• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veličanstvena povest o odbrani hrišćanstva od jeresi protiv Bogorodice: Iz pera Ljiljane Habjanović Đurović

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavljena nova knjiga Ljiljane Habjanović Đurović "Tamo gde je ona"

  • 0
Sveta Petka, Krst u pustinji Foto: Nikola Tomić

Ovo je priča o onima koji su zagledani u Ikonu i prekrasan lik Majke Božje postajali bolji ljudi. Ovako ukratko predstavlja svoju novu knjigu "Tamo gde je ona", jedna od naših najčitanijih i najrpevođenijih pisaca današnijce - Ljiljana Habjanović Đurović.

Naime, ova, po svemu jedinstvena priča, predstavlja svedočanstvo o istoriji hrišćanske vere, iskazano kroz čudesnu povest o ikoni Bogorodice Filerimose i onima koji su ovu ikonu čuvali proteklih 20 vekova. Kako otkriva autorka uoči ovogodišnjeg Sajma knjiga njen roman je i "knjiga ljubavi prema Presvetoj Bogorodici, koja prožima svaku stranicu ovog dela".

- Tamo gde je ona je uzbudljiva i potresna saga o ljudima koji su ikonu nosili od Efesa do Antiohije, preko Jerusalima, Konstantinopolja, Rodosa, Malte, pa sve do Ostroga. Koji su je štitili čak i svojim životom, svesni da ona predstavlja nešto veće i važnije od njih samih.Ovo je priča o onima koji su zagledani u Ikonu i prekrasan lik Majke Božje postajali bolji ljudiOva knjiga je veličanstvena povest o onima koji su branili hrišćanstvo od jeretičkih učenja protiv Presvete Bogorodice - istakla je autorka.

Priča o čuvarima hrišćanske vere podeljena je u dva dela. Prvi deo knjige naći će se u prodaji tokom ove godine, a drugi u narednom periodu.

Ljiljana Habjanović Đurović je srpska spisateljica rođena u Kruševcu 6. septembra 1953. godine. Tamo je završila gimnaziju, a potom je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radila je kao novinar u jugoslovenskom časopisu Duga.

Ona se vodi kao najčitaniji i najtiražniji srpski pisac od 1996. i najuspešniji srpski pisac u inostranstvu posle 2000. Autorka je 17 romana, devet knjiga za decu i jedne zbirke poezije.

U inostranstvu joj je do novembra 2022. objavljena 51 knjiga na 18 jezika, a njen rad je predstavljen u uglednim književnim časopisima.

Živi i stvara u Beogradu, a u braku je sa Milovanom Đurovićem i ima sina Hadži-Aleksandra.

Pored predstavljanja novog romana, ove godine obeležava se i značajan jubilej - 25 godina od objavljivanja romana "Paunovo pero" kao i punih 25 godina neprekidnog doštampavanja novih izdanja ovog romana, što svedoči o njegovom trajanju i uticaju na čitalačku publiku.

Ljiljana Habjanović Đurović Foto: Nemanja Maraš

Kako autorka ističe "Paunovo pero" je knjiga dokaza da je ženska čežnja nepromenljiva, a ženska muka uvek ista.

- Od postanka sveta, i boginje i smrtnice žive istu žensku sudbinu - istakla je autorka.

Hrišćanstvo, ali i žene u hrišćanstvu su ključni motivi njene književnosti, pa je tako prepoznajemo po delima poput Ženski rodoslov, Igra anđela, Zapis duše... Nosilac je mnogih najznačajnijih književnih nagrada u Srbiji. A povodom nagrade Zlatna medalja A.S. Puškina na festivalu Zlatni Vitez, objavila je i svoju prvu zbirku poezije, dvojezično na srpskom i ruskom sa simboličnim nazivom "Žena u Hilandaru".

Odlikovana je Ordenom  Svetog Save drugog reda  i Orden Svetog despota Stefana Lazarevića.

"Sveta Petka — Krst u pustinji" je srpsko-jordanski biografski i dramski film iz 2022. godine, u režiji njenog sina Hadži-Aleksandara Đurovića, a po možda i najpoznatijem romanu Ljiljane Habjanović Đurović - Petkana, o životu Svete Petke koji prati njen put od običajne devojke do najvoljenija i najpoštovanja svetitelja pravoslavlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Krstajić: Srpska kompozitorka klasične, filmske muzike i muzike za video-igrice koja osvaja svet

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona