• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Graciozna Anuk Eme: Ime joj je darovao Žak Prever, prave uloge Federiko Felini, a slavu njen neizmerni talenat

Vreme čitanja: oko 3 min.

Francuska lepota njenom pojavom dobija svoju definiciju

  • 0
Anouk Aimée Foto: Astra - Franco London / Christophel Collection / Profimedia

Glumica Anuk Eme, muza reditelja Federika Felinija, Žaka Demija i Kloda Leluša, preminula je juče u rodnom Parizu, u 92. godini. Lepi lik i misteriozni pogled ovekovečeni su u filmovim "Dolče vita" i "Jedan čovek i jedna žena", „Skok u tamu“, „Lola“...

Jedno od ključnih lica novog talasa rođeno je u glumčkoj porodici kao Nikol Fransoaz Florans Drajfus (fr. Nicole Françoise Florence Dreyfus).

Kada je imala 14 godina, primetio ju je filmski režiser Anri Kalef, koji ju je odabrao za ulogu Anuk u svojoj romantičnoj drami "Kuća pod morem" (La maison sous la mer) iz 1947. Ime lika, Anuk, zadržala je kao scenski pseudonim, a za Eme („Aimee“), sa značenjem "voljena", zaslužan je pesnik Žak Prever, koscenarista njene prve glavne uloge u „Ljubavnicima iz Verone“, modernizovanoj verziji Šekspirovog Romea i Julije, piše „Theguardian.com“. Ulogu je dobila sa 16 godina.

Kratko i efektno ime Anuk Eme postaje međunarodno priznato nizom uspešnih filmova glavnih rediteljia tog doba. Od 1947. do 2019. godine igrala je u oko 70 filmova.

Anuk Eme Anouk Amme Foto: Astra - Franco London / AFP / Profimedia

Njena uloga u ostvarenju "Jedan čovek i jedna žena" Kloda Leluša iz 1966. godine njen je glumački pečat. Film je osvojio Oskara za najbolji film na stranom jeziku i najbolji originalni scenario, kao i nominaciju za najbolju glumicu za samu Eme.

"Snimljen za tri nedelje uz mali budžet, film je zaradio 14 miliona dolara u SAD i više od 50 miliona dolara širom sveta. Eme je postala prva francuska glumica koja je dobila Oskara za ulogu francuskog govornog područja, piše "Hollywoodreporter.com".

Ovaj film poslužio je i kao inspiracija modnoj kući "Šanel", koja je u kampanji ponovila njegove ključne scene. Torba ovog brenda, koja se pojavljuje u originalnom filmu kao deo garderobe Anuk Eme, postala je simbol ljubavi i hrabrosti, a u kampanji je nosi Penelope Kruz.

Federiko Felini i film „Sladak život“ (La Dolce Vita) iz 1960. donose joj međunarodnu slavu. U satiričnom humoristično-dramskom filmu ona je bogata, oslobođena Madalena, koja upoznaje reportera Marčela Mastrojanija u noćnom klubu; postaje simbol boemske seksualnost na početku nove decenije. Italijansko Ministarstvo kulture uvrstilo je „Sladak život“ među 100 italijanskih filmova koje su „promenili kolektivno pamćenje zemlje između 1942. i 1978. godine.

- Felini me je naučio sledećem: "Najvažnije od svega je da slušaš, samo slušaj šta drugi likovi govore. I ne shvatajte [sebe] previše ozbiljno" - otkrila je svoju tajnu glume Eme u intervjuu iz 2007, za „The Guardian“.

U „Loli“ Žaka Demija iz 1961. pripada joj glavna uloga. Ona je tu predmet romantičnih interesovanja nekoliko muškaraca, a suptilnost nove uloge koja joj je pripala ogleda se u romantičnom proučavanju veze između muškarca i žene čiji su nekadašnji partneri preminuli. Upoznavanje dvoje ljudi, opipavanje njihovih bila i suočavanje sa strahovima u film unosi drugačije junake, bliže nama, njihove unurašnje drame, zebnje i reakcije na zajedništvo. Tako „Jedan čovek i jedn žena“ postaju primer „novog talasa“ i Anuk obezbeđuju planetarnu slavu. Godine 1986. sledi i nastavak „Muškarac i žena: 20 godina kasnije“ i 2019. „Najbolje godine života“ - poslednji filmovi Eme i Trintinjana koji su objavljeni tokom njihovih života.

Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Kanu osvojila je 1980. za ulogu u filmu Marka Belokija "Skok u tamu". Počasnu nagradu Cezar, francusku nacionalnu filmsku nagradu, dobila je 2002. godine.

Žena nesvakidašnje lepote, koja vuče posmatrača u svoje dubine, udavala se četiri puta. Njenu ljubav imali su i Eduard Zimerman, kolega Pjer Baru, britanska glumačka legenda Albert Fini. Iz drugog braka, sa grčkim filmskim rediteljem Nikosom Papatakisom, ima ćerku Manuelu, koja je svet i obavestila o njenom odlasku rečima:

„Sa neizmernom tugom najavljujemo odlazak moje majke… Bila sam blizu nje kada je preminula jutros, u svom domu u Parizu.“

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovanka je već 11 godina vulkanizerka: “Ruke se operu, obraz nikad”

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona