• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za 14 sati i 34 minuta je preplivala Lamanš i upisala se u istoriju: Život u talasima Gertrude Ederle

Vreme čitanja: oko 4 min.

Žena koja je raspametila planetu

  • 0
Gertruda Ederle, žena koja je preplivala Lamanš Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Gertruda Ederle je ime koje "tone" u zaborav, a žena je o kojoj je brujala čitava planeta.

Davnog 6. avgusta 1926. godine, ova hrabra žena se upisala u istoriju i osigurala svom imenu večnu slavu.

Tog dana je prozvana "Kraljica talasa", preplivavši veliki Engleski kanal, poznatiji kao Lamanš.

Izbegla je smrt, što ju je zbližilo sa vodom

Gertruda Ederle, zvana Trudi, rođena je 23. oktobra 1906. godine na Menhetnu u Njujorku. Rasla je uz petoro braće i sestara i sa roditeljima, imigranata iz Nemačke, Gertrude Ane Haberstroh i Henrija Ederlea. Zbog preležanih malih boginja, još kao mala je zadobila oštećenje sluha. Preplivavanjem Lamanša dodatno ga je oštetila, a do 40-ih je bila skoro potpuno gluva.

Plivanjem je počela da se bavi kao sasvim mlada, ali joj voda nije uvek bila "prijatelj", jer se sa osam godina umalo udavila u jezeru. To joj je ipak postala dodatna motivacija.

Velika podrška tokom učenja joj je bio otac. Tokom prvih pokušaja radi sigurnosti vezivao ju je kanapom, a za samo nekoliko meseci svojom plivačkom veštinom je nadmašila vršnjake. Njen talenat je bio prepoznat kada je imala samo 12 godina i ponuđeno joj je mesto u jednom plivačkom klubu.

Tako je uz sate provedene u plivanju, 1925. postala profesionalna plivačica. Do te godine, mlada Gertruda postavila je čak 29 američkih i svetskih rekorda, uključujući i zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama. Ono što ju je istaklo te godine jeste da je preplivala 35 kilometara od Bateri parka u Njujorku do Sendi Huka u Nju Džerziju za sedam sati i 11 minuta.

Gertruda Ederle, žena koja je preplivala Lamanš Foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Za 14 sati i 34 minuta je postala žena o kojoj je pričao svet

Godine 1925. Žensko plivačko udruženje sponzorisalo je pokušaj Helen Vejnrajt i Gertrude Ederle da preplivaju Lamanš. Helen Vejnrajt se povukla u poslednjem trenutku zbog povrede, pa je Gertruda odlučila da sama ode u Francusku.

Trenirala je sa plivačem Volfom, koji je i sam 22 puta pokušao da prepliva Lamanš, ali treninzi nisu dobro prošli. Konačno, 18. avgusta 1925. godine je usledio njen prvi okušaj da prepliva veliki kanal, međutim Volf je naredio drugom plivaču da je izvuče iz vode, jer je mislio da se davi. Bila je diskvalifikovana, iako je objasnila da se nije davila, već je samo odmarala plutajući sa licem u vodi. Volf je ranije komentarisao da žene možda nisu sposobne da preplivaju Lamanš i spekulisalo se da ne želi da Ederle uspe.

Godinu dana kasnije, ovog puta vođena trenerom Bilom Bardžesom koji je uspešno preplivao Lamanš 1911. godine, usledio je drugi pokušaj. Ujutro 6. avgusta 1926. u 7 sati i 8 minuta Gertruda je ušla u vodu na rtu Gri-Ni , a na englesku obalu izašla je u selu Kingsdaun u Kentu, 14 sati i 34 minuta kasnije.

Uspela je, Gertruda je postavila rekord i postala tema celog sveta.

Njena starija sestra je dizajnirala njeno plivačko odelo - crvenu kapu i dvodelni kupaći kostim. Tokom plivanja nosila je motociklističke naočare da zaštiti oči od slane vode, kao što je to uradio i njen trener. Međutim, dok je on nekada preplivao pomoću prsnog plivanja, ona je plivala kraul, pa je svoje naočare zapečatila voskom kako bi bile vodootporne. Premazala se lanolinom, vazelinom i maslinovim uljem, kako bi se zaštitila od meduza i hladnoće. Kada je ušla u more temperatura vode bila je 16 stepeni. Razdaljina između dva grada zvanično iznosi 34 kilometara, ali se uzburkano more potrudilo da oteža ovu distancu i njegova stvarna dužina je bila 56 kilometara.

I ostali su se upućivali na osvajanje ovog plivačkog izazova, a jedna od žena koja je to takođe uspela jeste i Atina Bojadži . Ona je prva žena sa Balkana, koja je preplivala ovaj kanal 9. septembra 1969. godine.

Gertruda Ederle, žena koja je preplivala Lamanš Foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Vraćanje u poznate talase Lamanša i povreda koja joj je stopirala karijeru

Pre ove hrabre žene samo pet muškaraca uspelo je da prepliva Lamanš. Trudi je oborila prethodni rekord za čitava dva sata razlike.

Kasnije je planirano još jedno preplivavanje, a kao jedina žena i "fenomen", za njeno sponzorisanje su se borile mnoge velike kompanije i novinske agencije.

Drugi put kada je počela borba preko Lamanša, Gertrudu su pratila dva tegljača. Na jednom je bio njen otac, a na drugom su bili novinari. U nekoliko navrata tokom plivanja tegljač je došao blizu hrabre Gertrude i umalo je ugrozio. Ipak, ta dva tegljača su smatrana kao njeni zaštitnici od lošeg vremena i da su tu da joj olakšaju plivanje.

Kada se vratila kući, na Menhetnu joj je organizovan svečani doček i parada. Na dočeku se okupilo više od dva miliona ljudi. Posle toga igrala je u filmskoj komediji iz 1927. "Plivaj devojko, plivaj" i nastupala u plivačkim predstavama. Njen menadžer nije uspeo da iskoristi toliku slavu, tako da joj zabavljačka karijera nije donela veći finansijski uspeh. Pored svega, Trudi je držala časove plivanja za gluvu decu.

Nakon tolike pažnje, nastupila je vlika depresija, koja je uticala na njenu finansijsku situaciju. Uz to, 1933. je pala niz stepenice i zadobila povrede kičme i ostala je vezana za krevet par meseci, što joj je prekinulo sportsku karijeru. Ipak, šest godina kasnije, dovoljno se oporavila da se pojavi na plivačkoj reviji na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939. godine.

Gertruda Ederle nikada se nije udavala, a od 2001. godine živela je u staračkom domu. Umrla je 30. novembra 2003. u Vajkofu, Nju Džersi, u 97. godini, prenosi "Wikipedia.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelisaveta Mojsilović: Muzikolog za miksetom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona