• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Natalija Stevanović je osvojila naša srca na Vimbldonu: Teniserka u koju polažemo velike nade

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njen uspon pre devet godina zaustavilo je loše zdravstveno stanje, kada je te godine operisala jetru, što je iziskivalo dug oporavak. Do polovine 2016. se nije vraćala igri

  • 1
Natalija Stevanović Foto: AP/Tanjug

Verujemo da ćete se i sami složiti da je Srbija ove godine na Vimbldonu u startu bila oduševljena teniserkom Natalijom Stevanović. Ovde se ne radi samo o njenom uspehu kojim je prevazišla samu sebe, već o predanosti i volji koju je uložila u svaki meč. Publika je to umela da prepozna - njen potencijal počasne predstavnice Srbije u svetu sporta, inspiraciju i budućeg uzora.

Natalija o kojoj javnost malo zna

Natalija Stevanović je rođena 25. jula 1994. godine. Otac Đorđe se bavio tenisom, a bio je i njen trener. Ona ima i dve sestre, Emiliju i Mariju, koje su takođe u svetu tenisa.

Bila je u top 5 juniora Srbije, a svoju karijeru u juniorskoj konkurenciji je započela 2008. godine. Uzela je učešće na turniru Oranž boula 2009. godine. Izgubila je od Ajle Tomljanović sa 6:4, 6:1 u prvom kolu. A 2010. je igrala polufinalni meč protiv Grejs Min.

Kostićeva je debitovala na gend slem turnirima na Otvorenom prvenstvu Francuske 2010. godine, gde je poražena u drugom kolu.

Učestvovala je i na Otvorenom prvenstvu Australije 2011. godine, kao i na Otvorenom prvenstvu SAD 2011. Kao mlađi igrač, osvojila je nekoliko turnira. U junu 2011, izjavila je da želi da se fokusira na veće turnire, piše "Wikipedia".

Prvi turnir u seniorskoj konkurenciji odigrala je 2009. godine u Prokuplju, a u tom gradu, 2011. godine osvaja prvi trofej. Osvojila je i turnire u Pirotu, Dubrovniku, Antaliji i jedan turnir u dublu u Umagu. Dvostruku krunu zaradila je u Beogradu 2012. godine, zatim Nišu, Antaliji, Zaječaru 2014, a onda još dve u dublu u Beogradu i Heraklionu.

Međutim, njen uspon zaustavilo je loše zdravstveno stanje, kada je operisala jetru, što je iziskivalo dug oporavak. Do polovine 2016. se nije vraćala igri.

Po povratku, trebalo joj je gotovo četiri godine da se pojavi na jednom WTA turniru i to je učinila u februaru 2020. godine, u Tajlandu, kada je debitovala u glavnom žrebu u singlu i dublu.

Put do Vimbldona uz podršku supruga

Vraćanje u aktivnu igru nije bilo jednostavno nakon tako velike pauze i teške intervencije. U periodu pandemije zadesilo ju je još nedaća. Tada je dobila boginje i upalu oba plućna krila. To je za posledicu imalo duže vraćanje u formu.

Uz nju je sve vreme bio njen suprug, trener i najveća podrška - Nikola Stevanović.

- Prvi turnir koji smo igrali zajedno bio je u momentu kada je trebalo da budemo na odmoru. Osvojila sam dva od tri turnira tada, video je moj entuzijazam, želju i nastavio je da me gura napred - prenosi njenu izjavu "Mondo".

Zavoleli su se pre 12 godina, a posle devet godina je usledila veridba u Tajlandu, gde je ostvarila i teniske uspehe. Venčali su se 2021. godine.

- Mogu da obećam Srbiji potpunu predanost, plan je da se drži konstantnost, upoznajte mog muža Laleta i trenera i fizija Nikolu. Mi guramo sami i zato je teško, guramo našu priču. Željna sam da inspirišem mlade, da pružim ljubav i znanje, nadam se da ćemo imati taj nivo. Potrudićemo da to bude, konstatost je vizija i nadam se tome - kaže Stevanovićeva, kako pišu "Novosti".

Teniski eksperti govore o tome kako je još u prvom kolu napravila senzaciju izbacivši bivšu prvu teniserku sveta Karolinu Pliškovu. Tada su plesom Natalija i suprug proslavili grandiozni uspeh.

Natalija je ipak zaustavljena u trećoj rundi od strane Petre Kvitove.

- Moramo da nastavimo sa radom. Ne želim da osetim neko zadovoljstvo jer je ovo tek prvi od pet minuta. Zato gledam da što više iskoristim to. Neću da izvršim pritisak na sebe jer sam igrala treće kolo. Da idem na turnire i da osvajam. Na nižim turnirima su igračice gladnije, još kad vide kako je neko tako dobar rezultat postigao, još više grizu. Kada te vide, kažu: "E, hajde da te vidimo". Kao što sam ja sad protiv Kvitove. Ona se svakog dana susreće sa nekim ko hoće da je skine i zato je sport zanimljiv. Nadam se da ću ostati pribrana kao do sada, u balansu sa energijom i da ćemo praviti dalja čuda - jasna je Nišlijka, piše "Telegraf".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Dejana

    12. jul 2023. | 16:51

    Želim ti svu sreću i uspeh u budućnosti!

    Podelite komentar