me lišava stresa otkrivanja i usvajanja novih kodova drugačijeg mentaliteta, prihvatanja ili odbijanja načina života neke druge sredine, jednom rečju, lišava me svih tegoba emigrantskog života, čime sam sebi izvojevala mnogo energije i vremena za komponovanje. Imam sreće da puno putujem i tako odbijam od sebe mogućnost da se upletem u paučinu kulturne zaparloženosti i mentalne zapuštenosti - izjavila je Isidora 2004. godine za nedeljnik "Evropa".

Ipak, detinjstvo i rani život vezao ju je za Vojvodinu, gde je i provela veliki deo vremena. Roditelji su joj iz Banata i Perleza, dok joj je drugi suprug iz Sombora.

Roditelji su joj završili književnost, a otac Petar je radio kao novinar Radio Beograda, koji je Isidora obožavala. Volela je da sluša radio-drame.

Isidora Žebeljan Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Moje kućno vaspitanje bilo je tipično vojvođansko. Ono, između ostalog, podrazumeva da svoju pravu prirodu ne pokazujem mnogo u javnosti, u kontaktu sa ljudima koje je poznajem dovoljno dobro. Prijatelji znaju kakva sam stvarno, rekla je svojevremeno za "Bazar".

Njena sestra Milica mlađa je od nje četiri godine, pa je često vodila računa o njoj.

Sa 12 godina je krenula u Muzičku školu, a već sa 13 ili 14 godina napravila je prvu kompoziciju.

Bila je velika umetnica koju su poštovali u svetu. Studirala je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vlastimira Trajkovića, a privukla je pažnju internacionalne javnosti svojom operom "Zora D", koju je poručila Genesis Foundation iz Londona. Ova opera je premijerno izvedena u Amsterdamu 2003. godine.

Posle toga, ova izvrsna umetnica je neprekidno dobijala porudžbine značajnih institucija i muzičkih festivala kao što je Venecijanski bijenale.

Berlinski časopis "Der Freitag" izabrao je Isidoru za jednu od deset najperspektivnijih javnih ličnosti na svetu za 2009. godinu. Pet godina kasnije, kao prva javna ličnost sa Balkana, dobila je nagradu Parlamentarne skupštine mediteranskih zemalja, za dostignuća u oblasti kulture i umetnosti, što je veliki uspeh.

Bila je žena za koju razlike nisu postojale.

- Zdrava i zrela ličnost ili narod postaje se tako što se shvate, prihvate i zavole sva sopstvena lica i faze razvoja ličnosti ili istorije. Ja volim i Jugoslaviju i svoje srpsko poreklo, nemam ništa ni protiv četnika ni partizana, jer je na obe strane bilo poštenih i dobrih ljudi, koji su duboko verovali u ideju za koju su se borili; obožavam Šabana Bajramovića, a odrasla sam slušajući "Sex Pistolse", novi talas i Prokofjeva, i srećna sam i volim sve te svoje izraze, jer sam tako učila da volim život, u radosti i u patnjama bez krivice, i tako postala ono što u ovom trenutku jesam, piše "Nedeljnik.rs".

Kako je svojvremeno rekla, osetila je veliku sreću i satisfakciju kada je prvi put naručena njena kompozicija - na srpskom jeziku.

Uglavnom su njene opere prevođene na jezike odakle je poručilac, ali su jednom prilikom Italijani naručili operu "Dve glave i devojka", ali nisu tražili prevod već im je izrazita želja bila da ostane u stanju kakvom jeste.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Sale71

    11. jul 2023. | 22:59

    SANU nas je u crno zavila već 30 godina

    Podelite komentar