• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obišla ceo svet, ali se stacionirala u Srbiji: Priča primabalerine Ivanke Lukateli

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas se bavi pedagogijom i jogom

  • 0
Ivanka Lukateli Foto: Iosif Budnevich / Sputnik / Profimedia

Srbija je zemlja brojnih umetnika i možemo se pohvaliti da smo zaista umetnička nacija. Ivanka Lukateli (75) je, kada je reč o baletu, jedna od naših najuspešnijih balerina.

Ona je srpska primabalerina, koreograf i pedagog. Ćerka je slikara i umetnika iz Crne Gore italijanskog porekla, a ono što je interesantno jeste da ima plemićko poreklo sa naslednom titulom barona, piše "Vikipedija".

Ivanka Lukateli Foto: Iosif Budnevich / Sputnik / Profimedia

Po završetku baletske škole "Lujo Davičo" odlazi u Moskvu gde se specijalizuje u državnoj baletskoj školi. Vraća se u Beograd gde postaje član baletskog ansambla Narodnog pozorišta. Obišla je gotovo ceo svet nastupajući u brojnim operama i pozorištima pošto je bila primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu kao i Nacionalnog Bavarskog pozorišta u Minhenu. Može se pohvaliti da je ostvarila preko 5000 pojavljivanja na sceni, održala je 200 treninga za Istanbulsku operu, koncipirala je i organizovala tri susreta jugoslovenskih baletskih umetnika, a pisala je i umetničke kritike u dnevnoj štampi.

Zaveštanje nagrada

Ivanka Lukateli je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" zaveštala svoje nagrade, fotografije, diplome, publikacije i lične predmete. Time će ovo udruženje da se stara o njenoj materijalnoj baštini.

Danas radi kao pedagog, a od nedavno je postala i instruktor joge.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Koncert španske violinistkinje Letisije Moreno sa Simfonijskim orkestrom RTS

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona