• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žaklina Kenedi: Izgubila dvoje dece, bila je modna ikona, a mesec dana joj je trebalo da odgovori na prosidbu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ostavila je za sobom veliki trag

  • 0
Džeki Kenedi Foto: g49 / Zuma Press / Profimedia

Žaklina Kenedi Onazis bila je američka spisateljica, fotografkinja i prva dama Sjedinjenih Država od 1961. do 1963. kao supruga predsednika Džona Kenedija.

Otac joj je bio berzanski broker dok joj je majka bila socijalista. Otac ju je više voleo nego sestru, pa ju je zvao "najlepšom ćerkom koju je čovek ikad imao".

Žena brojnih talenata 

U mladosti se bavila jahanjem i bila je dobra jahačica. Uspešno se takmičila u ovom sportu koji joj je ostao velika strast. Pohađala je i časove baleta, bila je strastveni čitalac i dobro su joj išli jezici, piše "Wikipedia".

U školi je bila sjajna, ali nemirnog duha. Jedan profesor ju je opisao kao "lepu i pametnu devojčicu punu đavola".

Roditelji su imali loš brak prožet alkoholizmom, pa su se razveli i Žaklina je dobila dosta polubraće i polusestara.

Diplomirala je francusku književnost i posle toga je počela da radi kao fotograf.

Prva dama koju je narod voleo

Već naredne godine je upoznala tadašnjeg kongresmena Džona Kenedija na večeri u Vašingtonu. U periodu kada ju je zaprosio, ona je morala da ide na krunisanje Kraljice Elizabete II, pa tek kad se vratila posle mesec dana mu je odgovorila da li želi da se uda za njega. On je bio 12 godina stariji od nje. U braku su dobili četvoro dece, od kojih je dvoje umrlo u detinjstvu.

Kao Prva dana dopala se američkoj javnosti privrženošću porodici, posvećenošću istorijskom očuvanju Bele kuće, kampanjama koje je vodila za očuvanje i restauraciju istorijskih znamenitosti i arhitekture, uz interesovanje za američku istoriju, kulturu i umetnosti.

Svetska modna ikona

Tokom života smatrana je međunarodnom modnom ikonom, a njen rad kulturnog ambasadora Sjedinjenih Država učinio ju je veoma popularnom globalno.

Časopis "Time" ju je proglasio ženom godine 1962. godine i bila je treća najmlađa Prva dama sa 31 godinom.

Godinu dana ranije, ona je na modu potrošila 45.446 dolara više od 100.000 dolara godišnje plate koju je njen muž zaradio kao predsednik.

Najviše je Džeki Kenedi volela francusku modu, posebno radove "Šanela", "Balensijage" i "Živenšija", ali bila je svesna da se u ulozi prve dame od nje očekuje da nosi modele američkih dizajnera.

Kenedi je najčešće volela da nosi odela čistog kroja sa rubom suknje do sredine kolena, tri četvrtine rukava na jaknama sa kragnom, haljine A-kroja bez rukava, rukavice iznad lakta, niske potpetice i šešire. Nazvani "Džeki" izgledom, ovi odevni predmeti su brzo postali modni trendovi u zapadnom svetu.

Više od bilo koje druge prve dame, njen stil su kopirali komercijalni proizvođači i veliki segment mladih žena.

Tokom života ona je stekla i veliku kolekciju nakita. Ako malo bolje pogledate nejne fotografije, primetićete trostruku bisernu oglicu po kojoj je možda i najprepoznatljiva. Jako ju je volela i često ju je nosila dok je bila prva dama. Uz to, imala je dobar ukus za naočare po čemu je i danas poznata.

Šlumbergove zlatne rukavice javnost ih je prozvala "Džeki rukavice" početkom 60-ih godina pošto je, jasno, prva dama nosila i gotovo ih nije skidala.

Pad konja kao signal uzbune

Mnogo je putovala po svetu, a služila se francuskim, španskim i italijanskim jezikom. Njeni govori su generalno bili dobro primljeni, hvaljeni zbog elokvencije i pomogli su u podsticanju boljih odnosa između Sjedinjenih Država i stranih lidera, posebno Šarla de Gola i Nikite Hruščova.

Nažalost, posle ubistva predsednika Kendija, sve manje vremena je provodila u Americi jer je strahovala za svoj život i život svoje dece. Ubrzo je upoznala Aristotela Onazisa, za koga se i udala i koji ju je materijalno obezbedio.

Jedan pad sa konja doveo je do otkrića da u preponama ima limfni čvor koji joj je otežao život u narednih šest meseci. Dijagnostifikovan joj je rak krvi, pa je počela i sa hemioterapijom.

Umrla je u svom stanu na Menhetnu u 64. godini.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ko je zapravo Vjera Mujović: Glumica za Ona.rs o predstavama i motivima za bavljenje glumom i naukom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona