• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Tampon ima isti dizajn više od 90 godina: Novi spiralni oblik doneće revolucionarne promene

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ovo je prva velika promena u dizajnu tampona u više od 90 godina.

  • 5
tampon Foto: Shutterstock

Tampon ima isti dizajn više od 90 godina, a kreatorke novog, spiralnog oblika ukazuju na revolucionarnu primenu. Amanda Kalabreze i Greta Majer su imale ideju da kreiraju tampon sa oblikom inspirisanim spiralom u klasi dizajna proizvoda na Univerzitetu Stanford 2018. Ovog meseca, njihov novi spiralni tampon je zvanično odobren od strane Uprave za hranu i lekove. Ovo je prva velika promena u dizajnu tampona u više od 90 godina.

Ono što je počelo kao školski projekat posle pet godina ima potencijal da eliminiše menstrualnu anksioznost.

Šta je prerano curenje?

Kao nekadašnje sportistkinje na koledžu, Amanda i Greta su bile sportistkinje na koledžu - Kalabreze je bila deo američkog nacionalnog tima za spasavanje, a Mejer je igrala lakros. One su otkrile u svom istraživanju još kao studentkinje da su mnoge njihove vršnjakinje koristile tampone i dodatne proizvode za menstruaciju, zbog straha od curenja, pokazujući nedostatak poverenja samo u tampone.

Prevremeno curenje odnosi se na odliv menstrualne tečnosti pre nego što je tampon u potpunosti upotrebljen.

- To je taj fenomen kada imate slučaj curenja, izvadite tampon i onda ga pregledate i kažete: "O moj Bože". Samo 20 do 30% toga se zaista apsorbuje, ostalo je belo, što znači da vlakna nisu bila u dodiru sa menstruacijom - kaže Mejer, dodajući da to takođe može dovesti do suvoće i nelagodnosti.

Priznavanje ove neprijatnosti i anksioznosti zbog tragova curenja navelo ih je da bliže pogledaju trenutnu strukturu tradicionalnih tampona.


Šta nije u redu sa tradicionalnim tamponima?

Pre nego što su mogle da promene tradicionalni dizajn, morale su da shvate zašto je toliko tampona na tržištu bilo podložno curenju pre nego što su bili puni.

Otkrile su da većina tampona ima neke linearne ploče koje se protežu niz stranu, dajući tečnosti direktan put do dna, kaže Mejer, objašnjavajući da to povećava rizik od neravnomerne apsorpcije, što može izazvati rano curenje.

- Ono što se dešavalo je da su vertikalni paneli spuštali tečnost niz stranu, što može dovesti do curenja. To ih je onda dovelo do trenutka njihovog otkrića. Ako razmišljamo o osnovnoj mehanici tečnosti, zašto bismo davali tečnosti direktno slivanje do dna? - zapitala se Mejer.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Sequel (@trysequel)

I u potrazi za promenom trenutnog stanja proizvoda za menstruaciju i ublažavanjem nekih zabrinutosti koje dolaze sa rizikom od curenja, Kalabreze kaže da se nadaju da će pozitivno promeniti odnos između korisnica tampona i njihove menstruacije.

- Ako ovu inovaciju destilirate u dve ključne ideje, to je tehnička strana, da ovi proizvodi mogu da iscure pre nego što se napune, a emocionalna strana je da korisnice tampona zaslužuju mir kada imaju menstruaciju - kaže Kalabreze.

Šta čini njihove nove tampone drugačijim?

Nakon što su shvatile zašto je curenje bilo toliko izraženo, njih dve su počele da rade na testiranju spiralnih panela da vide da li to usporava put tečnosti.

- Zašto ne dati menstrualnoj tečnosti da se sliva po obimu, usporiti je, dati joj da duže bude u kontaktu sa tamponom i da se upija ravnomernije - kaže Mejer.

Dobile su 10 nedelja za projekat i radile su sa profesorom mehanike fluida da vide da li će ovaj novi sistem protoka dovesti do ravnomernije apsorpcije, a kroz rigorozni proces istraživanja i razvoja, uspele su da dokažu efikasnost svog dizajna.

Nakon što su dobile pozitivne povratne informacije o svom konačnom projektu i ohrabrenje da svoju ideju nastave i van učionice, ono što je trebalo da bude samo školski projekat pretvorilo se u medicinski uređaj koji je sada odobrila FDA i koji se očekuje da će biti objavljen 2024.

Iako je njihov proizvod dizajniran da promoviše ravnomerniju apsorpciju u poređenju sa onim što je trenutno na tržištu, stvarni kapacitet apsorpcije materijala spiralnog tampona je u skladu sa važećim propisima FDA. Ovo je važna razlika za osnivačice koje prepoznaju strahove koje mnoge žene imaju u vezi sa tamponima visoke apsorpcije i sindromom toksičnog šoka, ili TSS.

Šta je sindrom toksičnog šoka?

TSS se odnosi na retku, ali potencijalno opasnu po život bolest koja se može javiti kao rezultat određenih bakterijskih infekcija, posebno stafilokokusa aureusa, u slučaju upotrebe tampona, kaže za "Yahoo Life" dr Soma Mandal, internista specijalizovana za zdravlje žena.

- Vaginalni kanal je odlično mesto za razvoj bakterija. Mračno je, vlažno, pa kada u njega ubacite nešto poput tampona, naravno, bakterije mogu da rastu - kaže dr Mandal.

Ali kakva je veza između TSS-a i tampona visoke apsorpcije?

Što je tampon duže ostavljen, to je veći rizik od razvoja bakterija, a pošto se tamponi sa visokom upijanjem mogu ostaviti duže, povećava se rizik od infekcije. Ovo, zajedno sa načinom na koji su tamponi ranije proizvedeni, godinama doprinosi skepticizmu u pogledu bezbednosti tampona sa visokom upijanjem.

- U 80-im godinama, postojali su ovi tamponi sa visokom upijanjem koji takođe verovatno nisu korišćeni na odgovarajući način, tako da je sve više žena dobilo sindrom toksičnog šoka, dok sada postoji mnogo više istraživanja u proizvodnji i sprečavanju bakterija da rastež. Postoji i mnogo više upozorenja za javnost kako bi sprečili da se TSS desi.

Sigurnost tampona 

Suština je da su tamponi potpuno bezbedna opcija kada se koriste kako je predviđeno, kaže dr Mandal. Jedini put kada obično preporučuje da ih se odreknete je u situacijama kada bi tampon ostao duže od osam sati.

- Obično preporučujem maksimalno upijajući uložak za spavanje, ali tokom dana upotreba tampona je u redu - kaže Mandal.

A pošto novi dizajn tampona ispunjava FDA propise za upijanje, dr Mandal ih opisuje kao uzbudljiv razvoj.

- Mislim da se mnoge žene suočavaju sa teškim ciklusima, što zaista ometa njihov lični i profesionalni život. I tako, ako postoji proizvod koji je bezbedan i koji se može koristiti tako da se žene ne brinu da će im odeća biti uprljana, to je sjajno - zaključuje doktorka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što ste hteli da znate o ginekomastiji, a niste imali koga da pitate

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Anonymus

    26. avgust 2023. | 00:23

    Ono za gde se koristi nije se menjalo 1000 godina....

    Podelite komentar

  • Hulk

    25. avgust 2023. | 21:49

    Šta su koristile žene pre 100, 200, 300...godina?

    Podelite komentar