• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izabel Kruk: Živela je 108 godina, promenila obrazovanje Kine, prošla zatvor i inspirisala svoje studente

Vreme čitanja: oko 3 min.

Majkl Kruk rekao je u nedavnom intervjuu za lokalni emiter BRTV da je tajna dugog života njegove majke u tome što je ona uvek imala misiju

  • 0

Mnoge žene svojim delima promenile su cela društva. Izabel Kruk, britansko-kanadski antropolog, politički zatvorenik i profesor na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije, ostavila je veliki trag u društvenim životu Kine. Bila je pionir u nastavi engleskog jezika u ovoj  zemlji, međunarodni komunistički borac i savetnik Pekinškog univerziteta Bailie, a za svojih 108 godina života neprekidno je inspirisal svoje studente.

Rođena je 15. decembra 1915. u Čengduu, Sečuan, Kina, u porodici kanadskih misionara. Otac Homer Braun bio je dekan obrazovnog fakulteta na Univerzitetu Vest China Union, a njena majka Mjurijel osnovala je Montesori školu u ​​Kini i bila je u odboru Udruženja mladih žena hrišćana.

Odrastajući u ambijentu prosvećenosti, Izabel je još kao dete bila zainteresovanaza antropologiju i mnoge etničke manjine u Kini, a sa 23 godine je diplomirala na Univerzitetu u Torontu i započela terensko istraživanje u okrugu Li, Sečuan, piše "Vikipedija".

Životni i politički saputnik

Poznanstvo sa Dejvidaom Krukom, staljinistom koji je špijunirao za KGB u Španiji i Šangaju početkom 1940-ih imalo je veliki uticaj na Izabel. Venčali su se 1942, a pet godina kasnije su otišli u provincija Hebej, da posmatraju i proučavaju Kinesku zemljišnu reformu, masovni pokret koji je predvodio vođa Komunističke partije Kine Mao Cedung.

Šest meseci kasnije, prihvatili su poziv da predaju u novoj školi spoljnih poslova, preteči današnjeg Pekinškog univerziteta za inostrane studije.

Tokom Kulturne revolucije, Dejvid je bio zatvoren od 1967. do 1973. u zatvoru Kincheng, dok je Izabel bila zatvorena u kampusu Bejing univerziteta za strane studije (BFSU).

Rekla je da je razumela i oprostila svojim otmičarima.U junu 2019. godine postala je počasni građanin okruga Bišan u Čongkingu.

Postavila temelje obrazovanja na stranom jeziku u Kini

Kao nastavnik na univerzitetu, Kruk je postavila temelje za obrazovanje na stranom jeziku u Kini.

Kruk je živela i radila u Kini više od 90 godina. Na Pekinškom univerzitetu za inostrane studije je predavala engleski jezik duže od 70 godina, bila je svedok i učesnik razvoja kineskog obrazovanja na stranom jeziku.

Izabel Kruk, Isabel Crook Foto: GREG BAKER / AFP / Profimedia

Pomogla je u sastavljanju prvih kineskih udžbenika engleskog jezika za studente i bila je ključna u izgradnji engleske discipline, reformi i razvoju nastavnika.

Kao antropolog i sociolog sa komunističkim idealima, napisala je knjige u kojima su zabeleženi kineski revolucionarni poduhvati i predstavila svetu pravu i živopisnu sliku zemlje, prenosi "Chinadaily.com.cn".

Dugovečnost duguje zahvalnost misiji

Dejvid Kruk je preminuo 2000. godine u 90. godini, a Izabel 20. avgusta 2023. godine u 107. godini.

Njihov sin Majkl Kruk rekao je u nedavnom intervjuu za lokalni emiter BRTV da je tajna dugog života njegove majke u tome što je ona uvek imala misiju, što je njen život činilo veoma značajnim, prenosi "Chinadaily.com.cn".

Hi Đing, direktor Kancelarije za međunarodnu razmenu i saradnju BFSU, rekao je da je Izabel Kruk svetionik za sve profesore i studente BFSU.

- Svaki put kada sam komunicirao sa njom, bio sam dirnut koliko je topla, lagodna i nepobediva - rekao je i dodao kako se Izabel, kada je ju je posetio i njenoj 106. godini i prošetao sa njom, našalila da mladi ljudi mogu da sednu u invalidska kolica, a ona može da ih pogura.

Dva dana pre nego što je umrla, Izabel Kruk je prisustvovala javnom događaju koji su organizovali BFSU i časopis za nastavu stranih jezika i istraživanje, saopštio je univerzitet u kome je radila. U skladu sa njenim željama, nije bila organizovana javna sahrana, a njeni ostaci će biti donirani za medicinska istraživanja.

Izabel Kruk, Isabel Crook Foto: Liu Bin / Zuma Press / Profimedia

Njen aktivni i uvek angažovani duh svakodnevno je motivisao i nastavnike i studente.

Kruk je 30. septembra 2019. godine odlikovana Ordenom prijateljstva. Odlikova ju je kineski predsednik Si Đinping.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona