• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Muzičarka Bojana Peković: Gusle su za mene potreba da izrazim svoj unutrašnji život

Vreme čitanja: oko 4 min.

Svetski poznata srpska je guslarka, pevačica i muzičarka za Ona.rs

  • 1
Bojana Peković Foto: Privatna arhiva Bojane Peković

Ona je prvi student na planeti koji je studirao tradicionalni instrument - gusle. Danas je 26-godišnja Bojana Peković iz Kraljeva svetski poznata srpska guslarka, pevačica i muzičarka.

Na njeno muzičko opredeljenje veliki uticaj imao je njen otac, profesor gusala Radovan Peković, istaknuti član Saveza srpskih guslara, osnivač i predsednik Udruženja guslara Žiča. Zato i ne čudi da je već sa pet godina upisala klavir, a već sa šest imala svoj prvi muzički nastup u Narodnom muzeju u Kraljevu, na otvaranju izložbe o Prvom svetskom ratu.

- Sa pet godina počela sam da nastupam sa etno-pevanjem, a godinu dana kasnije i sa pevanjem uz gusle. Moj otac je guslar i uz njega sam postepeno savladala osnove i bazu iz koje sam kasnije stvarala svoj stil - započinje za Ona.rs razgovor ova izvanredna mlada umetnica.

Srednju muzičku školu na smeru etnomuzikologije završila je u ​​Kraljevu, gde se bavila pevanjem i sviranjem gajdi, frule, okarine, kavala... Međutim, nakon upisa Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu odlučila je da ode u Finsku na muzičku akademiju i da gusle postanu njen glavni instrument.

Zbog nje je Muzička akademija Sibelijus u Helsinkiju odlučila da uvede taj instrument u program, i tako postaje prvi student u istoriji koji je proučavao gusle. Upitana da li je to tačno, odgovara potvrdno.

- Što se tiče izvođaštva i dugogodišnjeg prolaska sa tim instrumentom kroz zvanični sistem brojnih muzičkih predmeta - jeste. Postoji divan smer Globalne muzike na Sibelius muzičkoj akademiji u Finskoj, koji mi je omogućio da donesem svoj umetnički izraz. Koncept celog odseka je takav da dolaze ljudi sa raznih strana sveta i predstavljaju svoju kulturu ili muzički žanr kojem pripadaju. Nakon položenog prijemnog, svakako mojim dolaskom, došlo je do obostranog zadovoljstva i razmene iskustva sa globalnim smerom - objašnjava Pekovićeva.

Kako su gusle poseban vid naše tradicije, pa i vid komunikacije, istorije, prenošenja poruka na način koji je nažalost "stran" mnogima i na neki način "dalek" sve mlađim generacijama, ova mlada umetnica je ipak dokaz da i nije baš tako. Upitana šta njoj zapravo znače gusle, na koji način može da približi drugima ovaj instrument, kao i lirske i epske pesme koje ih prate, Pekovićeva ističe:

- Gusle su za mene potreba da izrazim svoj unutrašnji život. Kao što ste rekli, one su vid komunikacije i razgovora. Brojne tematike vezane za njihov repertoar i opus predstavljaju divno kulturološko blago koje nastavlja da me inspiriše, kako epsko nasleđe, lirsko, šaljivo, grupno pevanje tako i brojne druge mogućnosti kao što je "world" muzika.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bojana Peković (@_bojana_pekovic)

Guslarka je do sada učestvovala na oko 700 različitih kulturnih, duhovnih obrazovnih i humanitarnih manifestacija. Prvi album je objavila sa 11 godina, a drugi "Ep o Kosovu" 2022. godine, sa epskim pesmama iz Vukovih zapisa iz 19. veka. Iako izuzetno mlada, kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila je Bojani u Narodnom pozorištu u Beogradu nagradu Zlatna značka za dugogodišnji doprinos razvoju kulturnih delatnosti.

Čak je sa bratom Nikolom Pekovićem bila i pobednica 3. sezone TV emisije "Ja imam talenat" 2012. godine. Na pitanje da izdvoji neke najznačajne trenutake i dostignuća na koje je lično ponosna, izdvaja jedan.

- Mogu da izdvojim jedan od meni najdražih projekata sa Ivanom Žigon, koja je još u 2013. i 2015. režirala divne muzičko-scenske spektakle “Njegoš nebom osijan” i “Stojte, galije carske” u kojima su gusle vodile svojom snagom i bile deo baleta, folklora i velike scene. To su bili veliki momenti koji su me nosili i otvarali vrata ka izgradnji mojih težnji prema savremenom guslarskom stvaralaštvu. Drugi koncert može biti moj završni master koncert ovog oktobra u Helsinkiju gde sam spojila gusle sa elektronskom muzikom Tima Kaukolampija, a treći je koncert “Prožimanje” na Kolarcu sa mojom muzičkom grupom “Umetnička porodica” i zrenjaninskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića. Orkestar i gusle, nešto što zaista daje novu boju.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Bojana Peković (@_bojana_pekovic)

Kako je na izvestan način veoma mlada preuzela na sebe ulogu čuvara tradicije, ali i spojila "nešto staro" sa "nečim novim", umetnica objašnjava na koje sve načine zapravo prezentujete gusle u svetu.

- Kroz svoj rad, muzičku grupu, kao i brojne saradnje sa drugim umetnicima, spajam brojne impulse koji me čine srećnom, a to je svakako balans tradicionalnog zvuka i sadašnjosti. Volim, i u svom radu negujem, spoj sa drugim žanrovima muzike i umetničkim formama. Gusle i slikanje, gusle i priroda, gusle i klasična muzika, gusle i džez, gusle i elektronika. Kreativnost i sreća koju osećam pri takvim susretima su nešto posebno - nabraja Pekovićeva.

Opšte je prihvaćeno mišljenje da su gusle (tradicionalno) "muški" instrument. Za kraj upitana da li može da nabroji još neke žene guslarke koje su joj bile vodilje, kao i žene (i muškarci) koji su ispiracija njenoj jedinstvenoj karijeri, ova darovita mlada žena ističe da je istorija žena guslarki do skoro bila u velikoj senci, ali da ih ima.

- Kroz knjigu Ive Nenić “Guslarke i sviračice” kao i knjigu “Apoteoza srpskim guslama II” Dejana Tomića, objavljene su biografije na desetine žena guslarki. Velika preporuka na temu njihovog rada, prisutnosti i doprinosa guslarskoj praksi kroz vekove. Jedna od meni najzanimljivijih biografija jeste o guslarki Olgi Kovačević koja je još u XIX veku plenila scenom i publikom, a imala je želju i da otvori svoju guslarsku školu. Što se tiče guslara, mogu da izdvojim Boška Vujačića uz čije pevanje sam rasla i razvijala svoj stil - zaključuje Bojana Peković.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Parizer

    27. novembar 2023. | 19:55

    Neka ti ga Mala.Pusti gusle na mir i privati se sudja.

    Podelite komentar