• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ana Pavlova dovela je balet u najrazličitije delove sveta: Od Rusije do Indije prikupila je ono najbolje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Većina američke publike nikada ranije nije videla klasični balet, a kritičari nisu znali kako da opišu šta je Pavlova radila na sceni, iako su se svi složili da je to bilo divno

  • 0
Ana Pavlova Anna Pavlovna Pavlova Foto: ullstein bild / - / Profimedia

Tokom svog života, Ana Pavlova je bila jedna od najpoznatijih ličnosti u svetu plesa. Putovala je širom sveta, nastupajući u malim mestima i velikim gradovima, dovodeći balet među narode koji nisu ni znali za čari ove elegantne igre.

Primabalerina Ana Pavlova rođena je 1881. godine u Sankt Peterburgu, Rusija.

Mesto i vreme rođenja Pavlove ispostavili su se kao idealni za dete sa urođenim talentom za ples. Carska Rusija je podržavala postojanje veličanstvenih carskih škola za scenske umetnosti. Iako dolazi iz siromašne porodice, samo sa samohranom majkom uz sebe, primljena je na obuku u Carsku baletsku školu u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu 1891. godine.

Ova škola za klasične igrače svojim učenicima je nudila doživotnu materijalnu zaštitu. Car Aleksandar III bio je njen glavni pristalica. Zauzvrat, škola je zahtevala potpunu posvećenost i usredsređenost na ples.

Iako se mlada Pavlova smatrala krhkom i ne baš lepom, ona je ipak bila veoma gipka, sposobna da se savija i uvija sa lakoćom i gracioznošću. Njeni talenti su impresionirali baletskog majstora Mariusa Petipa, koji je ubrzo postao njen omiljeni učitelj. Pavlova je učila i od drugih poznatih učitelja i koreografa, kao što su Kristijan Johansen, Pavel Gerdt i Enriko Čeketi, koji su joj obezbedili klasičnu osnovu zasnovanu na baletskoj tradiciji.

Pavlova je debitovala u Marijinskom u septembru 1899. Takmičenje među igračima je bilo intenzivno, ali je Ana Pavlova ubrzo privukla pažnju poetskim i ekspresivnim kvalitetom svojih nastupa.

Ljudi širom sveta su zbog nje zavoleli balet

Njeno prvo putovanje bilo je u Moskvu 1907. godine. Ovo je bitan podatak s obzirom na to da je kasnije imala turneje po mestima do kojih je bilo jako teško stići i do kojih se nije letelo.

U februaru 1910. Pavlova je, nastupajući sa moskovskim igračem Mihailom Mordkinom, prvi put nastupila u Americi, u Metropoliten operi. Većina američke publike nikada ranije nije videla klasični balet, a kritičari nisu znali kako da opišu šta je Pavlova radila na sceni, iako su se svi složili da je to bilo divno.

Iako su ove prve ture izvedene uz saglasnost cara, Anino poslednje plesno putovanje sa Marijinskim teatrom desilo se u leto 1914.

Od ovog trenutka do svoje smrti, Pavlova je nastavila da pravi duge, iscrpljujuće turneje, uvek sa sopstvenom družinom, u sopstvenoj režiji. Članovi njene trupe dolazili su iz različitih zemalja. U Južnu Ameriku otišla je 1917, a 1919. posetila je Bahiju i Salvador u Brazilu. Američka turneja 1920. do 1921. godine predstavljala je petu veliku turneju Pavlove po Sjedinjenim Državama za deset godina, a 1923. družina je putovala u Japan, Kinu, Indiju, Burmu i Egipat.

Južnoj Africi, Australiji i Novom Zelandu predstavila se 1926. godine, a godine 1927. i 1928. bile su posvećene evropskoj turneji.

Anin entuzijazam za etno plesove ogledao se u njenim programima. Igrali su se poljski, ruski i meksički plesovi. Njene posete Indiji i Japanu dovele su je do ozbiljnog proučavanja njihovih plesnih tehnika. Ove studije je sastavila sarađujući  sa Udajem Šankarom, plesačem i koreografom, da bi kasnije postala jedan od najvećih izvođača indijskog plesa i na taj način odigrala važnu ulogu u renesansi plesa u Indiji.

Bila je voljna da nastupa na različitim mestima, od najpoznatijih pozorišta Evrope do londonskih mjuzik sala ili čak gigantskog njujorškog hipodroma. Privatne dane Pavlova je provodila u Ajvi kući u Londonu, gde je imala veliku kolekciju ptica i životinja, uključujući par labudova.

Njen saputnik, menadžer, a možda i muž (Pavlova je na različite načine pričala o tačnoj prirodi njihove veze) bio je Viktor Dandre, kolega rodom iz Sankt Peterburga.

Pavlova je umrla u Hagu, u Holandiji, 22. januara 1931. Na koncu smrti tražila je da joj se pripremi kostim labuda, a poslednji dan iskoristila je da kaže: "Odsviraj taj poslednji takt tiho", piše "Notablebiographies.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Balet "Gospođica iz Avinjona" u Narodnom pozorištu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona