• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Top 10 "ženskih" filmova po izboru novinarki redakcije Telegraf

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li se pronalazite u ovoj listi

  • 0
filmovi Foto: Allpix Press, Cineliz, Melissa Moseley / New Line Cinem / AFP / Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Iako se sve više gubi granica podele na muške i ženske stvari, te i da takve podele u većini slučajeva ne treba da postoje, ipak postoje sitni momenti kada možemo reći da nešto dobija "rodnu pripadnost".

Filmovi, na primer, iako ne podležu pravilima (osim starosnim) ko ih može gledati, ipak su iznedrili neka legendarna ostvarenja o ženskim problemima, koja su dame vrlo "prigrlile".

Stoga, upitali smo novinarke naše redakcije koji su to najbolji "ženski" filmovi,  a evo koji su dospeli u top 10.

1. Đavo nosi Pradu

Ovo je film koji, ne samo da je pobedio na izboru kod nas u redakciji, već je pokupio i mnogo nominacija za Oskara. Andrea "Endi" Saks (En Hatavej), diplomirala je novinarstvo i dobija posao "za koji bi milion devojaka ubilo": zamenik urednice modnog časopisa "Pista", Mirande Pristli (Meril Strip).

Miranda je na vrhu visoke mode sa svoje pozicije i dominantna je ličnost gde god da se pojavi. Ona svojim radnicama zadaje gotovo nemoguće zadatke, a pošto se Endi nije uklapala u kolektivu zbog nedovoljnog poznavanja mode, postaje brzo predmet podsmevanja. Uslovi su sledeći - ako radite za Mirandu godinu dana, možete se svuda zaposliti i Endi pristaje na to. Promenila je stil i počela sve više da se izgrađuje u toj branši. Posao ju je toliku obuzeo, da se polako dešava "krah" u privatnom životu.

2. Miss tajni agent

Grejs Hart radi u FBI službi i dobija informaciju da će takmičenje za Miss biti meta napada terorista. Ona odlazi na tajni zadatak i predstavlja se kao jedna od učesnica. Sastaje sa raznim izazovima jer je iz pancira prešla u elegantne haljine, damsko držanje i visoke štikle. Primorana je da uči lep hod, govor i ponašanje, a onda obratiti pažnju i na teroriste.

Filmovi Foto: Profimedia

3. Dnevnik Bridžit Džons

Svi delovi ove odlične komedije svrstani su kao treći omiljeni ženski filmovi. Naime, Bridžit ima 32 godine, neudata je i želi da smrša. Odlučuje se na novi početak, počinje da flertuje sa šefom na poslu u nadi da je možda on "onaj pravi". Međutim sve se komplikuje u životu Bridžit Džons i ona nenamerno upada u neprijatne i smešne situacije, pa je tako isto i zadatak pronaći partnera.

4. Beležnica

Znate kako kažu - nema onog ko nije plakao uz "Beležnicu". Ovo je jedan od omiljenih romantičnih filmova.

Prati priču dvoje zaljubljenih iz različitog sloja društva. Bogatu devojku roditelji sprečavaju da se viđaju sa mladićem koji nije iz finansijski jake porodice. Rastavljaju ih tako što Eli vraćaju sa raspusta u drugi grad, kako bi dalje nastavila školovanje, a on ostaje u gradu u kom su se upoznali na vrlo zanimljiv način. Međutim, njihov kontakt se prekida, i sva romantična maštanja o budućnosti padaju u zaborav. Noa je dospeo u novine kao čovek koji prodaje predivnu kuću, koju su oni nekada davno maštali da imaju zajedno, a Ali u pripremama za venčanje sa drugim pronalazi taj oglas. Zaplet nastaje kada se njena želja javi da ode da ga pozdravi.

5.  Zgodna žena

Džulija Roberts je u mnogim filmovima odigrala fantastične uloge, sa kojima su se mnoge žene poistovetile i zavolele te filmove. "Zgodna žena" prati vrlo zanimljivu priču žene sa Holivud Bulevara koja radi kao žena lakog morala, a onda se sretne sa bogatašem koji je tragao za hotelom. On joj ponudi da ostane kod njega nedelju dana, samo zato što je u njoj prepoznao nešto mnogo više od "prijateljice na veče". Vivijen na svaki način pokušava da se uklopi u svet bogatog Edvarda.

Filmovi Foto: Profimedia

6. 10 stvari koje mrzim kod tebe

Katarina je srednjoškolka koja mrzi muškarce, ali se susreće sa iskustvom koje "žonglira" njenim osećanjima. Srednjoškolac Patrik prihvatio je opkladu za novac, da će uspeti da navede Katarinu da se zaljubi u njega. Zaplet nastaje onda kada se upletu neka druga osećanja, ali i ljudi.

7. Gordost i predrasude

Pet sestara žive sa majkom, koja najviše na svetu želi da svoje ćerke bogato uda. Međutim, situacija se zahuktava kada se u komšiluk doseljava bogati neženja sa prijateljem. Jedna sestra je uspela odmah da zavede jednog od bogataša, ali druga, koju majka uporno gura u sve to, uopšte ne voli njegovog druga. Ovaj film predstavlja pravi rolerkoster situacija, obrta i romantike.

8. Osmeh Mona Lize

Ketrin se zapošljava u privatnoj, konzervativnoj školi kao profesorka umetnosti. Tamo shvata da devojke znaju sve što su do tada učile doslovce, ali je to isuviše "čisto i sterilno". Ketrin u želji da im oslobodi duh i natera da razmišljaju o umetnosti i šta se dešavalo sa emocijama iza stvaralaštva, daje im sasvim drugu viziju života i učenice počinju da kritički gledaju i na stvari o kojima su morale da ćute. Upravo to je zasmetalo direktorki škole, a na sve to, Ketrin se zaljubljuje u kolegu koji je imao prijave za afere sa učenicama.

Filmovi Foto: Profimedia

9.  Štand za poljupce

Ovaj film prati radnju srednjoškolaca. El i Li se znaju odmalena i žive po nekakvim pravilima najboljih prijatelja. Popularne devojke su odlučile da pozovu El da im se pridruži u organizaciji "štanda za poljupce" na predstojećoj školskoj zabavi. Sve je teklo po planu i štand je uspešno počeo sa radom. U pokušaju da nameste da se El poljubi sa dečkom koji se nikome ne dopada, devojke su joj rekle da je na bini sa povezom na očima vrlo zgoddan mladić.

El izlazi, na binu, takođe sa povezom, a na mesto ne popularno dečka, stao je iznenada brat njenog najboljeg druga. Nakon poljupca i prekršenog pravila u njihovom pravilniku, nastaje pravi splet emocija, prijateljstva i "zabranjene" ljubavi.

10. Raskid

Film koji meša komediju i dramu sa ipak nepredviđenim završetkom, jeste "Raskid". Bračni par prolazi kroz krizu, a nakon velike svađe i odluke da se rastanu, problem nastaje kada niko ne želi da napusti zajedničku kuću. Odlučuju da žive kao cimeri, što je sa sobom donelo i nove izazove.

Filmovi Foto: Profimedia

Još neki od filmove kojih su se isto dosetili jesu i "Seks i grad", "Opasne devojke" i "Memoari jedne gejše".

Neki od naših kolega su se takođe uključili i predlažili iz "muškog" ugla nežnije filmovi kojima bi se uvek vraćali i koje bi rado preporučili. Među njima su: "Trenutak za pamćenje", "Pre nego što odemo", "Zaglavljen u ljubavi" i "Šetnja za pamćenje".

Koji je vama najbolji ženski film?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: ANKETA: Da li verujete u jednaskost žena i muškaraca u Srbiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona