• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najuglednija striptizeta koja je dospela do Holivuda zahtevala je poštovanje javnosti: Priča Džipsi Li Rouz

Vreme čitanja: oko 3 min.

Slučajni pad haljine otvorio joj je holivudska vrata

  • 0

Žene su ljupka, nežna bića, bar nas je istorija uvek tako predstavljala - kao "nežniji pol". Nije iznenađujuće da je društvo vekovima imalo predrasude prema nekima od nas koje su se usudile na slobodnije ponašanje, pogotovo ako je isto bilo zastupljeno u široj javnosti. Striptizete, žene koje su zarađivale novac skidajući se, u prošlosti nisu uživale poštovanje, a ni danas situacija nije mnogo drugačija.

Međutim, izuzetak od ovog pravila je Rouz Luiz Hovik, poznatija kao Džipsi Li Rouz. Ona je bila mnogo više od nagog čina - autor, scenarista i žena koja nije dopuštala da joj profesija određuje "dužinu" pameti.

Izrabljivanje od ranog detinjstva

Luiz je rođena godinu dana ranije nego njena sestra - glumica Džun Hovik. Devojčice su odmalena bile žrtve majčine ambicije, a tome najbolji svedoči činjenica da dugo nisu znale ni kad su tačno rođene jer je njihova majka falsifikovala različite izvode iz matične knjige rođenih - bile su starije kada je bilo potrebno da izbegnu različite zakone o dečjem radu, a mlađe kada bi trebalo da ostvare besplatne karte za voz.

Devojčice su izvodile razne plesne i pevačke tačke dok majka Rouz nije uvidela da Džun ima talenta za glumačku karijeru, te ju je odvela u Los Anđeles, ostavivši stariju Luiz da pohađa osnovnu školu.

Slučajni pad haljine otvorio joj je holivudska vrata

Uvidevši da nije zanimljiva kao solo performer, Luiz se otisnula u "burleskne" vode - erotičan, za ono vreme fascinantan ples.

Vrlo brzo postala je legenda i sve to zahvaljujući breteli koja je pukla. Naime, tokom izvođenja čina plesa ovoj vrckavoj dami je popustila bretela, zbog čega je haljina pala, uprkos naporima plesačice da je zadrži na sebi. Ovaj potez je izazvao oduševljene publike, a Luiz je vrlo brzo isplanirala svoj naredni korak.

Njene inovacije su bile skoro ležeran stil skidanja, bez vulgarnosti, sa dodatkom britkog humora kojim je baratala u svojim tačkama.

Postala je podjednako poznata po svojoj duhovitosti na sceni kao i po stilu striptiza i ubrzo je sebi dala umetničko ime - Džipsi Li Rouz.

Gypsy Rose Lee Foto: KEYSTONE Pictures / Zuma Press / Profimedia

Više od skidanja

Tokom Velike depresije, Li je govorila na raznim sindikalnim sastancima u znak podrške njujorškim radnicima. Prema rečima aktiviste Harija Fišera, njeni govori su bili oni koji su privukli najveću publiku.

Tokom 1937. i 1938. godine, pod svojim pravim imenom Luiz Hovik snimila je pet filmova u Holivudu.

Li je sebe doživljavala kao striptizetu „visoke klase“ i odobravala je termin H. L. Menkena „ekdizijasta“, koji je on skovao kao „dostojanstveniji“ način upućivanja na profesiju. Njen stil intelektualnog recitovanja tokom skidanja je "preslikan" u brodvejskom mjuziklu "Zip!".

Godine 1941. Li je napisala misteriozni triler pod nazivom "The G-String Murders", danas poznatiji kao "Lady of Burlesque".

Dok neki tvrde da je ovo u stvari napisao Kreg Rajs, postoji više nego dovoljno pisanih dokaza u vidu rukopisa i prepiski koji dokazuju da je Li napisala veliki deo romana pod vođstvom Rajsa i njenog urednika Džordža Dejvisa.

Druga Lijina misterija o ubistvu, "Majka pronalazi telo", objavljena je 1942.

Iste godine, multitalentovana umetnica se tužila sa "Harper's Bazar" novinama zbog kršenja ugovora o predatom materijalu koji je trebao da bude objavljen, a slučaj je rešen van suda.

Ubistvo iz strasti i dom iz snova

Godine 1940. kupila je gradsku kuću na Menhetnu sa privatnim dvorištem, 26 soba i sedam kupatila.

Majka Rouz je nastavila da traži novac od obe ćerke, te joj je Li iznajmila desetosobni stan koji je Rouz koristila kao pansion za žene.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, Rouz je upucala i ubila ženu koja je bila gost u pansionu. Prema rečima Lijinog sina Erika Lija Premingera, koji je autor nekoliko knjiga, žrtva ubistva bila je ljubavnica bake Rouz, koja je navodno počela da se udvara njegovoj mami Džipsi.

Džipsi Li Rouz je svoje prihode održavala stabilnim nakon što je prodala memoare "Gypsy" koji su prvobitno postali mjuzikl, a potom i film.

Kasnije je vodila televizijsku emisiju "The Gypsy Lee Show" u kojoj je dovodila uspešne ljude iz filmskog sveta.

Tri puta se razvodila, a preminula je od raka pluća u 59. godini života, prenosi "Wikipedia".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona