• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivana i Milica figurama od papira pretvaraju maštu u javu: "To nije samo papir, već kruna našeg prijateljstva"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Je l' znaš šta ćemo sad da radimo? Sad ćemo da pravimo cvetove od papira!", bila je rečenica koja je njihov život sasvim zaokrenula

  • 0

Umetnost i kreativnost su uvek tu da nam pokažu nešto novo i da nam pomognu da svet vidimo iz neke sasvim različite perspektive. I kao što nešto malo, u pravim rukama može postati nešto veliko, tako i papir može postati čitav svet u rukama Ivane i Milice.

Ivana Jovanović i Milica Simić su devojke koje već neko vreme skreću pažnju na svoj rad, naročito jer je u pitanju nešto što se ne može videti toliko često. Naime, ove dame se bave posebnom tehnikom pravljenja figura od papira, a sa nama su podelile svoje priče o počecima, zanimljivim situacijama i šta sve njihove ruke mogu da naprave od papira.

Ivana je psiholog po zanimanju, koja je, nakon što je ostala bez posla, svoje vreme preusmerila na ovaj rad, koji je do tada samo hobi. Milica je po profesiji fotograf, kao majka dvoje dece vidi dodatni užitak da fotografiše neverovatne likove iz crtaća, koje je pravila sa Ivanom od papira.

- I dalje se oduševljavam kad god nešto napravimo, iznova i iznova. Naročito se radujem kada radimo figure likova iz filmova i crtaća, uz koje smo nekada rasli i sada ih vidim ispred sebe, u obliku figure i do dva i po metra. Zaista možemo sve da napravimo.

To je nešto što nikada neće da mi dosadi i mislim da su reakcije naših klijenata skoro pa jednake mom oduševljenju - navodi Milica.

Ivana nam je objasnila kako izgleda pravljenje jedne i figure i šta je to što ne možemo zamisliti da stoji iza finalnog izdanja jedne figure.

- I dalje je ljudima ovo nepoznato. Na Balkanu se samo par nas bavi ovime i zato razumemo da ljudima treba vreme da se upoznaju sa ovim. Neki misle da će dobiti samo papir sa iscrtima i da je na njima da sklope figuru, a to je zapravo naš deo. Tako da je oduševljenje dvostruko jače kada im se pojavimo sa sklopljenom figurom. A, naravno, kako bi figura bila stabilna, iznutra je punjena zidarskim materijalom, da bi bila čvrsta - objašnjava Ivana.

Kako bi nam bolje približile sam proces izrade jedne figure, Ivana i Milica su nam u intervjuu napravile jedno srce.

- Ovo nije samo papir, ovo je i jedna mala kruna našeg prijateljstva - govore one.

Sve radove pokazuju na "Instagram" profilu @papirita_koto , a o najzanimljivijim radovima i situacijama, govorile su sa osmehom u našem razgovoru.

Ceo intervju i kako one stvaraju ove figure, pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona