• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žene su rođeni lovci, a ne samo domaćice: Evo šta kaže nauka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici "ruše" istorijska premisu da su žene samo ostavljane kod kuće da se brinu o deci i da se bave sakupljanjem voća i bobica

  • 1
Žene, lovci, pleme Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da su žene zapravo rođeni lovci, uprkos opšte prihvaćenom verovanju da je njihova primarna uloga uglavnom bila briga o domaćinstvu i porodici.

Istraživači su pronašli, u osam od deset društava lovaca-sakupljača širom Severne i Južne Amerike,  Afrike, Azije i Australije, istraživana od 1888. do 2020, žene koje - vrebaju plen. One su,podjednako bile raspoređene u lovu, kako se ispostavilo, kao i muškarci.

Tako, zapravo, studija od čak 63 zajednice sada dovodi u pitanje istorijsku premisu da su žene samo ostavljane kod kuće da se brinu o deci i da se bave sakupljanjem voća i bobica.

Dr Kara Val-Šefler sa Univerziteta u Sijetlu Pacifik, kako prenosi The Sun, veruje da žene zapravo imaju mnogo "veću fleksibilnost" sa oružjem i strategijama.

Postoje dokazi da su koristile noževe, lukove, mreže, mačete, koplja, pa i samostrele. Rado su lovile same ili zajedno sa partnerima, drugim ženama, decom ili psima - dok su muškarci verovatnije išli u lov sami, sa još jednom odraslom osobom ili psom.

- Žene su igrale aktivnu i važnu ulogu u lovu i podučavanju lova. Čak su koristile i različite alate i strategije - ističe dr Val-Šefler, koja je za časopis PLOS One još i objasnila: - Rodne uloge specifične za pol obično su povezane sa rodnim osobinama, kao na primer da su muškarci manje emocionalni, dok žene imaju tendenciju da pokažu više negovateljskog ponašanja.

Kako se navodi na sajtu, žene širom sveta su "istorijski učestvovale i nastavljaju da učestvuju u lovu bez obzira na status rađanja dece".

Dakle, podaci o ženama koje love, direktno se suprotstavljaju uobičajenom verovanju da su žene isključivo bile skupljači a muškarci lovci. 

- Pošto je paradigma lovaca/sakupljača sprečila prepoznavanje doprinosa žena u lovu, novi okvir omogućava da se prošla i buduća otkrića procene u njihovom kontekstu lovaca. Štaviše, termin "hrambar", trebalo bi da se koristi za priznavanje neseksualne podele rada u vezi lova i sakupljanja, kako bi se razvio inkluzivni okvir za razumevanje ljudske kulture - navodi se u objašnjenu ove studije objavljene na PLOS One.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: One su žene koje stvaraju svet bez predrasuda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Панта

    1. oktobar 2023. | 16:21

    Јесте,ловци на богате и добро ситуиране,научно доказано.

    Podelite komentar