• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rafaela Kara, žena neverovatne energije: Nije verovala u brak, a najpoznatija je bila van granica domovine

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bila je svestrani umetnik i veliku popularnost je imala u Latinskoj Americi

  • 0
raffaella carra Foto: Shutterstock/DELBO ANDREA

Italijanske pevačice i glumice su među najpoznatijima u Evropi, a jedna od najistaknutijih bila je Rafaela Kara.

Ova svestrana umetnica rođena je kao Rafaela Peloni, u Bolonji, i još u detinjstvu je pokazivala naklonost prema plesu. Posle razvoda roditelja živela je sa majkom i većinu detinjstva je provela između majčinog bara i prodavnice sladoleda učići napamet pesme gledajući muzički program.

Ona je posle preseljenja u Rim, sa osam godina upisala Nacionalnu plesnu školu. Sa 14 godina je napustila časove baleta da bi upisala studije kinematografije koje je i završila 1960. Kada je imala devet godina, dok je šetala sa majkom i porodičnim prijateljem, upoznala je reditelja Marija Bonarda koji joj je ponudio ulogu u filmu "Tormento del passato" i to se smatra početkom njene karijere.

Interesantno je da je sredinom 1960-ih promenila prezime na nagovor reditelja Dantea Guardamanja - postala je Rafaela Kara.

Veliku popularnost je stekla u Španiji kada se pojavila u njihovoj emisiji na državnoj televiziji, a posle toga je postajala sve popularnija u zemljama španskog govornog područja, pre svega u Čileu, a potom i u Peruu, Argentini i Meksiku.

Na nastupima ju je krasila neverovatna energija, a pored fizičkog izgleda, voleli su je i što je imala odličnu dikciju kad je pričala na španskom jeziku. Izdala je 25 studijskih albuma i prodala preko 60 miliona ploča.

Delila je kadar sa Frenk Sinatrom, učestvovala u raznim muzičkim emisijama, a poslednji put se vratila na male ekrana 2013. godine u ulozi mentora talent šou programa kada je i objavljen njen poslednji album.

Kada je reč o ljubavnom životu, isticala je da ne veruje u instituciju braka što je razlog zašto se nikad nije udavala, piše "Vikipedija". Ipak, pošto je silno želela da se ostvari u ulozi majke, tome je i težila, ali kad god je pokušavala, lekar bi joj ugasio nadu govoreći "da neće moći da ima dece". Rafaelu to nije sprečilo da - usvoji decu, i to sa raznih krajeva sveta.

Bila je u dugim vezama, kao i sa partnerom devet godina mlađim od nje, ali nikada nije imala želju da stavi burmu na ruku.

Interesantno da je bila veliki navijač fudbalskog kluba Juventus.

Preminula je u 79. godini od raka pluća, u Rimu 2021. godini. Odlučila je da bude kremirana, a njen pepeo se čuva u crkvi opštinskog groblja Porto Santo Stefano.

Posthumno je nagrađena Sorriso Diverso Venezia na 78. Međunarodnom filmskom festivalu u ovom Veneciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona