• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jovana iz Zrenjanina pravi zdrave igračke za decu: Hobi je prerastao u posao, a šalje ih i van Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zajedno uz pomoć mame i supruga svoju kreativnost iskazuje kroz interesantne projekte

  • 0

Kada postanu majke, žene počnu drugačije da razmišljaju i da na određene situacije gledaju iz druge perspektive.

Tako je bilo i sa Jovanom Kozarev, mamom iz Zrenjanina, koja je došla na ideju da svojim naslednicima priušti nešto nesvakidašnje.

Naime, ona se dosetila da, dok je bila trudna sa ćerkicom, počne da uz pomoć majke pravi igračke koje se neće oštetiti posle korišćenja, bacanja ili pranja u veš-mašini. Malo pomalo, to je preraslo u ozbiljan posao.

- Pre pet godina sam došla na tu ideju. Htela sam da svom budućem detetu napravim kvalitetnu igračku, koja sme da se stavi u usta i da je od prirodnih materijala - rekla je Jovana za Ona.rs.

Da bi se isplele ove igračke, potrebna je, naravno, veština pletenja koju poseduje njena mama, a onda i strpljenje da se one napune posebnim punjenjem. U pitanju je antialergijsko silikonsko punjenje koje se koristi i za jastuke.

- Materijal teško nalazimo u Zrenjaninu, najčešće su to Novi Sad i Beograd, a neretko i preko interneta.

Kada je reč o uloženom vremenu, Jovana ističe da nije nimalo lak proces proizvodnje od prve do poslednje stavke u pripremi.

- Da bi se isplela manja zvečka ili igračka, potrebno je dva-tri sata, možda i malo više i to je minimum minimuma. A kada se rade neke veće, onda su potrebni i dani. Kako se ishekla neki deo, recimo ruka ili noga, odmah se puni jer je prosto nemoguće da se to uradi na kraju - objašnjava.

Kako i sama kaže, imaju stalne mušterije iz Zrenjanina, ali mogu da se pohvale da i preko društvenih mreža i stranice igračke šalju čak i van granica Srbije.

- Da, to su ljudi koji redovno uzimaju kod nas igračke, a lepo prodamo i na manifestacijama, ali iskreno to najviše radimo putem interneta. Najdalje gde smo slali igračku bila je Crna Gora, a za ostale i dalje zemlje prosto ljudima nije isplativo.

Osim Jovane i njene mame, i suprug Nenad ispoljio je svoju kreativnost na malo drugačiji način. On je, nažalost, u trenutku snimanja radio, pa je umesto njega o njegovom radu pričala Jovana, koja je dosta upoznata sa tim. On od gramofonskih ploča pravi - satove.

- Ja sam dete rokera i imala sam dosta gramofonskih ploča sa kojima nisam znala šta ću, neke su bile i neupotrebljive. Tako smo prošle godine bili na Noćnom bazaru u Novom Sadu, gde smo na jednom štandu videli nešto slično, raspitali se i onda nam je pala ideja da odemo korak dalje i počnemo da pravimo satove.

Interesantan je način da pokažu nešto jedinstveno, ali za ovu vrstu hobija potrebne su i određene mašine.

- Mora se imati aparatura uz pomoć koje ćete napraviti skicu onoga što želite da imate na satu. Možemo se pohvaliti da smo se sada izveštili, pa smo počeli da radimo i po porudžbinama.

Strpljenje, veština ali i kreativnost su najvažniji u ovom poslu, a mi Jovani i Nenadu želimo svega toga napretek i da nas što više uveseljavaju novim idejama.

Za kompletan intervju sa Jovanom Kozarev pogledajte snimak sa početka teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona