• 1
 ≫ 

Trudnice, osvestite svoju moć: Vodič od prvog dana trudnoće do babinja

 ≫ 

Kako pripremiti trudnicu i njenog partnera za porođaj, za portal Ona.rs govori nam Svetlana Đorđević, babica i praktičar transakcione psihoanalize

  • 1
Trudnica

Foto: Profimedia/Alamy/vvaragic / Alamy

Strah - čovekov najveći neprijatelj, ali i prijatelj. Verovatno ćete pomisliti da nema mnogo smisla smestiti reči "strah" i "prijatelj" u istu rečenicu. Ipak, ovo osećanje može da igra i u vašu korist, ako ga posmatrate kao nešto što može da vas pokrene da uklonite sve prepreke koje ga izazivaju.

Porođaj - najsavršenija stvar na svetu, dolazak novog života, a uloga žene u njemu je nezamenljiva. Koliko je teško znaju samo one - trudnice i mame. Iako je njihovo okruženje uključeno u trudničke dane, novi život na svet donosi ona - žena.

U tom trenutku jedan od njenih najvećih saveznika je babica. Sve ono što prethodi porođaju i sve ono što posle njega sledi, sa ženom takođe može da prođe babica. Da je upozori, otkloni joj strahove, uvede u sve što je očekuje i objasni kako da se ona, ali i partner nose s time.

Kako pripremiti trudnicu i njenog partnera za porođaj, za sve što nosi sam čin, ali i za period posle toga, za portal Ona.rs govori Svetlana Đorđević, babica i praktičar transakcione psihoanalize.

Šta je transakciona analiza (TA)?

- Transakciona analiza (TA) je teorija ličnosti i psihoteraputski metod koji osobu usmerava ka ličnom razvoju i promeni. Koristeći model ego stanja i analizu transakcija, TA nam daje predstavu psihološke strukture jedne osobe.

Ego stanje je grupa povezanih misli, osećanja i ponašanja osobe kao i način na koji ta osoba ispoljava deo svoje ličnosti u datoj situaciji.

U TA kod ljudi postoje tri ego stanja: Roditelj, Odrasli i Dete. Optimalno je da u roditeljstvo uđemo iz pozicije Odraslog, što znači da smo spremni da na određeno vreme odložimo potrebe Deteta u nama - započinje priču Đorđević.

Kako kaže, trudnoća, rađanje i roditeljstvo su razvojni procesi u kojima se menjamo, prilagođavamo, uklađujemo i međusobno negujemo i razumemo.

- Pratimo lični razvoj i zajedno učimo i nalazimo najbolji način da izrastemo u roditelje. Čuvamo poverenje i dobar partnerski odnos, postavljamo zajedničke ciljeve u daljem životu - kaže naša sagovornica i ukazuje na to da se rođenjem deteta menja dotadašnji ritam života, drugačija je struktura dnevnih akcija i da ne treba očekivati da će sve biti kao pre.

Svetlana Đorđević, babica i praktičar transakcione psihoanalize

Svetlana Đorđević - Foto: Privatna arhiva

- Znamo da "dogovor kuću gradi" i sada je vreme to i da primenimo. Pravimo plan i samo naš, nepisani ugovor za period pred nama. Počinjemo od jednostavnih, svakodnevnih i ustaljenih potreba i akcija. Ko ide u kupovinu, ko sprema obroke, ko održava higijenu u kući?

Kako smo to radili i delili do sada, a kako najbolje da se organizujemo nakon rođenja deteta? Možemo li sve samo nas dvoje ili ćemo uključiti treću osobu? Ko je ta osoba? Da li računamo na naše roditelje, želimo li uopšte da ih angažujemo? - ističe ona i dodaje da je za dobar odnos prema sebi, majke prema detetu, oca prema majci i detetu, osnovno ne prećutkivati, ne izbegavati iskrene i otvorene razgovore među supružnicima i precizno definisati kako će se strukturirati vreme.

