• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jasmina iz Niša školovala se za geometra, ali je postala bombondžija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedina je žena bombondžija u niškom kraju

  • 0
Jasmina Jovanović Foto: D. K.

Jasmina Jovanović iz Niša već 11 godina bavi se ručnom izradom svilenih bombona, lizalica i liciderskih srca i jedina je žena bombondžija u niškom kraju. Završila je građevinsku školu, smer za geodetskog tehničara, ali se nikada time nije bavila, već je radila kao prodavac, a onda sebe pronašla u izradi slatkiša.

- Uvek su me privlačili stari zanati. Sa suprugom Milanom sam odlučila da radimo nešto nesvakidašnje, nešto čega u Nišu dugo nije bilo. Krenuli smo sa liciderskim zanatom i bombondžijskim sa namerom da ga vratimo na „velika vrata“ i mislim da smo u tome uspeli - kazala je Jovanović.

Jasmina i njen suprug Milan svoje proizvode prodaju na štandu u centru Niša, ali i redovno učestvuju na vašarima, etno sajmovima i humanitarnim bazarima. Mnoštvo crvenih srca sa najrazličitijim ukrasima poput cvetića, listića i likovima Diznijevih junaka, svilene bombone i lizalice najrazličitijih boja i oblika razlog su što se ispred štandova supružnika Jasmine i Milana Jovanovića, gde god se pojave uvek ima puno kupaca, ali i onih koji zastaju iz znatiželje.

- Deca su naši najbrojniji kupci, ali je i mnogo ljudi u ozbiljnim godinama koji kupuju liciderska srca i svilene bombone jer ih podsećaju na mladost. Naši kupci imaju od sedam do 77 godina. Pre dve godine jedan mladić nam je tražio veliko licidersko srce da bi sa njim zaprosio devojku. Tražio je da srce bude 50 centimetara širine i 50 centimetara visine. Nije nam bilo lako da napravimo tako veliko srce, ali smo uspeli, a uspela je i prosidba. Oni su sada u srećnom braku - priča Jasmina.

To je bilo najveće licidersko srce koje su napravili za 11 godina koliko izrađuju slatkiše.

- Srca koja obično pravimo su uglavnom širine do 20 centimetara, a ukrašavamo ih onako kako su ih nekada ukrašavali stari majstori, a bilo ih je ranije dosta u Nišu. Baš mala srca naručuju nam mladenci za poklon gostima na svadbenom veselju. Naručuju ih i firme, kada obeležavaju neke značajnije godišnjice. Takva srca su uvek sa znakom ili natpisom firme, a srca za svadbe su su inicijalima ili imenima mladenaca - objašnjava Jasmina.

Prema njenim rečima, liciderska srca, svilene, bombodne i lizalice koje izrađuju po načinu izrade i sastojcima ni po čemu se ne razilikuju od onih koji su se pravili i prodavali pre jednog veka.

- U liciderskim srcima i svilenim bombonama koje prave nema „hemije“ i svi sastojci su jestivi, a osnovni sastojci su brašno, voda i med. Bombondžijski zanat sam učila od starog majstora iz Pirota. On nije imao kome da prenese svoje znanje, nije imao ko da ga nasledi. Pokazao mom suprugu i meni sve finese tog zanata. Što se tiče liciderskog zanata nešto sam naučila od majke, a ona od njene prababe, ali i tu postoje brojne „cake“. Uspela sam da dođem do starog majstora licidera koji mi je dao recept još iz Austrougarske. Sada po tom receptu liciderska srca pravimo u Srbiji jedino još mi i jedan čovek iz Loznice - objašnjava Jasmina.

Ručna izrada slatkiša, dodala je naša sagovornica, zahteva puno fizičkog rada i vremena, tako da u radionici vrlo često provedu i 12 sati.

- Da iziskuje vreme, iziskuje, da je teško jeste, ali kada nešto radite sa ljubavlju onda ništa nije teško, sve se sa lakoćom završava. To je posao koji nas ispunjava. Imamo sina od deset godina koji već pokazuje interesovanje za to što radimo i već radi u radionici sve što može, tako da ćemo imati kome da ostavimo ove zanate - istakla je Jasmina čiji je štand u novogodišnjem seocetu postavljenom na centralnom niškom trgu i ove godine jedan od najlepših, a svakako najslađi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Udruženje "Staparska ruža": Evo kako žene čuvaju tradiciju i ovaj retki simbol

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona