• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Duša ratnika, a srce umetnika: Zora je junački podnela svaku ratnu ranu, da bi kasnije stvarala modne kreacije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Priča o ženi koja je mladošću, znanjem i hrabrošću branila svoju zemlju, a kasnije je pružila sebi život pun kreative

  • 0

Ratna istorija našeg naroda iznedrila je junake, čija je hrabrost obezbedila večno poštovanje i zahvalnost naroda za njihova dela. Međutim, neki junaci su bili nežnijeg pola, ali sigurno ne i nežnije naravi i želje za slobodom. Upravo takva bila je i Zora Bogdanović Nikić, dama sa jedinstvenom biografijom.

Zora je rođena 1924. godine u Čačku, u siromašnoj radničkoj porodici. Odrastala je uz dve starije sestre, Nadu i Olgu.

Sa 16 godina je bila spremna na život u velikoj borbi

Kao i svi roditelji, Zorini su želeli najbolje za svoje ćerke, pa su se fokusirali da ih izvedu na pravi put. Posle osnovne škole, Zora je upisala Žensku stručnu školu u Čačku.

Uz pomoć najstarije sestre Nade, 1940. godine se priključila omladinskom revolucionarnom pokretu. Pored toga, Zora je počela da učestvuje u raznim akcijama koje su Komunistička partija Jugoslavije i Sindikat ponudili Čačku.

Primetivši je, već godinu dana kasnije primljena je u članstvo Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Ipak, ta godina donela je Aprilski rat i okupaciju Jugoslavije. Iste 1941. godine zatekli su je kao učenicu petog razreda Ženske stručne škole. Odmah se uključila u Narodnooslobodilački pokret (NOP), radila je na prikupljanju priloga i sve što je bilo neophodno partizanima. Oslobođen je Čačak, a početkom oktobra stupila je u Petu ljubićku četu Čačanskog partizanskog odreda "Dr Dragiša Mišović". Učestvovala je u borbama oko Gornjeg Milanovca, Takova, Ravne Gore i na Rudniku, gde je bila ranjena, ali se rame uz rame borila sa svojim ljudima za svoju zemlju.

Krajem 1941. godine, sa partizanskim snagama se povukla u Sandžak, a potom u istočnu Bosnu, gde je 1942. godine stupila u tada formiranu Drugu proletersku udarnu brigadu. Nalazila se u Prvoj ljubićkoj četi Drugog čačanskog bataljona, a sa ovom brigadom prošla je dug ratni put preko Sandžaka, Crne Gore, Bosne, Hercegovine, Dalmacije i zapadne Srbije.

Nju ste mogli da ugledate kao borca i vojnika, ali i kao bolničarku, sanitetskog referenta bataljona i političkog komesar čete. U toku rata je šest puta bila ranjavana, a najteže je bila ranjena u borbama u okolini Valjeva 1944. godine. Tada je na nosilima nošena do Berana, odakle je sa ostalim ranjenicima avionom  prebačena u Bari, u Italiju. U Bariju je bila operisana, ali je ostala ratni vojni invalid.

U oslolbođeni Beograd dolazi 1944. godine, a potom se vraća u Čačak, gde je bila politički komesar vojne bolnice. Posle završetka rata, ponovo je stupila u Drugu proletersku brigadu, ali je decembra 1945. godine bila demobilisana u činu rezervnog kapetana Jugoslovenske armije (JA).

Sa ratnog polja na modne kreacije

Prošao je rat, a Zora odlazi u Bograd, gde se zaposlila kao politički radnik. Bila je i potpredsednik Narodnog odbora Petog rejona, odbornik Narodnog odbora grada Beograda, zamenik republičkog poslanika i još mnogo toga je ova borbena dama nosila kao funkciju. Ipak, Zora je ponosno pokazivala i svoja druga interesovanja.

Završila je Učiteljsku školu, a potom i Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu. Bavila se modom, kao modni kreator i bila direktor Centra za savremeno odevanje. Dakle, Zora je predvodila na ratnom polju, ali i na modnoj pisti kao kreator.

Udaje se za Marka Nikezića, Saveznog sekretara za inostrane poslove SFRJ, a sa sestrama je preživela rat i ostala bliska do kraja života.

Umrla je aprila 2014. godine u Beogradu. Kremirana je i sahranjena pored supruga na Novom groblju u Beogradu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Bila je svetlost onda, kada je naša zemlja živela pod sivim oblacima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Majka deteta sa autizmom govori kako život ide dalje kad se dođe do ivice

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona