• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Isidora Bjelica je bila velika umetnica i borac: Tri godine od smrti naše najkontroverznije spisateljice

Vreme čitanja: oko 5 min.

Životna priča jedne od najtiražnijih srpskih književnica

  • 2
Isidora Bjelica Foto: Instagram/isidorabjelicapajkic

Ona je važila za skandal majstora i jednu od najkontroverznijih ličnosti na Balkanu.

Isidora Bjelica, udata Pajkić, bila je jedna od najtiražnijih srpskih književnica, filmski kritičar, režiser i autor pozorišnih komada.

Osim po bestselerima, poznata je po šeširima koji su vremenom postali njen zaštitni znak.

Crna ovca konzervativnog Sarajeva

Rođena je 10. decembra 1967. godine u Sarajevu.

Otac Dimitrije Bjelica, poznati šahovski pisac i novinar ju je vaspitao da postane ultramoderna ličnost, dok ju je deda po majci, Dušan Đurović, za kojeg je bila veoma vezana, učio konzervativnim vrednostima i naučio da čita i piše kada je imala samo četiri godine. Bio je predsednik Udruženja književnika pa su u njihov stan svraćali pisci poput Ive Andrića i Meše Selimovića.

Otac je kući dovodio poznate šahiste i zvezde kao što su Liz Tejlor i Ričard Barton.

Sa druge strane majka Nevenka Đurović, kako prenosi Biografija, je bila zadužena da je izvlači iz nevolja koje su bile česte jer je Isidora veoma odurala od konzervativne sredine u kojoj je živela. U prvom razredu osnovne škole je odbila da nosi kecelju, što joj donelo popularnost među ostalom decom.

Gimnazijski period su obeležila Isidorina zaljubljivanja i zaluđenost pankom, kao i performansi koji su privlačili pažnju. Priča se da se vozila na đubretarskom kamionu obučena u roze odeću recitujući Bajronovu poeziju, prodavala je ljubičice u parku, napolju je ležala na krevetu dok joj je momak svirao violinu, itd. Navodno je bila i prva koja je u Sarajevu obukla mini-suknju.

Ona lično je smatrala da u tom periodu uopšte nije bila problematična jer je dolazila kući na vreme, nije pila, niti je koristila opijate. I tada je putovala, ali je tokom života često odlazila u Pariz i Njujork, a veruje se da je dva puta obišla zemaljsku kuglu i navodno je znala pet svetskih jezika.

Njena interesovanja su oduvek odskakala od njenog okruženja. Čitala je dela filozofa kao što su Kjerkegor i Šopenhauer, proučavala je religije, a već 1986. godine je objavila svoju prvu knjigu pod nazivom "Prvi probuđeni" za koju je dobila nagradu Književne omladine Jugoslavije.

Iste godine je, međutim, organizovala i nešto što je u predanju ostalo poznato kao "Bal crnih košulja", rođendanska žurka koja je njoj i njenoj porodici promenila život.

Isidora je verovala da ju je tadašnja vlast prisluškivala i pratila jer se zalagala za demokratiju, ukidanje vojnog roka i prestanak diskriminacije gej populacije. Nakon žurke je osumnjičena da je nameravala da sa stranim silama sruši režim zbog čega je privedena na ispitivanje. Usled pritiska, porodica je bila primorana da se odseli iz Sarajeva i uputi u Beograd. Stan koji su prodali u Sarajevu bio je srušen u ratu svega četiri godine kasnije.

40 knjiga ostavštine

Književnica se tada prvi put suočila sa nemaštinom. U stanu nisu imali krevete i frižider, oduzeti su im pasoši. Za sebe je govorila da je sa nepunih dvadeset godina postala prvi jugo disident.

U Beogradu je lepo prihvaćena i bila je rado viđena na zabavama.

Upisala je Fakultet dramskih umetnosti, odsek dramaturgija. Magistrirala je sa tezom "Tehnotriler kao savremeni oblik tragedije“. Jedno vreme je radila kao asistent na predmetu Scenario. Uskoro je usledila i njena druga knjiga 1989. godine, nakon čega su se romani samo nizali. Napisala je preko 40 knjiga koje su prevođene na engleski, ruski, francuski, slovenački, makedonski i španski jezik.

Pisala je i pozorišne komade i radio drama od kojih je najveći uspeh imala ona o Isidori Sekulić. Režirala je komediju „Sarajka u Beogradu“ koja je deset godina punila hale. Karijeru kolumniste počela je u jednom dnevnom listu pod nazivom "Blek sabat", ali je sarađivala i sa mnogim drugim dnevnim novinama i nedeljnicima. Vodila je i svoje emsije od kojih je najpoznatija ostala "Klot–Frket". Za svoje knjige i angažmane dobijala je nagrade i priznanja.

Kada je 2013. godine izašla njena knjiga "Spas", potresna ispovest žene koja je saznala da boluje od neizlečive bolesti, koja u prvom delu opisuje Isidorine emocije u najtežim životnim trenucima, ali i humor i ironiju kroz koju pokazuje snagu koju nije ni znala da poseduje, dok u drugom drugom delu, savetuje čitaoce kako da se izleče i kako da se ne razbole.

- "Spas" je moja lična mala inicijacijska knjiga, moja golgota, put mog telesnog stradanja i napor ka duševnom vaskrsenju… Uz svaki bol, uz svaku tugu, ide i novo otkrivanje sreće, radosti, blagodati koju sam nažalost bila zagubila zbog svog nemara i tako dobila ovo najteže iskušenje - rekla je za jedno od svojih poslednjih dela.

Bolest koja ju je prerano odnela

Isidora se udala za 14 godina starijeg profesora dramaturgije i filmskog scenaristu Nebojšu Pajkića. Upoznali su se još kada je bila devojčica, a ponovo su se sreli na prijemnom ispitu na FDU. Zajedno su pisali dramu kada su shvatili da se između njih rodila ljubav. Venčali su se kada je on imao 41, a ona 27 godina.

Mediji su često izveštavali o njima kako su na rubu razvoda, ali su ostali zajedno do njenog poslednjeg daha. Isidora se često šalila da nema dovoljno novca za razvod. Zajedno su dobili sina Lava Grigorija i ćerku Vilu Evanđelinu.

Isidora Bjelica Foto: Facebook/isidorabjelicapajkic

Tokom 2012. godine joj je dijagnostikovan rak zbog čega su joj odstranjena oba jajnika, materica i trbušna maramica. Tumor je nazivala "elegantnim samoubistvom", a zbog bolesti je morala da proda oko 3.000 retkih knjiga kako bi platila lečenje u inostranstvu.

Verovala je da joj oboljenje pomaže da svakim danom postane bolja osoba, a svoje misli i emocije često je delila sa tviterašima, na nekadašnjem Tviteru, sada platformi X, koju je obožavala.

- Nisam jela ni kobasice ni slaninu, niti pušila cigarete, ni pila alkohol. Tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima… - napisala je jednom prilikom.

Preminula je na današnji dan, 5. avgust 2020. godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najbolja majka i supruga: Isidorina prijateljica odžala govor koji je rasplakao sve

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Divna

    5. avgust 2023. | 09:31

    Isidora,baš je volim...nadam se, da je na boljem mestu..

    Podelite komentar

  • BASA

    5. avgust 2023. | 09:50

    Sa svojim delima uvek je sa nama ! Počivajte u miru !

    Podelite komentar