• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emili Bronte: Bila je strelac, nikada nije bila zaljubljena, a napisala je jedan od najvećih ljubavnih klasika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rođena je na današnji dan 1818. godine

  • 0
Sestre Bronte Emili Foto: Charlotte (after) Bronte / Bridgeman Images / Profimedia

Emili Džejn Bronte je bila engleski romanopisac i pesnikinja koja je najpoznatija po svom jedinom romanu, "Orkanski visovi" koji se sada smatra klasikom engleske književnosti. Rođena je na današnji dan 1818. godine.

Ona je bila druga od četvoro preživelih braće i sestara Bronte i može se reći najstidljivija od svih. Porodica je živela na periferiji Bredforda u Engleskoj.

Kada je imala tri godine, majka joj je umrla pa je o njima preuzela brigu tetka po majci. Školovali su se kod kuće, osim jedne godine kada su Šarlot i Emili provele u školi za svešteničke ćerke. Kada je Šarlot dobila mesto učiteljice, Emili joj je bila učenica ali zbog čežnje za domom, ostala je samo tri meseca. Ipak, i ona se oprobala kao učiteljica ali je posle šest meseci dala otkaz.

Potom su njih dve otišle u Brisel da uče jezike. Međutim, u oktobru, kada joj je tetka umrla, Emili se za stalno vratila u Havort.

Sestre Bronte Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Inspirisana kutijom vojnika igračaka koju je brat Branvel dobio na poklon, sva deca Bronte su počela da pišu priče, ali je malo sačuvano od Emilinih dela iz ovog perioda.

Bila je poznata kao veliki ljubitelj životinja, posebno po prijateljstvu sa psima lutalicama koje je pronašla kako tumaraju po selu. Uprkos nedostatku formalnog obrazovanja, Emili i njena braća i sestre imali su pristup širokom spektru već objavljenih knjiga iz kojih su učili. Odlično je svirala klavir i bila dobra u streljaštvu.

Brat je iznenada umro 1848. a na njegovoj sahrani Emili je zaradila prehladu koja je prerasla u upalu pluća i dovela do tuberkuloze. Iako se njeno stanje pogoršavalo, odbijala je medicinsku pomoć. Nažalost, nije preživela, a prema nekim rečima preminula je na sofi.

Sestre Bronte Foto: Richard Booth / akg-images / Profimedia

Prošlo je manje od tri meseca posle smrti brata kada je kućna pomoćnica rekla da je "gospođica Emili umrla od slomljenog srca zbog ljubavi prema bratu".

Emili je bila toliko mršava da je njen kovčeg imao samo 40 centimetara širine. Stolar je rekao da nikada nije napravio uži sanduk za odraslu osobu. Sahranjena je u porodičnom trezoru u crkvi Svetog Mihaila i svih anđela u Havortu.

"Orkanski visovi" se od drugih romana tog perioda razlikuje po dramatičnom i poetskom prikazu, uzdržavanju od svakog komentara autora i neobičnoj strukturi. Objavljivala je pod pseudonimom Elis Bel.

Zanimljivo je da je tako dobro opisala jednu ljubav s obzirom da nikada nije bila zaljubljena, niti je bila u vezi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Govorimo poezijom: "Pijem" Vladislav Petković Dis

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona