• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija rešena: Evo zašto se žene tuširaju vrelom vodom

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ona se bukvalno kupa lavom. To je neka vrsta supermoći"

  • 0
žena se tušira, tuširanje Foto: Shutterstock

Ako ste ikada ušli u kupatilo nakon što se žena tuširala, verovatno ste uleteli u oblak vodene pare.

No, ako ste ikada pipnuli vodu kojom se vaša žena ili devojka tušira, shvatili ste da je ona svakako nekoliko stepeni vrelija nego što bi vama odgovaralo. O tome postoje bezbroj snimaka na internetu i postala je tema "rata" u vezama i brakova.

- Zato ne možemo da se tuširamo zajedno... ovo je proključala voda - navodi Tiktoker Micah.

Na taj snimak je odgtovorio doktor, sa objašnjenjem šta stoji između ljubavi žene i vrele vode kada se tušira.

Prema dr Sermedu Mezheru, žene su  mnogo podložnije osetljivosti na hladnoću, a to može varirati tokom menstrualnog ciklusa.

- Ako ste žena koja voli da potroši svu toplu vodu, onda niste jedini i postoji razlog za to. Vidite, žene prirodno imaju nešto višu telesnu temperaturu u poređenju sa muškarcima, što pomaže da se unutrašnji organi zagreju, ali može dovesti do osetljivosti na hladnoću koja može da se pogorša tokom ciklusa - započinje dr, piše "Mirror".

Dr Mezher je objasnio da osetljivost na temperaturu žena dostiže vrhunac tokom ovulacije i pred kraj menstruacije. To je uglavnom zahvaljujući porastu estrogena koji dokazano snižava telesnu temperaturu, dok istovremeno smanjuje protok krvi ka rukama i nogama.

- Estrogen, ključni hormon u ženskom reproduktivnom sistemu, može imati značajne efekte na krvne osobine i cirkulaciju. Jedan od tih efekata uključuje zgušnjavanje krvi, što može otežati protok krvi, posebno do malih kapilara na udaljenim delovima poput ruku i nogu.

Takođe znamo da su žene pet puta sklonije Raynaudovom fenomenu, koji može izazvati grčeve krvnih sudova u rukama i nogama. Ali čak i bez toga, žene su u proseku tri stepena hladnije u rukama i nogama zbog zgušnjavanja krvi estrogenom, što otežava dotok krvi tamo - nastavlja dr Mezher.

Pored toga, žene obično imaju između šest i 11 odsto više telesne masti od muškaraca, koji generalno imaju više skeletnih mišića. Ti mišići se nazivaju "termogeni organ" - što znači da proizvode toplotu.

Kao rezultat toga, muškarci obično imaju prednost u osećaju topline. Doktorovo objašnjenje brzo je izazvalo lavinu komentara, pri čemu su se parovi uključili sa svojim sopstvenim razlikama u odnosu.

Jedna osoba je rekla: "Moja devojka se bukvalno tušira sa lavom, to je neka vrsta supermoći."

Međutim, druge žene su rekle da ovo ne predstavlja njihovo iskustvo, pri čemu je jedna napisala: "Ja i moj dečko smo suprotni od ovoga, ja volim hladno, a on jako vruće."

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Naš najpoznatiji pulmolog o simptomima raka pluća, i da li su u riziku i pasivni pušači

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona