• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

En Drujan o svemirskoj ljubavi sa Sejganom: "Neću ga videti u zagrobnom životu, ali smo se pronašli u ovom"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena koja je uspela da spoji NASU i Holivud u jedno, autorka čuvene serije "Cosmos" koju je režirala i pisala zajedno sa svojim mužem, nakon njegove smrti poručila je "da su oni jedno drugo pronašli u kosmosu"

  • 0
Ann Druyan, Carl Sagan Foto: NASA Archive / Alamy / Alamy ,MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

En Drujan je, možemo reći, most koji spaja nauku i umetnost; žena koja je svojom kreativnošću i beskrajnom maštom, služeći se Ajnštajnovom rečenicom: "Nauka mora da prodre u svest ljudi", pokušala da približi istu svetu putem multimedijalnih kreacija.

Iako je odmalena briljirala u matetimatici i fizici, fakultet je napustila nakon tri godine i nastavila da se samostalno edukuje, ne sluteći koliko daleko će stići.

Potpisuje scenario za čuvenu seriju "Cosmos" zajedno sa svojim mužem Karlom Sejganom, koji je bio i prezenter iste.

 Večni trag u zvezdama

Krajem sedamdesetih, Drujanova je postala kreativni direktor NASA projekta "Voyager Interstellar Message".

Radila je sa timom na dizajniranju složene poruke, uključujući muziku i slike, za moguće vanzemaljske civilizacije. Ove zlatne fonografske ploče pričvršćene na svemirske letelice "Voyager 1" i "Voyager 2" sada su izvan najudaljenijih planeta Sunčevog sistema, a "Voyager 1" je ušao u međuzvezdani prostor. Obe ploče imaju projektovani vek trajanja od milijardu godina.

- To je muzika pokreta, kretanja, dolaska do tamo negde gde nikada ranije niste bili, i šanse su protiv vas, ali želite da odete. To je "Voyager" - govorila je.

Glas razuma

En je dugi niz godina bila glasan zagovornik nuklearnog razoružanja.

Hapšena je tri puta na nuklearnom poligonu u Nevadi tokom jednostranog moratorijuma Mihaila Gorbačova na podzemna nuklearna testiranja, sa kojim predsednik Ronald Regan nije sarađivao.

Ovo je uključivalo hapšenje u junu 1986. godine, kada je prešla belu obojenu liniju koja je jasno označavala granicu poligona. Sejgan, koji je prisustvovao istom protestu sa sa svojom ženom, nije uhapšen.

Drujanova je radila sa Sejganom i tadašnjim senatorom Alom Gorom mlađim i mnoštvom verskih i naučnih vođa kako bi spojila naučni i religiozni svet u ujedinjeni napor za očuvanje životne sredine, što je rezultiralo Deklaracijom "Misija" u Vašingtonu.

Do proleća 2004. godine bila je osnivački direktor "Fonda za dečije zdravlje", projekta koji pruža mobilnu pedijatrijsku negu beskućnicima i deci u nepovoljnom položaju u više od polovine gradova u Americi. Trenutno je član njihovog savetodavnog odbora.

Ljubav koja prevazilazi granice svemira

Kad je upitana "da li veruje da će ponovo sresti svog muža u zagrobnom životu", kao i "da li je Karl promenio svoja verska uverenja pre smrti", hrabra En je odgovorila snažno.

- Karl se suočio sa svojom smrću sa neumorivom hrabrošću i nikada nije tražio utehu u iluzijama. Tragedija je bila što smo oboje znali da se više nećemo videti. Ne očekujem da se ujedinim sa Karlom. Ali, sjajna stvar je ta što smo, dok smo bili zajedno skoro dvadeset godina, živeli sa svesnom, sveprisutnom spoznajom koliko je život kratak i dragocen. Nikad nismo pravili triviju od smrti i pretvarali se da je išta drugo nego poslednji rastanak. Ne mislim da ću videti Karla ikada više. Ali sam ga videla. Videli smo jedno drugo. Pronašli smo jedno drugo u ovom kosmosu i to je predivno - matirala je En.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona