• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Majli Sajrus: Od tinejdžerske zvezde i buntovnice do ženskog uzora i simbola samostalnosti

Vreme čitanja: oko 6 min.

  • 1
Miley Cyrus Majli Sajrus ALEXJR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Za Majli Sajrus je evidentno da je igrala mnogo različitih uloga i isprobala različite stilove, ali ono što sada radi i stvara potiče iz njene autentične ličnosti. Uspela je da se udalji od imidža koji su joj mediji stvorili i da se fanovima predstavi kao kompletni umetnik zavidnih sposobnosti.

Ona je američka pevačica, glumica i kompozitorka, a slavu je stekla glumeći u Diznijevoj seriji Hana Montana, kada je imala samo 12 godina. Majli se još tada publici predstavila kao multitalenat - u seriji je pored dobre glume pokazala i svoj talenat za ples i moćan glas. To iskustvo je pripremilo za karijeru pop-zvezde kakva je danas. Iako potiče iz porodice slavnih muzičara, svoju karijeru duguje samo svom talentu i unikatnoj boji glasa.

Tinejdžerka zvezda i "najbolje od oba sveta"

Majli je rođena kao Destini Houp Sajrus 23. novembra 1992. godine i dobila je nadimak Majli jer je kao dete bila tako nasmejana, pa su je zvali Smajli Majli. Njen otac je kantri ikona Bili Rej Sajrus, a njena kuma je čuvena Doli Parton.

Dve godine nakon svog televizijskog debija, Majli je debitovala i na velikom ekranu igrajući Ruti u filmu Tima Bartona "Velika riba". Nekoliko godina kasnije, stekla je slavu glumeći tinejdž pop-zvezdu Hanu Montanu u seriji "Hana Montana" na Diznijevom kanalu. Radnja se vrtela oko mlade pevačice koja održava dvostruki život uz podršku porodice; s jedne strane ona je blistava pop zvezda Hana Montana, a sa druge, ona je samo tinejdžerka koja želi da ima običan život sa svojim prijateljima i ide u državnu školu.

Majli je u početku bila odbijena za ulogu Hane Montane jer je bila "premala" i "premlada".

"Hana Montana" je odmah postala hit, koja je postala najgledanija emisija na kablovskoj televiziji za decu uzrasta od šest do 14 godina i dovela Majli do statusa idola tinejdžera. Štaviše, bila je savršena podloga za predstavljanje njenog pevačkog talenta i plasiranje albuma koji je postao platinast.

Majli je 2007. godine objavila sledeći album, koji je prodat u 1,1 miliona primeraka. Takođe je krenula na koncertnu turneju Best of Both Worlds koja traje 54 dana, nastupajući kao Majli i kao Hana Montana.

Zvezda je 2008. izdala svoj drugi studijski album, pod svojim imenom. Album je uključivao osam pesama koje je napisala kako bi se udaljila od identiteta Hane Montane i generalno Dizni zvezde.

- Pisanje pesama je ono što zaista želim da radim sa svojim životom zauvek. Samo se nadam da ovaj album pokazuje da sam, pre svega, pisac - prenosi "Hello".

Takođe je debitovao kao broj jedan na američkoj Bilbord listi.

Nakon što je uspela da se odmakne od "Dizni identiteta", Majli je nastavila sa uspehom u svojoj muzičkoj karijeri, sa mnogim albumima na vrhu top lista, uključujući "Bangerz", 2013. godine, sa hitovima uključujući "Wrecking Ball" i "We Can't Stop".

Potpuno novi imidž

Sajrus je bila predmet značajne pažnje javnosti i kritika zbog njenog nastupa sa pevačem Robinom Tikom na dodeli MTV video muzičkih nagrada 2013. Nastup, koji je uključivao tverk ples u bikiniju i druge intimno sugestivne radnje, izazvao je pomešane negativne reakcije kritičara i publike. Federalna komisija za komunikacije Sjedinjenih Država (FCC) primila je preko 150 žalbi u vezi sa performansom. Ubrzo nakon incidenta, Sajrus je rekla da kritičari "preteruju". Takođe je

Međutim, kasnije je priznala da je naknadno javno sramotenje negativno uticalo na njenu sliku o telu dugi niz godina.

- Ne samo da se kultura promenila, već su se moj život i karijera promenili zauvek - izjavila je za medije tada.

Ovo doba je takođe označilo bliski kraj njene glumačke karijere.

- Jednostavno nisam strastvena prema glumi jer ne volim da se pretvaram da sam neko ko zapravo nisam - govorila je.

Ostvarila je četiri glumačke uloge od 2015. godine, a poslednja je bila u seriji "Black Mirror" 2019.

Njen sledeći album, "Miley Cyrus and Her Dead Petz", objavljen je 2015. besplatno na SoundCloud-u. Dobio je mešovite kritike, uglavnom negativne. Negativne kritike opisuju album kao "mamljiv", "besmislen", "zbunjujuć" i  kao "veliki nered".

Izdavanje Majlinog šestog studijskog albuma, "Younger Now", 2017. godine označilo je novu promenu u imidžu, onu koju su kritičari prihvatili pozitivnije nego što je to bila "Bangerz" era. "Younger Now" je mešavina pop-roka i kantri muzike opisana kao "ublažena", "zemaljska" i "pozitivna" u poređenju sa njena prethodna dva albuma.

Godine 2020. Sajrus je rekla da era albuma "nije imala smisla" za nju i da je izgubila svoj identitet dok je radila na albumu.

- Pre par godina izgledalo je kao da živim neku bajku. Zaista nije tako bilo. U to vreme, moje eksperimentisanje sa drogom i pićem i krugom ljudi oko mene nije bilo zadovoljavajuće ili održivo, niti će me ikada dovesti do mog punog potencijala i svrhe... postoji ideja da sam tokom ere "Younger Now" bila čista. Mediji vole da moja kosa ili kako izgledam budu referentna tačka za moj razum - prenosi "Golden".

Ipak, 2019. je bila neka vrsta prekretnice. Prvobitno je planirala da objavi još dva EP-a te godine kako bi formirala trilogiju pod nazivom "Ona je: Majli Sajrus", ali je odlučila da ih ne objavi nakon što je utvrdila da pesme više nemaju veze sa njenim životom, nakon što je njen dom u Kaliforniji uništen u požaru. "Ona dolazi" dobila je različite kritike.

Neki kritičari su album opisali kao spoj njenih prošlih ličnosti koje su oslikavale njen pravi identitet, dok su drugi kritikovali Majli zbog još jednog "žanrovskog igranja".

"Flowers"

Njena pesma "Flowers" već jeste i sigurno će ostati glavno obeležje 2023. godine. U vreme pisanja, pesma iliti singl za povratak na scenu koji ulazi u uvo na prvo slušanje i koji je dospeo do trenutnog klasičnog statusa, proveo je osam nedelja na vrhu američkih Bilbord lista, sa još 10 uzastopnih mesta na prvom mestu u Velikoj Britaniji.

Početkom maja postala je najbrža pesma u istoriji Spotifaja koja je ostvarila milijardu strimova. Bez neke posebne promocije pesma je osvojila fanove na prvo slušanje, ali i društvene mreže.

Da li je tekst o ličnom trijumfu ("Mogu sebe da volim bolje nego što bi me ti") direktan odgovor njenom bivšem mužu, australijskom glumcu Lijamu Hemsvortu? Da li je u video-snimku, sa više od 435 miliona pregleda na "Jutjubu" ona zaista nosila jednu od njegovih starih jakni?

Umesto "eksplicitnog dnevnika svog iskustva", ona kaže da je jednostavno htela da napravi pesmu koju bi mogla da čuje i oseti.

- Napisala sam to na zaista drugačiji način. Refren je prvobitno glasio: "Mogu sebi da kupim cveće, da napišem svoje ime u pesku, ali ne mogu da me volim bolje od tebe". Nekada su to bile 1950-te. Najtužnije pesme. Kao: "Naravno, mogu da budem sam sebi ljubavnik, ali ti si mnogo bolji" - kaže ona za "Vogue".

Ipak, tekst je izmenjen u promociju samoljublja i postao je simbol ženske individualnosti i podstiče ljubav prema sebi i razmišljanje u pravcu zdravih odnosa. Bolje je biti sam nego u lošoj vezi i izgubiti identitet.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Princ od Vranje: Duet sa Majli Sajrus i Zdravkom Čolićem ili ništa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Srebrni

    17. jul 2023. | 19:30

    Mala odlicno peva i dobra je riba tako da za nju nema zime.

    Podelite komentar