- Ništa ne treba pretpostaviti i prećutno gajiti svoja neizgovorena očekivanja. Ukoliko funkcionišemo po formuli "to se podrazumeva", imaćemo situacije koje nisu prijatne. Kako čitač misli ne postoji, moramo se osloniti na moć reči i razgovora o svakom detalju.

U toku trudnoće pravimo mapu za teren na kome ćemo se naći, a koji je nov, nepoznat. Cilj je da živimo u prijatnoj porodičnoj klimi, da formiramo porodicu po našoj meri i u takvim uslovima odgajamo, vaspitavamo i osamostalimo zajedničko potomstvo. Ovo je neizostavni deo pripreme u kome učestvuju oba partnera.

Priprema za porođaj je mnogo više od "nauči da dišeš"

Piprema za porođaj kroz transakcionu psihoanalizu je sve osim klasične pripreme i ne odvija se po principu "nauči da dišeš na porođaju".

- Prvo razgovaramo o doživljaju trudnoće, važno je da trudnica izgovori kako se zaista oseća. Okruženje često očekuje da je trudnica srećna i ushićena, a šta ako nije tako? Sve o čemu do trudnoće nije mislila sada može da je iznenadi i uznemiri.

Ima li sa kim to da podeli? Da li će je razumeti? Telo i psiha žene prolaze svakodnevno kroz različite promene. Akcenat pripreme je na doživljaju trudnoće i učenju o fiziologiji i mehanizmu porođaja.

Trudnica

Foto: Profimedia/Alamy/Andor Bujdoso / Alamy

Cilj je istiniti prikaz i razumevanje prirodnog procesa koji se od postanka sveta nije menjao niti će se promeniti. Promenili su se i poboljšali uslovi u kojima se porađamo. Dostupno je stručno vođenje trudnoće i porođaja u uslovima poštovanja principa asepse i antisepse - objašnjava babica i praktičar transakcione psihoanalize.

Koja su to četiri porođajna doba?

Porođaj čine četiri porođajna doba:

1. Faza dilatacije, skraćivanje i otvaranje cervikalnog kanala i prsnuće vodenjaka.

2. Faza ekspulsije, odnosno istiskivanje ploda.

3. Rađanje posteljice, placentno doba.

4. Retrahovanje materičnog mišića radi zaustavljanja krvavljenja iz otvorenih krvnih sudova materice.

Kako ni u kom slučaju ne bi trebalo zanemariti ulogu oca u samom procesu, trudnički par uči kada počinje porođaj, kako da ga prepozna, kada da krenu u porodilište, kako da razumno i pravilno vladaju za dobrobit majke i ploda.

- Na časovima postupno učimo - polazak i prijem u porodilište, ulazak u porođajni boks i sve što trudnicu tamo očekuje.

Ako se razmišljanje o porođaju svodi na to "samo da ne boli", onda znamo da trudnica ima iskrivljenu predstavu o porođaju i isključuje svoju vrednost i aktivno učešće kao i svest o odgovornosti tokom porođaja.

Ukoliko trudnica kaže da se plaši porođaja tada najpre radimo na poreklu straha. Od kada, odakle i od koga taj strah potiče, da li je realan ili iracionalan, da li je posledica nekih ranijih ličnih iskustava - objašnjava čitav proces Đorđević.

Naša sagovornica ističe da žena u porodilište unosi ceo svoj život, iskustva i emocije i da kako misli tako se i oseća, pa i ponaša.

- Tuđa neprijatna iskustva ne treba da prihvata i preslikava na svoj porođaj. Kroz proces učenja trudnica prihvata prirodni program ustanovljen u njenom telu, saznaje da je sve od strane prirode usklađeno i savršeno uređeno. Kada upozna moć i snagu svog tela, tada i veruje. Veruje Bogu, veruje prirodi, veruje sebi. Odgovornost žene i razumevanje fiziologije i mehanizama su ključni za ispravan doživljaj porođaja.

Trudnica uči da su kontrakcije njena prirodna porođajna snaga, nastaju bez uticaja njene volje, a pod kontrolom zadnjeg režnja hipofize koji je odgovoran za lučenje oksitocina na koji je materični mišić osetljiv i odgovara kontrakcijom. U ovoj fazi trudnica prepoznaje početak i tok kontrakcije, razume je, prihvata i svojim ponašanjem ne remeti dobar dovod kiseonika do fetusa i materičnog mišića. U tu svrhu primenjuje metodu relaksacije, imajući u vidu da je to tehnika koja iznad svega koristi bebi, a zatim pomaže razgradnji mlečne kiseline u materičnom mišiću.

Dugim nizom sve jačih kontrakcija grlić materice će se kompletno izdilatirati i beba će moći da stupi u porođajni kanal. Tehnika prvog tipa disanja takođe može da bude blagotvorna pod uslovom da je trudnica u toku kontrakcije smirena i koncentrisana na relaksaciju.

Trudnica trudnoća stomak

Foto: Shutterstock

U suprotnom, ako je uznemirena, usplahirena i u grču nepravilno primeni neku tehniku disanja, rezultat će biti hiperventilacija kod trudnice, a kod bebe dolazi do pada srčanih tonova. Zato je neophodno, koliko god je trudnici potrebno, vežbati relaksaciju u toku trudnoće da bi je uspešno i sa razumevanjem primenila u porodjajnoj sali.

Individualni rad to omogućava dok rad u grupi ne daje takve mogućnosti. Poštujući individualnost svake žene i njenu specifičnost mi zajedno kreiramo časove. Početak drugog porođajnog doba najaviće naponi - oni su takođe prirodna porođajna snaga žene. Za fazu napinjanja trudnica nauči da uskladi dugo zadržavanje vazduha uz angažovanje trbušne muskulature i mišića karličnog dna.

Zato je korisno tokom trudnoće raditi posebno odabrane vežbe namenjene trudnicama i vežbe za poboljšanje plućnog kapaciteta. Ovako obučena, trudnica ima sve uslove za bezbedan i lep čin rađanja.

"Polazak u porodilište je porodična svečanost"

Babica Đorđević kaže da je polazak u porodilište porodična svečanost.

- Poštujući život i njegove darove, imajte veru u sebe i svoje sposobnosti, budite samouverene i ponosne. Spremite se psihički, fizički i estetski, budite lepe na svom porođaju, u radosti rađajte.

Postporođajni oporavak je važno poglavlje u pripremi trudničkog para. Bez obzira na to da li je porođaj bio prirodni ili carskim rezom, period puerperijuma ili u narodu babinje je vreme za oporavak žene. Izbor kvalitetne hrane, raspoloženje u porodici, nega, podrška, razumevanje... sve je podjednako važno. U tom periodu majka uči da doji, malo spava, često zanemari svoje potrebe, zaboravi da jede, umorna je, treba joj konkretna pomoć, a ne saveti  - ističe. 

Kako kaže, iznenadni talasi neraspoloženja i plakanja nisu retka pojava. Oba roditelja suočena su sa velikom odgovornošću prema bebi, često su nesigurni i preispituju se da li sve rade ispravno. 

- Zato je važno da tada partneri blisko razmene sva svoja osećanja ma kakva ona bila. Ovo je lep, ali i psihofizički naporan period za celu porodicu. Beba je stigla u novi svet, ne zna ništa o njemu, prolazi naporan period adaptacije i nije joj važno da li spava u skupom krevecu i da li joj oblačite firmirane benkice.

Beba još uvek nije član potrošačkog društva. Beba ima potrebe, nema želje. Treba joj vaše toplo naručje jer je ono delotvornije od svih kapi protiv grčeva. Treba joj hrana, miran san i roditeljska ljubav koja će je čuvati - objašnjava suštinu Đorđević, a svim trudnicama poručuje da osveste svoju moć.

Video: Žena (40) na meti osuda jer je trudna: Optužuju je da tako leči krizu srednjih godina

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Anja

    27. april 2022. | 14:59

    Fantastican tekst! Zelim nam svima da su nam porodilista puna babica poput Cece <3

    Podelite komentar