• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste znali da je prvi ženski rok bend na Balkanu osnovan u Beogradu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sanjalice" su bile među prvim rokerkama u Evropi i svetu

  • 0
Sanjalice Printskrin: Youtube/Jugodisk Beograd

One su bile prvi ženski rok bend na Balkanu. I među prvima u Evropi i svetu. Zvale su se - "Sanjalice".

"Sanjalice" su bile jugoslovenska rok grupa osnovana u Beogradu 1964. godine i bile su pionirke roka, koje su osvojile muzičku scenu Jugoslavije, rame uz rame sa muškim bendovima.

Zapravo, "Sanjalice" su bile tri drugarice i komšinice iz iste zgrade koje su odlučile da osnuju bend pod uticajem tada popularnih "Beach Boys-a" i "Walker Brothers-a". Prvu postavu benda činili su Ljiljana Mandić koja je bila vokal i gitara, zatim Slobodanka Miščević - ritam gitara i vokal i Ljiljana Jevtić (bas gitara). Sa njima u bendu su bili još i  Vojislav Veljković na bubnjevima i Radomir Vuković koji je svijao orgulje.

Zanimljivio je da su, prema pisanju "Vikipedije", većina članova benda u to vreme još bili - osnovci.

Svoj prvi nastup Sanjalice su imale 29. decembra 1964. godine u beogradskom Pionirskom gradu, nastupajući uz duo DD i pevače Zorana Rambošeka i Mirka Šuoca. Godine 1965. bend je nastupio, zajedno sa bendovima "Lutalice", "Četiri bebe", "Siluete", "Plamenih 5", "Juniori", "Plavi Dečaci" i "Elipse" na Paradi festivala ritma.

Krajem 1966. godine Vojislav je napustio bend i otišao na obavezni rok u Jugoslovensku vojsku, a zamenila ga je Snežana Veselinović, koja mu je tada bila devojka. Ne želeći da bude jedini muški član benda i Radomir napustio je sastav, a "Sanjalice" su nastavile dalje sa radom bez orguljaša, kao jedan od prvih ženskih bendova u Jugoslaviji, što je u to vreme izazvalo veliku pažnju medija, ali i pohvale muzičke štampe.

Na takmičenju bendova Beograd — Zagreb, održanom 1967. godine, osvojile su prvo mesto, a već iste godine nastupale su i na veoma popularnoj festivalskoj turneji "Letnji karavan", na kojoj su učestvovali svi popularni pevači pop muzike.

Tokom 1967. godine Sanjalice je nastupala na revijama predstavljajući kolekciju "Simonida", inspirisanu srpskim srednjovekovnim freskama, jugoslovenskog dizajnera Aleksandra Joksimovića. Kada je kolekcija Simonida predstavljena u Rumuniji, bend je otputovao u zemlju da bi nastupao na modnim revijama, pojavljujući se i na rumunskom nacionalnom radiju i televiziji.

Iste godine su objavile su svoj prvi EP, a odmah potom i drugi, da bi do kraja 1967. godine prvi ženski bend imao više od 600 živih nastupa, ali i nebrojeno pojavljivanja na TV Beograd, TV Zagreb i TV Ljubljana, od kojih neki i u dečijem programu.

Godine 1968. bendu je ponuđeno da nastupi u Zapadnoj Nemačkoj i u Libanu, ali su devojke to odbile i provele leto na Jadranskoj obali dva meseca nastupajući u Puli i drugim gradovima Istre. Iste godine objavile su i svoj treći album, a Slobodanka Miščević je otpevala i tematsku pesmu za film "Pusti snovi" u režiji Soje Jovanović.

Tokom svoje kratke karijere nastupile su i u predstavi "Bitnici pevaju", izvedenoj u pozorištu "Đuro Salaj", u kojoj su glumci  bili Dragan Nikolić, Miša Janketić, Duško Golumbovski i drugi izvodili poeziju američkih u prevodu Jovana Ćirilova.

Godine 1969. članovi benda su odlučili da prekinu sa radom i posvete se studijama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona