• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izabela Aljende: Otac joj je nestao, tražila je azil, a 3 godine nije pisala zbog tuge za ćerkom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čileansko-američka književnica bavila se novinarstvom, ali ju je život odveo u književnost

  • 0
Isabel Allende Foto: Christoph Hardt / Zuma Press / Profimedia

Izabela Aljende (81) je čileansko-američka književnica, novinarka i predavač kreativnog pisanja i latinoameričke književnosti.

Njen otac je rođak čileanskog predsednika Salvadora Aljendea; bio je diplomata, pa je Izabela rano detinjstvo provela u inostranstvu. Međutim, život joj se menja kada otac iznenada nestaje i porodica ostaje bez njega. S obzirom na novonastalu situaciju, njena majka nije mogla da dobije razvod, pa je poništila brak i sa decom se vratila u kuću svog oca.

Majka joj se preudala opet za diplomatu, pa se potom selila u Boliviju, potom u Liban, ali se posle Suecke krize vratila u Čile i tu završila školu. Tokom studiranja upoznala je kolegu Migela Frijasa za koga se i udala i dobila dvoje dece.

Ona novinarsku karijeru počinje 1967. u časopisu "Paula", prvom feminističkom časopisu u Čileu, gde je pored članaka pisala i satirične kolumne. Od 1970. godine radila je na televiziji kao voditeljka humorističkih emisija. Kasnije postaje saradnica, a potom i glavna urednica dečjeg časopisa "Mampato".

Kao novinarka dobila je priliku da intervjuiše Pabla Nerudu koji ju je savetovao da napusti novinarstvo.

- Neruda je pozvao moju redakciju i tražio da ga posetim. Pomislila sam: „Ako me zove jedan nobelovac, mora da sam najbolja novinarka u zemlji”. Duvao je vetar, padala je kiša taj dan. Ručali smo, a onda sam ga pitala za intervju. Rekao je: "Nikada me nećete intervjuisati. Vi ste najgora novinarka u zemlji. Samo izmišljate, nikada nećete biti objektivni. Zašto ne pređete na književnost, gde će vaše mane biti vrline?" Tada nisam obraćala pažnju, to je bilo 1973. godine, a prvi roman sam napisala 1981. Shvatila sam da je bio u pravu - piše "Wikipedia".

Isabel Allende Foto: FELIPE AMILIBIA / AFP / Profimedia

Ipak, 1973. godina će trajno obeležiti njen život. Desio se državni udar, svrgnut je predsednik Aljende koji nije želeo da se preda vlastima i izvršio je samoubistvo, pa su svi članovi porodice Aljende bili u opasnosti. Oni su bili primorani da potraže azil u drugim zemljama, a Izabela je izabrala Venecuelu, gde je ostala narednih 13 godina.

Nastavila je novinarsku karijeru, a tu je napisala i prvi roman "Kuća duhova" koji je doživeo globalni uspeh. I dok ju je u poslu pratila sreća, na ljubavnom planu doživela je krah. Naime, posle bračne krize, razvela se od studentske ljubavi.

Ipak, nije dugo tugovala. Tokom kratke posete San Francisku upoznala je advokata, kasnije takođe pisca Vilijama Gordona i okušala je bračnu sreću po drugi put. Živeli su u malom gradu u Kaliforniji, ali ni ovaj brak nije opstao.

Ono što je svakako veoma uticalo na Izabelu Aljende bila je bolest njene ćerke Paule koja se 1991. teško razbolela; upala je u komu iz koje se nije probudila. Paula se lečila u Madridu, pa joj je Izabela pisala pisma koje je kasnije pretočila u knjigu memoara. Nažalost, posle godinu dana vegetativnog života, Paula je preminula u Izabelinoj kući, a pretužna majka je u njenu čast osnovala fondaciju koja pruža podršku ženama i devojčicama u ostvarivanju reproduktivnih prava, ekonomskom osnaživanju i borbi za život bez nasilja.

Slomljena zbog ćerkine smrti, Izabela je tri godine žalila za Paulom, a onda je shvatila da mora da se vrati svom zanimanju. Počela je da objavljuje jednu knjigu godišnje.

Pre dve decenije postala je američka državljanka.

Tokom karijere duge više od tri decenije objavila je 23 knjige. Njena dela su prevedena na 35 jezika i smatra se "najčitanijim živim piscem na španskom jeziku i jednom od najuspešnijih spisateljica iz Južne Amerike".

Na ceremoniji otvaranja ZOI u Torinu 2006. godine, Izabela je bila jedna od osam znamenitih žena koje su na stadion unele olimpijsku zastavu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Udruženje Panonke iz Pančeva kroz radionice rukotvorina čuva tradiciju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona