• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jugoslovenska diva za 2 meseca izgubila je muža, majku i sestru: Do kraja svog kratkog života skrivala je tugu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljupka Dimitrovska preminula je na današnji dan 2016. godine

  • 0

Ona je bila slavno ime jugoslovenske muzičke scene. Pevačicu Ljupku Dimitrovsku obožavala je čitava Juga, ali i region, jer su se njene pesme rado slušale i u tadašnjoj Čehoslovačkoj, Grčkoj, Nemačkoj i zemlji šansona - Francuskoj.

Ova voljena dama sa prepoznatljivom riđom kosom i oštrim šiškama šezdesetih godina preselila se iz rodnog Skoplja u Zagreb, kako bi ostvarila muzičku karijeru, što je sa njene strane bio veoma mudar potez jer je izgradila karijeru i postala neprikosnovena kada su u pitanju šlageri.

Prvi album "Ljupka" izdala je 1975. godine, a vrhunac njene popularnosti i slave bio je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Narod ju je toliko voleo da je dobila nadimak "večna devojčica".

Većinu njenih pesama napisao je veliki jugoslovenski kompozitor zabavne muzike, i njen suprug, Nikica Kalogjera, kojeg je volela praktično čitavog života, od rane mladosti. U braku su bili još od 1968. godine, a on je napisao neke od njenih najvećih hitova.

A oni nešto stariji zapamtili su je po pesmama kao što su "Ta tvoja barka mala", "Ja ga hoću, a on mene neće", "Godine nisu važne", "Nema više ljubavi"... Pesma Nikice Kalogjere "Čibu - čiba", uzdigla ju je u vrh popularnosti i sjajno je prihvaćena od strane javnosti, o čemu govori i činjenica da je davne 1970. godine bila prodata u 23 evropske zemlje i da je prepevana upravo na 23 jezika. 

Njenoj popularnosti su doprineli i dueti sa kolegom Ivicom Šerfezijem, koji je takođe bio jedan od najpoznatijih kantautora i pevača zabavne muzike.

Dimitrovska je takođe učestvovala i na Jugoviziji, sa pesmom "Bay, bay" s kojom je osvojila 6. mesto.

Ipak, Ljupka nije volela slavu. Ostala je veoma zatvorena i izbegavala je medije, smatrajući svu tu pažnju koju je dobijala previše stresnom. Bila je distancirana i od svih kolega, iako su pevači imale samo reči hvale za nju, koliko god da ih je ona izbegavala i viđala samo na festivalima.

Sa suprugom, sa kojim je dobila ćerku Niku, koja je po struci lekar, ostala je sve do njegove smrti 2006. godine, ali se sa tim gubitkom nikada nije pomirila. Tiho je patila, a onda ju je zadesila još veća tragedija kada je za svega dva meseca izgubila i majku i sestru.

Iako se znalo da joj je ovaj niz smrti u porodici veoma teško pao, Ljupka je skrivala tugu iza osmeha, sve do 3. oktobra 2016. godine, kada je preminula u Zagrebu nakon borbe sa teškom bolešću.

(Ona.rs / Wikipedija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nataša Tasić-Knežević, operska diva i narodni poslanik koja je svoj glas dala Romima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona