• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuvena kuvarica Marta Stjuart: Optužena za malverzacije, bila je u vezi sa slavnim glumcem, vlasnica je konja

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljubav prema kuvanju nasledila je od majke

  • 0
Marta Stjuart Martha Stewart Foto: Shutterstock

Marta Stjuart je jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica čiji su recepti obišli svet. Pored kuvanja, ona je i biznismenka, spisateljica, bivša manekenka i televizijska ličnost.Ona je rođena u Nju Džersiju i drugo je od šestoro dece, ima kompletno poljsko poreklo. Kada je imala samo tri godine, porodica se preselila u Natli, a preuzela je ime u Grejs po ulasku u katoličanstvo.

Sa samo 10 godina, radila je povremeno kao dadilja, a često je deci koju je čuvala organizovala i rođendanske žurke. Već sa 15 godina se pojavila prvi put na televiziji i počela je da se bavi manekenstvom. Nastavila je da se pojavljuje u reklamama i časopisima. Tokom fakulteta, kako bi platila školarinu za studije umetnosti i istorije, radila je na svom budžetu kada je bila model i za sat vremena je uzimala po 50 dolara, što je u to vreme bilo jako mnogo novca.

Ljubav prema kuvanju nasledila je od majke koja ju je naučila i da šije. Od oca je "dobila" ljubav prema baštovanstvu.

Martha Stewart Marta Stjuart Foto: Profimedia/TASOS KATOPODIS/Getty images

Na studijama je upoznala i dečka sa kojim je uplovila u bračne vode 1961. godine, a samo godinu dana posle ulaska u brak, Marta je dobila čak dve diplome: sa Fakulteta umetnosti i istorije, ali i iz istorije arhitekture.

Karijeru je Marta maltene preuzela od svog svekra i bila je u početku berzanski poserdnik. Ubrzo se sa mužem preselila u Konektinat gde su kupili i preuredili seosku kuću koja je kasnije postala TV studio.

Na poziv prijatelja koji je bio očaran Martinim umećem kuvanja, rešio je da joj ponudi izradu knjiga sa receptima i slikama i tako je nastala njena prva knjiga 1982. godine.

Pre 31 godinu započeta je karijera voditeljke

Pre svega je počela njen polusatni televizijski program nazvan "Marta Stjuart Living". Toliko je bila gledana, da su joj produžili emisiju na sat vremena, a tokom vikenda su te emisije bile od po pola sata.

Njujorški magazin ju je 1995. godine proglasio "američkom ženom našeg vremena".

Malverzacije sa akcijama

U međuvremenu je uspela svoje ime da zaštiti kao brend, osnovala je kompaniju pod svojim imenom. Ubrzo je izašla u javnost na berzi u Njujorku, početna javna ponuda je bila na 18 američkih dolara, a na kraju je došla do 38 dolara, piše "Vikipedija". Iako je cena akcija počela da pada, Marta je i dalje bila većinski akcionar upravljajući sa 96% kontorlom glasačke moći u kompaniji. Međutim, prodaja deonica nije pošla po planu i desio je vrtoglavi pad. Već 2003. godine ju je vlada optužila po devet tačaka optužnice, uključujući optužbe za prevaru hartijama od vrednosti i ometanje pravde. Dobrovoljno se povukla sa mesta izvršnog direktora ali je ostala na mestu kreativnog direktora.

Posle šestonedeljnog suđenja, proglašena je krivom u martu 2004. godine za krivično delo zavere, opstrukciju postupka agencije i davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima. Osuđena je na izdržavanje petomesečnog mandata u saveznoj popravnoj ustanovi i dvogodišnji period nadziranja, od toga je bila pet meseci pod elektronskim praćenjem, a i platila je kaznu od 30.000 američkih dolara.

Marta Stjuart Martha Stewart Hanibal Lektor Hannibal Lecter Foto: Shutterstock, Profimedia/Alamy/Eugen Wais / Alamy

Nije Marti dugo trebalo da povrati staru slavu, a ubrzo se vratila na mesto predsednice kompanije, a i deo Upravnog odbora.

Ljubavni život

Marta se, kao što smo napisali, udala za Endrua Stjuarta, tada studenta Pravnog fakulteta. U braku su dobili ćerku Aleksis, a posle više od 25 godina par se rastao i tri godine kasnije i zvanično razveo. Ono što možda malo njih zna jeste da je bila u vezi sa holivudskim glumcem Entonijem Hopkinsom, ali posle gledanja filma "Kad jaganjci utihnu" u kom je on igrao glavnu ulogu - raskinula je vezu.

Posle Hopkinsa sreću je pronašla kraj milijardera Čarlsa Simonjija, ranog osnivača Majkrosofta. Nažalost, posle 15 godina i ova veza je okončana.

Voli životinje

Ima nekoliko kućnih ljubimaca, između ostalog pse čau-čau, francuskog buldoga, himalajsku mačku pa čak i konja i ponija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sanja iz Valjeva oslikava tanjire, koji su stigli i do Indije i Amerike

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona