• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Atina Bojadži: Prva žena sa Balkana koja je preplivala Lamanš, zvali su je "Ohridski delfin"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova neverovatno talentovana plivačica sa 18 godina je postala najmlađi pobednik Ohridskog maratona, a posle trke od Kaprija do Napulja objedinila je titule svetske šampionke u slanoj i slatkoj vodi

  • 0

Atina Bojadži bila je jugoslovenska i makedonska maratonka u plivanju koja je već sa svojih jedanaest godina uspela da obori sve Jugoslovenske rekorde u plivanju na kratkom rastojanju slobodno i delfin stilom. Iz tog razloga, u svom rodnom gradu je s ponosom nosila nadimak "Ohridski delfin".

Ova neverovatno talentovana plivačica sa 18 godina je postala najmlađi pobednik Ohridskog maratona, a posle trke od Kaprija do Napulja, prema pisanju "Vikipedije", objedinila je titule svetske šampionke u slanoj i slatkoj vodi.

No njen najveći podvig koji je napravila i koji je zapečatirao njeno ime u istoriji plivanja se odigrao 9. septembra 1969. godine, kada je preplivala Lamanš, na mestu gde je taj kanal širok 34 kilometra.

Toga dana, tačno u 20 časova i pet minuta Bojadži je, više daveći se nego plivajući, isplivala na drugu obalu Lamanša kao prva Jugoslovenka koja je preplivala ovaj kanal. Lamanš je savladala za 13 sati i 20 minuta.

Napor plivanja bio je sam po sebi samo jedan od elemenata njenog podviga koji je morala da savlada. Između ostalog, plivajući ka Engleskoj obali, prošla je kroz jato meduza, dok se jedna čak i prilepila za nju, ali ju je zaštitio debeli sloj zaštitne masti kojom je bila premazana.

I ledena voda Lamanša, koja nije prelazila 16 stepeni, bilo je nešto što je teško istrpela. Prve znakove umora počela je da pokazuje nakon sedam sati plivanja, a krize su postajala sve češće i jače. Vikala je da ne može više, jecala je i dozivala iz mora, a njeni treneri su se plašili da bi mogla u očajanju da se čak i uhvati za čamac koji ju je pratio, zbog čega bi automatski bila diskvalifikovana.

O naporu koji je izdražala najbolje svedoče fotografije koje su se sutradan pojavile u medijima, na kojima njen izraz lica izbezumljen od umora govori više od hiljadu reči i izražava bol u kojem se nalazi.

Prema pravilu nije bilo dovoljno samo da stane na kopno, već je bilo neophodno i da izađe na suvo i da se uspravi sa obe noge na suvom tlu, tako da joj talasi ne dodiruju stopala, u čemu umalo nije podbacila. Delfina se jedva ispuzala rukama, posrćući dok se zadnjim atomima snage nije podigla i istog momenta pala u nesvest i nastavila da se trza od napada groznice.

Uprkos dramatičnom prizoru, ljude oko nje je zahvatila opšta radost zbog uspeha koji je postigla. Pre nje u ovom podvigu je sa naših prostora uspeo samo Niko Nestor, još 1959. godine.

U čast ovog fantastičnog uspeha tokom 1977. snimljen je film "Ispravi se, Delfina" u kojem je Atinu glumila Neda Arnerić, a Bojadži je bila jedan od saradnika na filmu i u nekim scenama je plivala umesto naše glumice.

- Postoje neke stvari i neki događaji u životu koji se nikada ne mogu zaboraviti, jer vas sve podseća na njih, ili prosto, događaji koje ne želite da potisnete iz sećanja. Svi mi zaboravljeni sportski asovi - kako smo svojevremeno nazvani u jednoj seriji televizijskih emisija - imamo takve trenutke. A sporstki rezultati, podvizi ili rekodri, medalje i pehari, ćesto su nam sve što imamo, neka vrsta fetiša u koji ne dozvoljavamo da se dira. Jao tome ko bi pokušao da nam to ukrade - objavila je između ostalog u autorskom tekstu za I"lustrovanu" 1978. godine Atina, povodom filma "Ispravi se, Delfina".

Posle aktivne plivačke karijere plivačica se posvetila trenerskom pozivu, prvo u beogradskoj Crvenoj zvezdi, a zatim u SAD u jednom sportskom centru u Los Anđelesu. U januaru 1998. godine Makedonski olimpijski komitet joj je dodelio priznanje Velikana makedonskog sporta, a 2000. godine dnevne novine "Utrinski vesnik" proglašava je sportistom veka.

Delfina je preminula u Skoplju posle kratke bolesti 28. decembra 2010. godine. 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona