• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Po Mineko Ivasaki je napisana knjiga "Memoari jedne gejše": Žena koja je skinula veo sa "tajnog sveta gejši"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kultna filmska adaptacija istoimene knjige "Memoari jedne gejše" odnela je čak tri Oskara, ali je nanela neizmernu štetu jednoj hrabroj ženi bez čije priče ovih umetničkih stvaralaštva ne bi ni bilo

  • 0

Ono što je bila Veronika Franko u svetu kurtizana - Mineko Ivasaki je bila u magičnom, skrivenom, večno intrigantnom svetu žena gejši.

Kurtizane su vladale evropskom kulturom - bile su načitane, poznavale su umetnost plesa i muzike, zavođenja i tajni do muškarčevog srca.

Gejše su bile stepen iznad njih. Naime, one nisu bile primorane na intimni čin kako bi profitirale od svojih umeća. Gejše su bile sastavni deo japanske kulture - ponos države i naroda, dok su kurtizane prikazane kao "sramni deo" jednog društva.

Teško da postoji osoba koja te davne 2005. nije odgledala remek-delo "Memoari jedne gejše", plakala i smejala se zajedno sa glavnom protagonistkinjom Čijo, čiju priču film prati od detinjstva do zrelog doba.

Ova kontroverzna drama urušila je Ivasakin život kad je pisac Artur Golden objavio njen identitet i tako prekršio "ugovor o tajnosti". Knjiga je bespovratno uništila reputaciju Mineko, jer je ova hrabra žena prekršila "kod ćutanja" koji je bio zastupljen u japanskoj kulturi gejša.

Najveća svih vremena

Mineko, rođena kao Masako Tanaka, sa samo četiri godine napustila je porodični dom kako bi počela da uči tradicionalni japanski ples u Ivasaki okiji  - kući gejša; tad ju je zakonski usvojila vlasnica okije, te je Masako Tanaka prestala da postoji, a rodila se Mineko Ivasaki.

Talentovana devojčica je postala maiko (šegrt gejša) sa nepunih 15 godina i izabrana je za "ototori" kuće, odnosno naslednika. Do šestaneste godine stekla je reputaciju najpopularnije japanske maiko i napredovala je u status gejše na svoj 21. rođendan.

Kako navodi, Ivasaki je radila do svojih fizičkih i mentalnih granica, razvijajući u jednom trenutku skoro fatalno stanje bubrega.

Taj trud je, ispostavilo se, bio višestruko isplativ. Fatalna dama zabavljala je brojne poznate ličnosti i strane zvanice, uključujući britansku kraljicu Elizabetu II i princa Čarlsa.

A slava sa sobom često nosi drugu stranu medalje koja je za Mineko značila česta ogovaranja, uznemiravanja kao i nasilne napade.

Nakon smrti njene mentorke 1980. godine, slavna gejša je postajala ljuta na svoju regiju Gion i frustrirana zbog pogleda sveta na zajednicu gejša. Iz istog razloga, penzionisala se na vrhuncu slave - u svojoj 29. godini, nadajući se da će njena odluka proizvesti reforme.

- Molili su me da ne prestanem. Ali mi nisu ponudili ništa zašto bih ostala. Ubodite telo i ta rana će zarasti, ubodite srce - ti ožiljci će trajati večno - govorila je, a prenosi "Goodreads".

Gejša Foto: Shutterstock

Kad je razgovarala sa Arturom Goldenom u želji da osvesti svet o položaju gejša, potpisala je ugovor o poverljivosti koji je Artur prekršio tako što je stavio njeno ime u film i spomenuo ga tokom više intervjua.

Misako je tada izgubila brojna poznanstva i prijateljstva, dobijala pretnje smrću i razne osude "jer je prekšrila kod ćutanja" koji je krucijalan u njihovoj zajednici.

Ona je tužila Artura 2001. godine, navodeći da nije samo zloupotrebio poverljive informacije i ugrozio joj sigurnost otkrivajući identitet, već je i izneo stvari koje nisu tačne - poput detalja da su gejše poklanjale svoju nevinost "najboljem kupcu."

Međutim, čak i nakon što ju je više od 70 drugih visokorangiranih gejši pratilo u prevremenu penziju, ništa se nije promenilo.

U svojoj autobiografiji "Geisha: A life" Ivasaki je spekulisala da bi profesija mogla biti osuđena na propast ako industrija ne uspe da se prilagodi promenljivim ekonomskim i društvenim okolnostima.

Nakon udaje i porođaja 1983. godine prešla je u umetničke vode, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona pita Tamaru Dragičević

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona