• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najlepši citati Isidore Sekulić: Smatrala je govor i jezik kulturnom smotrom naroda

Vreme čitanja: oko 3 min.

"...Kako je neiscrpno bogat i lep život!”

  • 0

Ona je za života stekla uvaženje da je najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena. Bila je poznavalac više jezika, kultura i načina umetničkog izražavanja, a kao pisac, prevodilac i tumač književnih dela ponirala je u samu suštinu srpskog narodnog govora i njegovog umetničkog izraza.

Isidora Sekulić je bila srpska književnica i akademik, a u istoriji će ostati upisana kao prva članica Srpske akademije nauka i umetnosti. Uz to, između ostalog, bila je i predsednica Udruženja književnika Srbije, potpredsednica Udruženja književnika Jugoslavije, a svoje radove objavljivala je u mnogim časopisima širom zemlje.

Rođena je kao državljanka Austrougarske, na današnji dan (16. februar) 1877. godine u bačkom selu Mošorin kod Titela. Tek je 1910. godine dobila srpsko državljanstvo, a još tad i do kraja života ostala je posvećena lepoti smislene srpske reči.

Smatrala je govor i jezik kulturnom smotrom naroda i volela je da piše o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima. Pisala je prozu, pripovetke, romane, književnu kritiku, eseje, rasprave i beleške.

Delo koje ju je vinulo na književno nebo bilo je "Saputnici" (1913), a iza nje su ostala i druga pisanja poput putopisa "Pisma iz Norveške" (1914) ili roman "Đakon Bogorodičine crkve" (1919).  Generacije do danas mogu da upijaju njen književni izraz, a mi prenosimo samo neke od predivnih citata iz njene riznice.

"...Priroda je nestalnost i zaborav i preziranje zakletvi. Priroda je strast koja se slučajem pali i gasi. Priroda je neprekidna promena..."

" ... Ali čovek kao duh, znajući da je duh plemenitiji od prirode, okreće svoje strasti pred zakone lepote. Neće smrt i promenu, nego raspiruje i održava stalnu borbu..."

"Nešto zajedničko porodično, od oca nasleđeno, imale su obe sestre; suze bolje reći suzu, onu sevdalinsku jednu suzu koja stoji u oku nepomično, svetli, niti otiče niti usahnjuje".

"Svi primeri odricanja bi se možda mogli podvesti pod jedno opšte značenje: borba između jačine i slabosti, između duha i materije. Ili se odriče slabost, zato što je slabost, ili se odriče jačina, zato što - voli".

"Članovi porodice znaju jedno drugom najosetljivija mesta, i kad hoće, ranjavaju teško, pa i ubijaju".

"Bio je to jedan od onih poteza sudbine koji odjedared pipnu život kako se život nije nadao".

"Kako je reč čudna i moćna u svoj svojoj varljivosti i nematerijalnosti. Kaže se nešto, a nije istina; obeća se nešto, a ne bude. Ipak, reč vezuje, razrešuje, seče, reže, pali i gasi. I stoji".

"Kulu zidam, bašču sadim,/Ni na nebu, ni na zemlji,/Već na grani od oblaka".

"Kad čovek pobije u duši sve što se daje pobiti, a sve što se ne da ubiti to živo sahrani, to je rezignacija. A kad čovek izmiruje, oprašta i pobeđuje, to je umor. Rezignirano srce upija suze da ne kaplju, umorno srce ih nema. Ono se zatvori i zapečati, i sve što je u njemu, sigurno je sačuvano, ali ništa više u sebe ne prima".

"Smeh je, uopšte, jedna od najosetljivijih pojava na čoveku. Ako mu se niko ne obraduje, i ne dočeka ga srdačno, beži sa lica zemlje".

"Ne treba njegov život, ne treba njegov rad i dar! Mnogo je tri odlikaša, dosta je dva, a možda samo jedan, a možda nijedan ne treba životu!... Oj, groblje! Prebriši iz ove mature što ne treba! Zbriši naročito "odabrane i srećne"! Nema dovoljno sreće ni mesta za njih! Razboli ih, umori ih, uvuci se u njih kako znaš, ali ih zbriši!".

"... Kako je neiscrpno bogat i lep život!".

"... Teško onima koji ne umeju da razbiju i na svetlost iznesu svoju tajnu. Teško onima koji lažu da nema šta da se uzme i ponese, kad mladost i strast pokucaju na vratima tajne".

"... Umor i dosada nisu isto, gospođice, apsolutno se ne da jedno drugim zameniti. U dosadi ima trenutnog otpora, trenutne srditosti, a umor je pasivniji i mrtviji i od same rezignacije. U dosadi izumire samo entuzijkazam radosti, a u umoru izumire i entuzijazam osvete".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Epska pesnikinja Nada Pantović Benderać: Nove generacije moraju da nauče ko su, da bi znale gde idu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona