• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je Međunarodni dan žena i devojaka u nauci: Dame koje menjaju svet

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

UNESCO poziva mlade naučnice u našoj zemlji da se prijave na 14. po redu konkurs namenjen je mladim naučnicama u Srbiji

  • 0
Naučnice Žene u nauci Foto: Pexels/Mikhail Nilov

Generalna skupština Ujedninjenih nacija odlučila je pre devet godina da proglasi godišnji Međunarodni dan na koji bi se prepoznala ključna uloga žena i devojaka u nauci i tehnologiji.

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci, koji se obeležava na današnji dan, 11. februara, sprovode UNESCO i UN-Žene, u saradnji sa institucijama i partnerima civilnog društva koji imaju za cilj da promovišu žene i devojke u nauci.

Ovaj dan je prilika da se promoviše pun i jednak pristup i učešće u nauci za žene i devojčice.

Rodna ravnopravnost je globalni prioritet za UNESKO, a podrška mladih devojaka, njihovo obrazovanje i njihova puna sposobnost da se njihove ideje čuju su poluge za razvoj i mir.

Žena, nauka Foto: Shutterstock

Rešavanje nekih od najvećih izazova Agende za održivi razvoj – od poboljšanja zdravlja do borbe protiv klimatskih promena – oslanjaće se na iskorištavanje svih talenata, što ujedno znači i da sve više žena radi u ovim oblastima. Raznolikost u istraživanju proširuje krug talentovanih istraživača, donoseći nove perspektive, talenat i kreativnost.

Ovaj dan je podsetnik da žene i devojke igraju ključnu ulogu u naučnim i tehnološkim zajednicama i da njihovo učešće treba ojačati.

Upravo u susret Međunarodnom danu žena i devojaka u nauci, organizatori programa L’Oréal-UNESCO "Za žene u nauci", kompanija L’Oréal Balkan, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalna Komisija za UNESCO, pozivaju mlade naučnice u našoj zemlji da se prijave na 14. po redu konkurs za ova prestižna priznanja.

Četrnaesti ciklus Nacionalnog programa "Za žene u nauci" otvoren je do 31. marta i namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35 godina života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka.

Najtalentovanije mlade naučnice biće nagrađene priznanjima i finansijskom podrškom u vrednosti od po pet hiljada evra namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja.

Nacionalna priznanja „Za žene u nauci“ predstavljaju podršku njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona