• 4

Vreme čitanja: oko 5 min.

Da li Majka Tereza ipak nije bila svetica kakvom je predstavljena? Najviše joj se zameraju ove stvari

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Za vernike je neprikosnovena, ali neki kritičari tvrde da je njena kanonizacija apsurd i da je stvorila kult patnje

  • 4
Mother Teresa  Majka Tereza STR / AFP / Profimedia

Kada je papa Franja kanoniziovao pokojnu Majku Terezu u Vatikanu 4. septembra 2016. godine, ona je i zvanično priznata kao svetica Rimokatoličke crkve. Za njene vernike širom sveta, ova titula kada je u pitanju milosrdna časna sestra, titula svetice je bila puka formalnost, oduvek uvereni da je svetski poznata humanitarka pokazivala kvalitete svetosti tokom života koji je posvetila služenju siromašnima.

Majka Tereza je zbrinjavala siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Kalkute. Preko 45 godina služila je siromašnima, bolesnima, siročadi i umirućima, a njene "misionarke ljubavi" od početne male zajednice, vremenom su prerasle u zajednicu koja broji 5.000 redovnica u oko 600 misija, škola i skloništa u 120 država sveta. Papa Ivan Pavle II proglasio je Majku Terezu blaženom 19. oktobra 2003, nakon što je preminula na današnji dan (5. septembar) 1997. godine.

Međutim, "svetica" nije reč koju svi koriste kada govore o Anjeze Gondže Bernjaj, časnoj sestri koja je rođena u Skoplju u albansko-katoličkoj porodici, i koja je za života osnovala red Misionarke milosrđa i dobila Nobelovu nagradu za mir 1979. za svoj humanitarni rad. Njeni kritičari, zapravo, kažu da je bila sve samo to ne.

"Scene kao iz logora"

Jedna od prvih priča koje su isplivale u javnosti bila je Hemli Gonzalesa, bivšeg dobrovoljca, koji Majku Terezu nije nikada lično sreo, ali je boravio u Nirmal Hridaiu, domu za stare koji su vodili "Misionari ljubavi" Majke Tereze u Kalkuti. Kako je pisao svojevremeno CNN neposredno pred kanonizaciju Majke Tereze, Gonzales je bio zgrožen lošim nivoom higijene i medicinske nege koje je tamo video.

majka tereza Foto: Shutterstock

Pre svega, organizacija nije poznavala ni njega ni druge volontere, i niko, uključujući i njega samog, nije imao nikakvo medicinsko iskustvo niti je prošao bilo kakvu obuku pre rada sa ljudima.

- To su bile scene iz koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata - rekao je tada Gonzales koji je tvrdio da je video kako časne sestre rutinski ponovo koriste igle nakon što su ih oprale u vodi iz česme, da su odeću - ponekad zaprljanu urinom i izmetom - i pribor za kuvanje prali jedno pored drugog u istoj prostoriji, kao i da su pacijenti koji boluju od respiratornih bolesti morali da se kupaju u ledenoj vodi, jer je jedan bojler jedva bio dovoljan za jedno kupanje.

Takođe, otkrio je da u bolnici nije bilo nijednog lekara ili medicinske sestre.

- Pokušaji podizanja "crvene zastave" ili ponude za ugradnju bojlera uvek je nailazila na isti odgovor od strane časnih sestara.

- Mi to ovde ne radimo. To je način na koji Isus to želi, rekli bi - svedočio je tada za CNN.

Milionski fondovi dok siromašni brinu o najsiromašnijima

Portparol grupe Misionara milosrđa i bliska prijateljica Majke Tereze, Sunita Kumar, tada je izjavila da ono što se radi u domovima koje vode Misionari milosrđa, kaže Sunita Kumar, jeste da nude osnovnu negu najsiromašnijima među siromašnima.

- Nije htela da pokrene bolnicu sa pet zvezdica ili bilo šta slično - rekla je ona.

majka tereza Foto: Gilles Mermet / akg-images / Profimedia

Međutim, mnogi su smatrali da to nije prihvatljiv izgovor.

Grupa je u to vreme dobijala milione dolara donacija iz celog sveta, koje je bilo potrebno da se iskoriste za izgradnju bolnica, škola i nadogradnju objekata. Umesto toga, izostala je svaka transparentnost i bilo je malo dostupnih informacija o knjigovodstvu grupe. Tadašnji zahtev CNN-a da intervjuiše aktuelnog šefa organizacije je odbijen.

- Sredstva pristižu i možemo da nahranimo sva gladna usta svakog dana. To je čudo ljubavi - izjavila je uopšteno u tom periodu za CNN šefica skloništa za decu u Kalkuti. I pitanja o fondovima često odgovarana na sličan način.

To, međutim, nije zadovoljilo one koji su dovodili u pitanje poslovanje registrovane dobrotvorne organizacije, koja posluje u preko 100 zemalja, zbog čega je morala da postoji i određena odgovornost, kao što je to sa grupama poput Crvenog krsta ili Oksfama.

- Zašto se ova organizacija ne pridržava istog standarda? Oni dobijaju "besplatnu propusnicu" zbog religije i zbog uticaja Vatikana - istakao je tada Gonzales.

Da li je bilo hrišćanske konverzije?

I dogmatski stavovi Majke Tereze o abortusima, kontracepciji i razvodu, koje je u to vreme pozdravljao Vatikan, obilno su bili kritikovani u progresivnijim krugovima i doveli su do sukoba sa feminističkim pokretom.

Ostala je antologijska njena reakcija kada je podigla obrve tokom svog predavanja o Nobelovoj nagradi za mir  da je "najveći razarač mira abortus".

Uz to, postojale su i kritike na račun Majke Tereze da je pokušavala da preobrati one kojima je služila u hrišćanstvo. To, međutim, njeni misionari odlučno negiraju.

- Brinula je o svima u istom duhu, bilo da su muslimani ili hinduisti ili siki - rekla je Kumar, koja je i sama hinduistkinja i sika.

- Kada sam išla da se molim sa njom, ona bi rekla: "Sunita, dođi u kapelu i ti sedi kao što radiš za svoje molitve, a ja ću sedeti kako ja sedim i izgovaraćemo naše molitve".

Čudo pod znakom pitanja

Čak je i njen put ka svetiteljstvu bio kontroverzan.

majka tereza Foto: World History Archive / Universal images group / Profimedia

Da bi neko postao svetac, papa Franja je morao da odobri dva čuda. Jedno od njih je uključivalo seosku ženu, Moniku Besra, koja je tvrdila da se izlečila od raka nakon što se molila Majci Terezi. Monika je izričito izjavila da je izlečena blagoslovom Majke Tereze, a ne lečenjem lekara.

- Uzela sam lekove od lekara, povratila sam i jako me je bolelo. Ali kada sam se iz srca molila Majki Terezi, ona ​​me je blagoslovila i sada sam zdrava. Celo moje selo i ja smo srećni što je proglašena za sveca - rekla je tad Monika za CNN.

Međutim, kritičari osporavaju ovu verziju događaja - kažu da ju je izlečila moderna medicina, a ne čudo. Neki lekari tvrde čak da je njen "tumor" zapravo bio cista izazvana tuberkulozom, a ne kancer.

Šta više, Prabir Goš, generalni sekretar Udruženja za nauku i racionaliste Indije, predočio je snimak muža Monike Besre u kojem kaže da je njegova žena izlečena lekovima, a ne Majkom Terezom. Istu tvrdnju Besrin muž je u intervjuu za magazin TIME 2002. godine,

- Puno je buke ni oko čega. Moju ženu izlečili su lekari, a ne neko čudo - izjavio je tada, ali je kasnije demantovao svoje izjave, tvrdeći da stoji uz "čudo Majke Tereze i da nikada nije komentarisao za TIME".

Muzej siromaštva, ili mesto službe?

I dok su sve ove kontroverze besnele, život u domovima Majke Tereze nastavio se kao i obično, sa istom jednostavnošću i rutinom koja je postojala decenijama.

Za jedne je u pitanju "muzej siromaštva", za druge mesto nesebične službe.

Vatikan je kanonizovao Majku Terezu i za njih i druge pobožne sledbenike širom sveta, ona će zauvek biti svetica, i nikakve kontroverze to ne mogu da promene.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Manasiji se obeležava Dan Despota Stefana Lazarevića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • Lord

    5. septembar 2024. | 14:22

    Daleko je ona od Svetice...

    Podelite komentar

  • Prle

    5. septembar 2024. | 14:23

    Samo jedna od mnogih laži u režiji katoličanstva!!!

    Podelite komentar

  • Невена

    5. septembar 2024. | 14:09

    Светица јер је буџет римокатоличке цркве са сједиштем у Ватикану пунила. Не би то био проблем да се то није радило на начин на који се радило. То није било Хришћански тако да једно велико фујјјј

    Podelite komentar