• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Citati Mirjane Bobić Mojsilović koji nam poručuju da ne odustajemo ni kad platnom našeg života preovlada crna

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja unosi romansu u okrutan svet 21. veka

  • 1
Mirjana Bobić Mojsilović Printskrin: Instagram/mirjanabobic

Mirjana Bobić Mojsilović je žena koja je svoju novinarsku karijeru gradila lavovski, oprobavajući se u raznovrsnim rubrikama i izdanjima - uspešno u svakom. Dostigla je status kolumnistkinje, a potom i velikog pisca koji se ne boji da zadre u samu srž muško-ženskih odnosa, ne podvlađujući nijednom, u karakter ovog naroda, sumornu sliku današnjice, ali i neka prošla vremena koja su isto česta tema njenih dela.

Iako njene ruke prave magične pokrete dok slika, ona se ne služi šarenim bojama da bi zavarala sivu. Uči nas da ne žmurimo na, upravo, tu sivu.

Bobić nam svojim pisanjem poručuje da ne odustajemo ni kad platnom našeg života preovlada crna. Da ne dozvolimo da nam srce pukne pod pritiskom. ("Srce pod pritiskom" - naziv Mirjanine kolumne).

Hajde da se prisetimo nekih rečenica koje će, ne sumnjam, ostaviti trag u večnosti.

1. "Kaže, ti si moj život, i to toliko opija, to toliko pomera težište, to ima snagu ličnog naučnog otkrića koje menja pogled na svet, to je neka vrsta Oskara za sve muke ega, to je glavni dobitak na lutriji života, to je žig lične vrednosti."

2. "A čeznula sam za ljubavlju. Što, pa je l’ to neki zločin? Svi čeznu za ljubavlju, ali romantična osećanja su danas nedopustiva, o tome se ne govori, to je nepristojno; ovo je kultura pobednika, a pobednici ne čeznu ni za čim, oni imaju sve. Tašne, automobile i druge gluposti."

3. "Krhotine sopstvenog života, sopstvenog uma, skupljam, klečeći."

4. "Prisutnost na svim društvenim mrežama da bi se pokrila odsutnost u stvarnosti".

5. "Strah nema pristojnosti, ne pokazuje ni mrvu milosti, strah je moj jedini protivnik koji mi je uzeo život. Strah je muškog roda. Snaga je ženskog roda. I, volja, misao, pobeda, sloboda, radost, hrabrost. Sve te moje reči koje su nestale."

6. "Okreneš se, trepneš, i već je petak iako je juče bila nedelja, već je jesen iako si tek kupila sandale. Život prolazi. Sve nestaje, propada, i nastaje, samo je vreme večno."

7. "Mi smo paralelni svetovi, vatra i talas. Rečju, antipodi, kao Onazis i Kalas. Ne možeš ti da razumeš melodramu raspevane Marije: ta žena plakala je i pevala za čoveka koji je mrzeo operske arije..."

8. "Beznadežni su slučajevi ovi koji misle da je život ono što dolazi posle, kad se sve sredi i namesti. Lepota ne leži u stvarima, već u očima onoga koji gleda, život se ne meri kvadratima stana koje zaposedamo, niti je sreća – u bežanju od onoga što jesi."

9. "Uspomene su varljivi utisci, obradive površine."

10. "Gde god da si i koga god da opčinjavaš svojim novootkrivenim moćima, ti znaš, kao i ja, niko te nikad neće videti mojim očima."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stvarnost nije dovoljna: Zavirite u slikarski atelje Mirjane Bobić Mojsilović!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Boža zemunac

    26. septembar 2023. | 09:18

    Jedna od retkih pametnih žena na ovim prostorima. Mirjana, živa bila i Bog te čuvao na mnogaja ljeta.

    Podelite komentar