• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Pre nego što joj se rodila ideja za roman "Hari Poter", J. K. Rouling se borila da plati kiriju

Vreme čitanja: oko 5 min.

J. K. Rouling je preskakala obroke kako bi osigurala da njena ćerka ne ostane gladna. Sada se milionerka posvećuje kampanjama za roditelje koji se muče sa finansijama

  • 0
J. K. Rowling, Dž. K. Rouling Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Svet je naprasno postao drugačiji kada je Džoana „Džo” Mari (devojačko Rouling), poznata kao Džej-Kej Rouling (J. K. Rouling), napisala prvu knjigu o Hariju Poteru. San o magiji je otkriven, a ona je samo postala dodatno inspirisana da nastavi da stvara čitav serijal o malom čarobnjaku, koji je dobio i filmsku verziju.

Ona je rođena 1965. godine u Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, diplomirala je na Univerzitetu u Eksteru.

Početak devedesetih putuje u Portugal, gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastaje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je sa pisanjem knjige o Hariju Poteru, piše "Vikipedija".

Nije zaboravila kako je bilo preživljavati

Pre nego što joj je sinula ideja za čuveni roman "Hari Poter", J. K. Rouling je bila samohrana majka koja se borila da plati kiriju. Borila se i sa depresijom i drugim preprekama pre nego što je postala jedna od najuspešnijih spisateljica u novijoj istoriji, kao i jedna od najomiljenijih britanskih pisaca svih vremena, prenosi "Insider".

J. K. Rouling je preskakala obroke kako bi osigurala da njena ćerka ne ostane gladna. Sada se milionerka posvećuje kampanjama za roditelje koji se muče sa finansijama.

Rouling takođe predvodi pozive na reviziju državnog sistema novčane pomoći porodicama koje se muče sa troškovima. Ona podržava grupu dobrotvornih organizacija koje se bore za Socijalni fond, koji daje zajmove porodicama sa niskim primanjima za pokrivanje hitnih potreba, kao što su dečije zimske jakne, pribor za školu i slično.

- Sredinom dvadesetih, moje životne okolnosti su bile loše i zaista sam pala. Ono što me je nateralo da potražim pomoć je verovatno bila moja ćerka. Ona je bila nešto što me je uzemljilo i mislila sam, ovo nije u redu, ona ne može da odrasta sa mnom u ovakvom stanju - prenosi "Evening Standard" autorkine reči.

Ona često kritikuje političare koji pokušavaju da smanje budžet za vladine socijalne programe.

Uprkos tome što ne voli publicitet, "udružila" se sa kancelarom Gordonom Braunom da istakne problem siromaštva dece i dala značajne donacije organizacijama. Pojavile su se vesti o tome kako je sklopila izvanredno prijateljstvo sa mladom Amerikankom koja je umrla od raka i koja je volela njene knjige. Kada je njena prijateljica umrla, Rouling je donirala 75.000 funti dobrotvornoj organizaciji za rak u njeno sećanje.

Autorka je ranije iskreno govorila o tome da se osećala "bezvredno" u svom poslovanju sa socijalnim radnicima u danima kada je bila samohrana majka. Ispričala je kako, kao neobjavljena autorka koja živi od beneficija, nije mogla da priušti da fotokopira rukopis koji će postati prvi roman o Hariju Poteru i morala je da ga prekuca nekoliko puta da bi ga poslala agentima, prema "Guardian".

Odlučnost u suočavanju sa nedaćama Rouling je spoznala suočivši sa višestrukim odbijanjima pre nego što je njen rad konačno prihvaćen od strane izdavača. Ovo iskustvo je oštar podsetnik da poenta ne leži u tome da budete neustrašivi, već da sebe gurate napred čak i kada ste uplašeni, čak i kada stvari izgledaju beznadežno.

Njeno čedo - Hari Poter

U vozu koji je u startu kasnio, od Mančestera do londonske stanice Kings Kros, Roulingova je došla na ideju za "Harija Potera". Tokom narednih pet godina, napisala je zaplet za sedam knjiga u seriji, pišući rukom i skupljajući beleške napisane na različitim papirima. Zasebno, počela je da radi i na romanu za odrasle koji nikada nije završila.

Posle nekoliko decenija postojanja "Harija Potera", Rouling je od dečaka čarobnjaka napravila franšizu koja uključuje knjige, filmove, predstavu, tematski park i još mnogo toga. Međutim, kao i mnogi drugi autori, Roulingova je dobila dosta odbijenica. Njenu knjigu je naposletku prihvatio Kristofer Litl, "opskurni londonski književni agent", navodi "Newyorker". Dvanaest izdavača je odbilo rukopis.

Posle godinu dana, sklopila je ugovor o štampanju 500 primeraka "Hari Poter i kamen mudrosti" sa "Blumsberijem", relativno mladom izdavačkom kućom, koja joj je obezbedila avans od 2.500 funti.

Izdavač je predvideo da dečaci možda neće hteti da čitaju knjige koje je napisala žena, pa je predložio da izabere pseudonim sa dva inicijala.

Prvi deo serijala o čarobnjaku pojavio se u štampi 1997. godine.

Do marta 1999. prodato je 300.000 primeraka u Velikoj Britaniji. "Hari Poter i kamen mudrosti" osvojio je brojne nagrade, uključujući i Nestle Smarties Book Prize, za koju glasaju i odrasli i deca. U Sjedinjenim Državama, Rouling je prodala knjigu firmi "Scholastic", za više od 100.000 dolara, što je u to vreme bio iznos bez presedana. Onda je kupila svoj stan.

Godine 1998. "Varner Bros" kupio je filmska prava na prve dve knjige.

"Hari Poter i dvorana tajni", druga knjiga u nizu, prodata je u Velikoj Britaniji u julu 1998. godine, takođe uz ogromno priznanje i interesovanje. U oktobru je Rouling objavila da je potpisala sedmocifren ugovor sa "Varner Brosom" o adaptaciji knjiga u filmove.

U vreme kada je filmski serijal bio gotov sa prikazivanjem "Hari Poter i relikvije smrti - Drugi deo" 2011, serijal je postao broj jedan franšiza sa najvećom zaradom svih vremena, piše "Insider".

Pisala je i drugo štivo

Izlazak dela "A Casual Vacancy" se očekivao sa izvesnom nesigurnošću i strepnjom. Rečeno je da se radi o lokalnoj politici u malom britanskom gradu, i da se radi o životu odraslih, kao i o intimnim odnosima i drugim stvarima koje nikada nisu bile deo knjiga koje je napisala o deci čarobnjacima. Kada je roman objavljen u septembru 2012, reakcije su bile različite, ali uglavnom pozitivne. Neki su ga odbacili kao primer granica njene mašte, drugi su ga hvalili zbog oštrog, iako rasprostranjenog, pogleda na društvena pitanja koja utiču na ljude koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Te 2012. godine pojavili su se i izveštaji da Rouling radi na kriminalističkom romanu, ali je autorka ćutala o tome šta će sledeće napisati.

U aprilu 2013. je objavljena knjiga "Zov kukavice", o izmišljenom detektivu Kormoran Striku i njegovom ambicioznom pomoćniku Robinu Elakotu. Navodno ju je napisao čovek po imenu Robert Galbrajt. Recenzije su bile dobre, a prodaja neupadljiva.

Porodični prijatelj jednog od njenih advokata izneo je informaciju da je Galbrajt, u stvari, pseudonim za J.K. Rouling. Na "Amazonu" je prodaja "Zova kukavice" porasla za više od 150.000%. Od tada je napisala još dva romana "Kormoran Strajk", "Svilena buba" i "Karijera zla", i rekla je da planira da napiše više romana o Strajku nego o Hariju Poteru. Knjige se adaptiraju u mini-seriju za BBC.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Papreno skupa knjiga koja košta kao stan u centru Beograda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona