• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Muze novog doba: Kako su Bijonse i Rijana inspirisale imperiju repera Džeja Zija

M. M.

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Sve u životu ima mnogo nijansi. Ništa nije crno ni belo", Džej Zi

  • 0
Bjonse Džej Zi Rijana Foto: Instagram/@beyonce, Tanjug/AP, The Hollywood Curtain/Backgrid USA/Profimedia

Kada imate sav novac koji možete da poželite i uspeh koji većina samo može da sanja, čovek mora da se zapita šta je inspirisalo osobu da se vine u takve visine. Ovo je priča o jednom takvom čoveku i muzama koje su ušetale u njegov život i inspirisale ga da postane prvi reper na svetu koji je ikada postao milijarder.

Džeja Zija i njegovu 12 godina mlađu suprugu Bijonse (koja danas i sama "vredi" oko 500 miliona dolara), svet posmatra već decenijama kako rastu i granaju se, ulažu u preduzeća i postaju jedan od najuticajnijih timova u zemlji, koji dominiraju u svemu, a ne samo u top-listama. U njihovoj priči značajnu ulogu ima i treća zvezda; njihove sudbine su se isprepletale i uvećale njihove imperije. To je - Rijana.

Ono po čemu su se svi zajedno najviše istakli je sposobnost da se prilagode svemu što im je život doneo. Pokazali su veliku izdržljivost i sposobnost da se preokrenu i nastave da guraju napred svoju priču, a to što su naišli jedni na druge tako slični, jedan je od razloga i njihovog uspeha i međusobnog inspirisanja.

Džej Zi i Bjonse pre nego što su postali Džej Zi i Bjonse

Pre nego što je Džej Zi postao "Džej Zi", on je bio Šon Kori Karter — dete koje je u Njujorku odgajala samohrana majka, klinac koji je napustio školu sa 16 godina i ubrzo  objavio svoj prvi singl. Jedno vreme je plaćao račune prodajom droge, ali nikada nije odustao od sna da postane profesionalni muzičar. Po kraju je puštao svoju muziku sa zadnjeg sedišta automobila kada god je mogao, sve dok 1995. godine, sa 26 godina, nije osnovao sopstvenu diskografsku kuću — i danas poznatu kao "Roc-A-Fella Records".

Bijonse Žizel Nouls je, s druge strane, rođena da bude zvezda. Odrasla je u Hjustonu u Teksasu i bila je prirodni talenat. Sa devet godina je počela da se takmiči i osvajla bezbroj trofeja za pevanje i ples. Njen otac Metju Nouls je toliko verovao u ćerkin potencijal da je napustio stalni posao i postao Bjonsin menadžer, dok je majka izdržavala porodicu kao frizerka. Posle nekoliko neuspeha i ženskih bendova, konačno je formirana grupa "Destiny Child" i ostalo je postalo legenda.

Par se prvi put sreo 2000. godine, kada je ona imala 18, a on 30 godina. Njen uticaj na repera bio je očigledan već u pesmi „Everithing is Love”, u kojoj je Džej Zi opisao susret i ljubav na prvi pogled. Oduševila ga je Bijonsina staloženost i samopouzdanje, ali zbog razlike u godinama pristala je samo da budu dobri prijatelji skoro godinu dana pre nego što su izašli na prvi zvaničan sastanak 2001.

Bijonse je u nekoliko navrata rekla da je njihovo prijateljstvo ono što je postavilo čvrstu osnovu, ali da je njihov radni odnos bio jednako jak, prema pisanju "Self Made". Već 2002 godine objavili su svoju prvu zajedničku pesmu "03 Bonnie & Clide", dok su iza kulisa krili svoju vezu. Muzika koju su napravili vinula ih je u orbitu.

Bijonse se pojavila u filmu Ostin Pauersa i objavila svoj prvi solo album, dok je Džej Zi lansirao brend odeće "Roc-A-Wear", kompaniju koju je par godina kasnije prodao za neverovatnih 204 miliona dolara.

Brilijantni biznismeni 

A to je bio samo početak. Godinama su pokušavali da prećutkuju svoju vezu – čak su je i poricali. Umesto burmi, na prstima su istetovirali rimski broj IV, pošto im je to bio omiljeni broj, sve dok se 4. aprila 2008. nisu venčali na privatnoj ceremoniji. Vreme kada su njihove karijere postale samo veće – i ekspanzivnije.

Brilijantni biznis potezi repera uvećavali su njegovo bogatstvo, pa je tako, recimo, umesto da prihvati sponzorstvo za plasman proizvoda sa brendom alkohola, postao partner u šampanjcu "Armand de Brignac" tako što je uložio udeo od 200 miliona dolara u brend 2014, a potom predstavio njihovu zlatnu flašu u jednom od svojih muzičkih spotova, i naravno, napravio bum od brenda. Zarađivao je milione dolara godišnje samo na tom potezu.

Ovaj obrazac se pokazao efikasnim u svim vrstama investicija koje je pravio, pa je tako, među mnogima uložio dva miliona dolara u "Uber" koji je postao biznis vredan 70 miliona dolara. Ali nije sve bilo u novcu.

Godine 2019. objavljeno je da će se Džej-Zijeva kompanija "Rock Nation" i NFL da se udruže radi incijative "Inspiriši promenu". Osnovni cilj bio je da se pokrene pitanje rasne jednakosti, ali drugi, biznis cilj ovog partnerstva bio je da dovedu neverovatni muzički performansi u poluvreme Superboula.

U isto vreme, Bijonse je pronalazila sopstveni način da postane nezavisna. Ojačala je da nastavi sopstvenu karijeru i odvojila se od očeve uprave. Osnovala je "Parkwood Entertainment" 2010. godine i pokrenula sopstvenu kompaniju za talente. Postalo je jasno, da uz veštog muža i sama postaje podjednako potkovana da bude izvrstan izvršni direktor, kao i zabavljač.

Prevara i priznanje

Ali, kako to obično biva, usred uspeha uvek naiđe i nevolja. Glasine o neverstvu Džeja Zija postajale su sve jače, a carstvo savršenstva koje su njih dvoje izgradili, na trenutak je delovalo kao kuća od karata. Zajedničkim snagama, međutim, odlučili su da urade ono što malo ko ima snage da udradi. Zajedno su počeli da rade na svojoj muzici i da javno ispričaju o svojim porodičnim problemima.

Bijonse je 2016. objavila svoj album „Lemonade” gde je izrazila bol zbog prevare, a Džej Zi je objavio „4:44”. Počevši od iskrenosti, neverovatnog talenta koji su delili, i pretvorivši svoj bol u izvor umetnosti, uspeli su da ga pretvore u neto pozitivo za oboje - "Limunada" je te godine prodata u više od 2,5 miliona primeraka širom sveta, a ceo svet je znao za intimne detalje njihove veze.

I nisu se tu zaustavili. Godine 2017, u intervjuu za "Njujork tajms" Džej Zi je otvoreno priznao svoje greške i rekao da želi da bude primer mladim crncima i crnkinjama da kada nekoga zaista vole - da i rešavaju probleme.

Jay Z, Džej Zi, Beyonce, Bijonse Foto: Tanjug/AP

A gde se tu uklapa Rijana?

Ona i Džej Zi se poznaju od 2004. godine, kada je mlada pevačica sa Barbadosa pozvana u kancelarije "Def Džem rekordingsa", gde je Džej Zi u to vreme radio kao predsednik. Mlada i nepoznata pevačica bila je neverovatno nervozna zbog susreta sa mogulom i preduzetnikom. Kada su Rijana i NFL objavili da će pevačica nastupiti na poluvremenu Superboula 2023, Džej Zi je bio jedan od prvih ljudi koji je čestitao svojoj štićenici i prijatelju. Uprkos usponima i padovima u njihovom odnosu, uključujući i glasine da su imali aferu 2005. godine, bilo je jasno da je im je stalo jedno do drugog i da se međusobno podržavaju.

Bez Džeja Zija svet ne bi znao Rijanu

Iako je danas praktično nemoguće zamisliti svet bez Rijane, čini se bi to ipak bilo moguće jer se ona Džej Ziju prvo uopšte nije dopala kao izvođač.  Zvzda je tada upravo pobedila na lokalnom takmičenju lepote na Barbadosu i preselila se u Sjedinjene Države kako bi snimila svoj prvi singl „Pon de Replay“. To je ujedno bila i pesma koju je izvela za Džeja Zija, ali mu se na prvo slušanje nije dopala. Sve dok, prema pisanju "The List"  nije video Ri-Ri - uživo.

Odnos Rijane i Džej Zija oduvek je bio obavijen konfuzijom, a pojedini mediji su u tom periodu insistirali na tome da par ima aferu. Glasine sežu sve do 2005. godine i očigledno su bile dovoljno ozbiljne da su se Bijonse i Džej Zi navodno rastali na godinu dana jer pevačica nije bila sigurna šta da misli u odnosu na sve priče. Ispostavilo se da glasine nisu bile ništa više od toga.

Džej Zijevo i Rijanino prijateljstvo proteže se i dalje od muzičke industrije i stvaranja i produkcije albuma i pesama koje su postale planetarno uspešne. Poznati reper i mogul je u brojnim intervjuima priznao da pevačici daje savete o svemu, ali i da ne može da interveniše šta će ona od toga i da prihvati.

Uprkos glasinama koje su pratile njih troje, danas su svi dobri prijatelji.

Na mnogo načina, ovo ima mnogo smisla, jer su svo troje uspešni pojedinačno i svi su imali udela u uspehu jedni drugih tokom godina. U stvari, ispostavilo se i da je Bijonse imala značajan udeo u Rijaninom usponu do slave u povoju njene karijere, kada je navela poznatog producentu iz Los Anđelesa koji nije bio oduševljen Rijanom da se predomisli. Samo mu je prišla i šapnula: "Ta devojka Rijana ... ona je zver".

A Džej Zi i Rijana? Njih dvoje su nastavili svoj odnos uspona i padova, ali je reper uvek nastavio da veruje u pevačicin talenat.

– Rijana je generacijski talenat, žena skromnih početaka koja je na svakom koraku nadmašila očekivanja. Osoba rođena na malom ostrvu Barbados koja je postala jedna od najistaknutijih umetnica ikada. Samostalna u poslu i zabavi – izjavio je na dan njenog čuvenog nastupa na poluvremenu Superbola, a rijana je pozvala svog starog prijatelja i mentora da joj pomogne da organizuje čuveni šou.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Rijana prošetala dečka i "trudnički stomak": Ovaj detalj oduševio fanove

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona