• 4

Vreme čitanja: oko 5 min.

Nataša od Ježevice pravi brend: Sa ženama iz sela čisti planinu Jelicu, čuva od zaborava stara srpska jela

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ekologija je bila prvi cilj Udruženja "Evgenija", koje nosi naziv po monaškom imenu carice Milice, a danas su aktivnosti članica poznate širom zemlje

  • 4
Prislonica, Sabor frulaša Foto: Mileta Mirčetić

Kad bi stranci pitali koji deo Srbije je najlepši, Nataša Vujašević (53) bi bez premišljanja rekla da je to njena Ježevica.

Selo u Moravičkom okrugu ima toliko toga da ponudi turistima - počev od prelepe prirode, preko ljubaznih domaćina koji će ispričati istorijat sela, do preukusne hrane koja stiže po principu “od njive do trpeze”.

Stil života koji je gotovo do konca prošlog veka bio uobičajen u većini srpskih sela je, nažalost, zamro, ali u Ježevici uspešno odoleva trendovima. Za to su zaslužni svi meštani, a posebno meštanke, okupljene oko Udruženja “Evgenija” čije je osnivanje inicirala upravo Nataša.

Naša sagovornica zaposlena je u Mesnoj zajednici “Ježevica”. Ona je i supruga, majka dvoje srednjoškolaca, vrsna domaćica koja zna da “zasuče rukave” i u polju, a po vokaciji ekolog i veliki zaljubljenik u srpsku istoriju i Ježevicu.

- Udruženje je osnovano 2019. godine, a odabrali smo da se zove Evgenija po monaškom imenu carice Milice - kaže Nataša Vujašević za Ona.rs.

Naziv, dodaje, ima višestruku simboliku: gotovo sve članice udruženja imaju decu, sve su domaćice i sve se bore za očuvanje tradicionalnih vrednosti i držanja porodice na okupu, baš kao što je to činila velika srpska kneginja iz loze Nemanjića.

Prislonica, Sabor frulaša Foto: Mileta Mirčetić

“Evgenija” okuplja više desetina žena iz Ježevice, Viljuše, Rajca i Banjice.

- Naš manastir koji datira iz 14. veka, zadužbina bana Milutina, bio je parohija tih okolnih sela, pa su i članice našeg udruženja zapravo iz te parohije - navodi Nataša.

Krenule su, kaže, malim koracima; okupljale su se u prostoru dobijenom od Mesne zajednice koji su preuredile, oplemenile i od njega stvorile kutak u kom se rađaju najlepše ideje. Danas iza sebe imaju zavidnu “kilometražu” u vidu akcija koje Ježevicu predstavljaju u najlepšem svetlu i dokazuju žensko umrežavanje na delu.

Obrazovna i starosna struktura članica “Evgenije” je raznolika: ima i devojaka od 20 godina i žena koje su prevalile sedamdesetu. Neke su se zaustavile na diplomi osnovne škole, a neke su završile fakultete.

- Neke od naših članica su zaposlene, a neke se isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom. Veliki broj njih su nosioci poljoprivrednih gazdinstava, na šta smo posebno ponosne. Imamo i profesorke, i inženjere, i zaposlene u administraciji, i medicinske sestre… U tekstilnoj fabrici u Ježevici radi 200 žena. Inače u našem kraju ima dosta privatnih firmi, pa naše članice zapošljavanjem u tim firmama dopunjuju kućni budžet, jer je teško prodati a pogotovo naplatiti ono što proizvedemo - priča Nataša.

I iako u okviru “Evgenije” žene pokazuju svoja kulinarska umeća, mese, spremaju zimnicu, pletu, predu vunu, vezu, pišu poeziju, osnovni cilj ovog udruženja je, otkriva nam Nataša, ekologija.

- Mi smo, zajedno sa Udruženjem LAG koje pokriva više opština, pokrenuli inicijativu stavljanja planine Jelice pod neki vid zaštite. Čekamo odgovor Ministarstva zaštite životne sredine koje će izneti naš predlog pred Skupštinu; živimo u nadi da će Jelica imati neki oblik zaštite. Time ćemo uspeti da sačuvamo našu Jelicu koja je za sada netaknuta. Puna je izvora, a mi moramo da sačuvamo i vode, i biljni i životinjski svet… Jer, ako to sačuvamo, sačuvaćemo i sebe - kategorična je Nataša.

Manjim aktivnostima kao što je čišćenje Ježevačke reke i čišćenje planine Jelice članice “Evgenije” pokušale su da daju dobar primer drugima da se i oni pokrenu i da počnu da razmišljaju i delaju u tom pravcu.

- Svi kažu, čekamo da država nešto uradi. Ne možemo tako. Neka država radi ono što je njen posao, a mi ćemo ono što je do nas - poručuje Nataša i slikovito podseća da bi svako najpre trebalo da počisti svoje dvorište.

Ježevica je, s ponosom ističe, prvo selo koje je postavilo kamere na reciklažna ostrva, gde komunalna policija kontroliše nesavesne građane.

- Pošto je Jelica predivna, zajedno sa članovima Planinarskog udruženja “Kablar” obeležili smo ekološku pešaku stazu koja polazi od manastira u Ježevici, a završava se na Crnoj steni, na najvišem vrhu Jelice. Na Crnoj steni smo postavili vidikovac, tako da svi zaljubljenici u prirodu mogu da se odmore i uživaju u lepotama naše Jelice. Takođe, prošle godine je Planinarsko udruženje “Kablar” našu stazu uzelo za veliku planinsku trku u kojoj učestvuje više od 20 planinarskih udruženja iz cele Srbije - ponosno nabraja Nataša.

Nataša Vujašević, planinarska trka na Jelici Ekološka staza na planini Jelici napravljena je zahvaljujući saradnji Udruženja "Evgenija" i PU "Kablar"; Foto: Branka Vuković, ustupljena fotografija

Članice “Evgenije” neguju ono što, čini se, danas svuda manjka - zdrave međuljudske odnose i bezrezervnu podršku.

- Kad smo osnivale udruženje, bile smo svesne da jedna žena ne može ništa da uradi, ali ako se udruži nas deset, onda možemo mnogo toga da postignemo - objašnjava Nataša.

Da bi celom svetu pokazale lepote Ježevice, članice “Evgenije” su, zajedno sa Savetom Mesne zajednice, osmislile Sabor kačamaka koji se održava prve nedelje u oktobru.

- Kačamak je jelo koje je održalo naš narod i hteli smo da ga sačuvamo od zaborava - kaže Nataša.

- Sabor već ima lepu tradiciju, a u takmičarskom delu učestvuje više desetina ekipa iz cele Srbije. Pored toga što mogu da uživaju u jednom od najlepših domaćih jela, posetioci manifestacije imaju priliku da pogledaju kulturno-umetnički program u kom učestvuju deca iz našeg kraja. Na većini manifestacija učestvuju profesionalci, a na našu binu mogu da se popnu svi koji imaju neki talenat, a još su amateri. Recituju, pevaju, plešu, igraju predstave, sviraju frulu i gajde, igraju folklor, imamo i zdravičara. U našem kraju je rođen Rade Bogićević, kompozitor i muzičar, pa uvek začinimo nekom njegovom pesmom kao omaž.

Ježevica je, s ponosom priča naša sagovornica, odlučna da stare zanate sačuva od zaborava. Tako na Sajam kačamaka dolaze grnčari iz Zlakuse, graditelji frula iz cele Srbije, tkalje, pletilje, vezilje, lončari, metlari…

Kako je Ježevica spremna da u svakom trenutku primi goste, tako i članice “Evgenije” često putuju po Srbiji. Kako čuju za neku manifestaciju, tako se razlete po letnjim kuhinjama i kreću da mese štrudle, krofne, kolače na tuč, pite, pogače… Pakuju slatku i slanu zimnicu u sanduke i kreću put gradova i sela koji su domaćini manifestacija poput njihovog Sabora kačamaka.

Tako je Nataša, kao i ostale žene iz Ježevice i okolnih sela, napravila odlične kontakte i stekla divna prijateljstva sa ljudima iz cele Srbije, ali i iz regiona.

Veruje da pravo vreme za promociju Ježevice tek dolazi i obećava da će sa članicama “Evgenije” dati sve od sebe da ovo prelepo čačansko selo stavi na mapu turističkih dragulja Srbije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radmila Petrović - šmeker devojka

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Čačak

    30. jul 2023. | 09:09

    Bravo moji Čačani

    Podelite komentar

  • Hogar

    30. jul 2023. | 08:02

    BRAVO VI STE NADA SRBINE DA MOZEMO DA MENJAMO I DA SACUVAMO NASE VREDNOSTI

    Podelite komentar

  • Alobre

    30. jul 2023. | 10:11

    Sta je to, je li to procesovana hrana? Da li ja to vidim hladne nareske?? Sramite se i vi i vase kulinarstvo

    Podelite komentar