• 0
 ≫ 

Kako stvoriti čitalačke navike kod dece: Biblioteke su vaši najbolji saveznici

 ≫ 

Ljubav prema knjizi se neguje od malih nogu

  • 0
Čitanje Foto: Pixabay

U protekle dve godine deca školskog uzrasta bila su primorana na provođenje vremena ispred računara i telefona. To je dovelo do toga da se naviknu na konstantno korišćenje uređaja, a uz sav sadržaj koji im je ponuđen na internetu i koji dete želi da konzumira u slobodno vreme, količina provedenog vremena zajedno sa vremenom onlajn nastave je postala prevelika.

Danas su deca sklona sve bržem konzumiranju informacija, pa ukoliko ih je donedavno interesovalo da videe gledaju na Youtube-u, sada gledaju znatno kraće formate na TikToku.

TikTok sadržaj mora biti kratak, koncizan i već na prvu sekundu zanimljiv kako bi ga dete pogledalo do kraja. Šta to dalje znači?

Ukoliko uzmemo u obzir tip tog formata i njegovo trajanje, dolazimo do zaključka da je za današnje školarce gotovo nemoguće da budu koncentrisani na knjigu i čitanje jer to iziskuje dosta koncetracije i vremena.

dete skola knjiga devojcica citanje Foto: Kelly Sikkema/Unsplash

Uvek se vodila borba sa čitanje obaveznih lektira. Jako je teško objasniti detetu značaj čitanja i van obavezne lektire, pa je dobro navikavati ih i usađivati im tu ljubav još pre školskog doba.

Dečja odeljenja školske biblioteke stvoriće detetu novi doživljaj čitanja

Onda kada više ne znate gde ćete sa svim novim knjigama i slikovnicama koje kupujete svom detetu, vreme je da vreme koje izdvajate za uživanje u pričama dignete na viši nivo. Sa svojim detetom se uputite u lokalnu biblioteku i potražiti dečje odeljenje. Dete će sigurno biti opčinjeno količinom knjiga i drugog sadržaja koji ova odeljenja nude. Takođe će ga zainteresovati ukrašeni dečji kutak za čitanje, ali i druga deca koju će tamo upoznati.

Deca čitanje dete Foto: Shutterstock

Učlanite se u biblioteku i uvedite nove navike. Pozajmljujte knjige i čitajte ih kod kuće onda kada nemate vremena da ostanete u biblioteci. Detetu će biti zanimljivo kako stalno donosite nove knjige i zajedno ih vraćate. Od malih nogu imaće uvid u to kako funkcioniše cela procedura i jedva će čekati da samo preda knjigu i bira nove. Popričajte sa bibliotekarkom ili bibliotekarom i informišite se o događajima, radionicama i čitalačkim danima za decu.

Lutkarske predstave koje oživljavaju priče iz knjiga detetu će biti podjednako zanimljive kao crtanje i bojenje omiljenih likova na likovnim radionicama u biblioteci. Redovne posete će vašem detetu usaditi ljubav prema knjizi baš zato što je čitanje u atmosferi biblioteke više od samog čitanja. Tamo će i upoznati decu sa kojom će moći da razmenjuje iskustva i utiske o pročitanom onda kada bude dovoljno stasalo.

Video: Kosta Perović: Mnogo sam znao i pročitanih knjiga imao u Partizanu

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica