• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je Tejlor Svift u 33. godini postala „glavni lik sveta“: "Tejlor efekat" preplavio planetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Njoj je posvećeno najmanje 10 časova na koledžu, uključujući i jedan na Harvardu

  • 1
Tejlor Svift Foto: Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin / AFP / Profimedia

Možete da pratite lik i delo određenih ličnosti poznatih svetskoj javnosti, možete da ih volite ili da i ne osećate neku simpatiju prema njima, ali njihova dostignuća čine da znate za njih i poštujete ono što su postigli. Danas je zvanično među tim imenima i američka pevačica i tekstopisac Tejlor Svift.

Ova mlada dama u 33. godini života proglašena je za ličnost godine po izboru časopisa "Time". Titulu je uzela konkurentima Vladimiru Putinu, Barbi i Semu Altmanu.

- Osećam da je ovo prelomni trenutak u mojoj karijeri, koji se dešava sa 33 godine. I po prvi put u životu, bila sam dovoljno mentalno tvrda da podnesem ono što dolazi sa tim – rekla je Svift za “ Time.com“, u razgovoru sa Samom Lenskim (Sam Lansky).

Časopis ističe njena vanredna dostignuća kao umetnika, i kulturološki, i kritički, i komercijalno.

Tejlor Svift Taylor Swift Foto: Profimedia/AFP/Robyn BECK

Kao pop zvezda, ona je u retkim redovima, pored Elvisa Preslija, Majkla Džeksona i Madone; kao tekstopisac, poredili su je sa Bobom Dilanom, Polom Makartnijem i Džoni Mičel. Kao poslovna žena, izgradila je imperiju vrednu, prema nekim procenama, više od milijardu dolara. A kao slavna ličnost, koja je zbog toga što je žena podvrgnuta pomno razmatranju svega od onoga s kim izlazi do onoga što nosi - ona već dugo izaziva stalnu pažnju i zna kako da to iskoristi.

Ove godine, ipak, kako navodi "Time.com", postala je glavni lik sveta.

Sa više od 200 miliona prodatih ploča, Svift je jedna od najprodavanijih muzičara, žena sa najviše strimova na Spotifaju i jedina koja ima pet albuma sa više od milion prodatih primeraka u SAD. „Forbs“ je njeno bogatstvo procenio na 740 miliona dolara, čime je postala najbogatija muzičarkom u istoriji Amerike sa muzikom kao jedinim glavnim izvorom prihoda. Četiri puta su je proglašavali za najplaćeniju muzičarku: 2016, 2019, 2021. i 2022. godine. Bila je i u Ginisovoj knjizi rekorda za najveću godišnju zaradu ikada za jednog muzičara.

„Time.com“ navodi da se predviđa se da će njena turneja, koja je ove godine podrazumevala 66 nastupa širom Amerike, postati najveća svih vremena i prva koja će zaraditi više od milijardu dolara.

Analitičari su govorili o „Tejlor efektu“, pošto su je političari iz Tajlanda, Mađarske i Čilea molili da peva u njihovim zemljama, a gradovi, stadioni i ulice preimenovani su po njoj. Hoteli u koje je išla, navode, zabeležili bi porast posetilaca.

Njoj je posvećeno najmanje 10 časova na koledžu, uključujući i jedan na Harvardu. Profesorka Stefani Bert kaže za TIME da planira da uporedi Sviftov rad sa delom pesnika Vilijama Vordsvorta.

Kada je Svift počela da izlazi sa Travisom Kesijem, prvim čovekom "Kanzas sitija" i dvostrukim šampionom "Superboula", njegove igre su zabeležile ogroman porast gledanosti, navodi „Time“.

Ipak, milioni dolara i fanova nisu tu tek tako. Svi ističu neviđenu upornost i predanost ove mlade žene svojoj  ideji. Od dana kada je 2009. godine primala MTV nagradu za najbolji spot ženskog izvođača, a reper i muzički producent Kanje Vest prekinuo njen govor, uzeo mikrofon i rekao da je Bijonse više zaslužila nagradu, ona nije stala ni u jednoj svojoj zamisli. Od tada do danas mnogo se toga promenilo, a dama koja je dobila ime po muškarcu, izvođaču Džejmsu Tejloru, 6. decembra 2023. godine je najpoznatije ime na svetu.

- Ako moramo stereotipno da govorimo o ženskom i muškom rodu, žene su dobile poruku da ono čemu prirodno težimo - devojačko doba, osećanja, ljubav, raskidi, analizirajući to osećanja, pričanje o njima bez prestanka, sjaj, šljokice! Učili su nas da su te stvari neozbiljnije od stvari kojima teže stereotipni muškarci, zar ne?"... „A šta je postojalo od zore vremena? Patrijarhalno društvo. Šta pokreće patrijarhalno društvo? Novac, tok prihoda, ekonomija. Dakle, zapravo, ako ćemo ovo sagledati na najciničniji mogući način, ženstvene ideje koje postaju unosne znači da će se stvarati više ženske umetnosti. To je izuzetno ohrabrujuće - navela je Tejlor u razgovoru za "Time.com".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: I Amerika ima svoju Nadeždu Biljić: Pijana Tejlor se opustila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    7. decembar 2023. | 02:43

    RASPTODALA 146 koncerata na 5 kontinenata. Koliko li je to milijardi $. a jk kaže za nju da je seljana džiberana viršla bez karizme i frizure

    Podelite komentar